Zelenszkij köröndtől a vébécím odaítéléséig, azaz hogyan tudod még jobban támogatni Ukrajnát

Ne feledjük: aki csak kérdezni próbál, az is kételkedik, tehát Putyin háborúját támogatja! Most, hogy az Eurovízió és a skótok elleni továbbjutás megvan, vegyük sorra a következő lépéseket: vb-győzelem, olimpiai aranyak visszamenőlegesen, Oscar-díjak, ukrán pápa, Zelenszkij körönd és az Ukrán Mártírok Útja.

Szögezzük le az elején a tényeket, mert a világ egyszerűbb, mint hinnénk:

  • Oroszország a rossz és az agresszor;
  • Ukrajna a jó és az áldozat;
  • Zelenszkij pedig a hős vezető;
  • ezek után kötelességünk Ukrajnát bármilyen és mindenféle eszközzel támogatnunk, legyen az anyagi, erkölcsi vagy fizikai természetű.

Most, hogy mindezt végigvettük, és mindannyian egyetértünk ebben, jöjjenek a jobbnál jobb ötletek, miképpen biztosíthatnánk az egységes ukrán nemzetet a szolidaritásunkról – és melyek láttán az orosz medve előbb-utóbb garantáltan feladja ezt a szélmalomharcot a világ ellen.

Kulturális és erkölcsi támogatás, gondolatok & imák:

Először is nagyon fontos kérdezés nélkül a világ elé tárnunk, hogy kívülállóként mit gondolunk egyes, a világot éppen lázban tartó – különösen politikai természetű –  dolgokról. Mindez nem jár túl nagy kockázattal, de ismerőseinkből és környezetünkből mindenképpen elismerő pillantásokat válthat ki egy-egy ukrán zászlós profilkép.

Védem a Klímabolygót; együttérzek az áldozatokkal; éljen mindenek fölött a feltétel nélküli, szabad szerelem és szeretet. Hát van annak szíve, aki bármit ezek közül elvitat? I SUPPORT THE CURRENT THING, azaz támogatok bármilyen aktuális nemes ügyet, mégis mi baj lehet belőle? Semmi.

Persze itt nem áll meg az erkölcsi küzdelem: nagyobb távlatban is segítenünk kell Zelenszkij és az ukrán nép szabadságharcát.

Győzelmek, sportsikerek: ha már odaadtuk nekik az Eurovíziót (meglepetés!), és sikerrel vették a skótok elleni pótselejtezőt idegenben, jöhet a többi: futballvébé-győzelem, kosárlabda, vízilabda, darts-vébé. Bármi, amiben eddig kevésbé jeleskedtek. Ha esetleg bárki a sportszerűséggel jönne, hát PONT EZ a sportszerű! Gondoljatok bele: ha az oroszokat – joggal – kizárhattuk, akkor az ukránokat miért ne emelhetnénk ki? És ne feledjük, hogy a dánok legendás 1992-es Eb-csodagyőzelmére is csak a jugoszlávok kényszerű távolmaradása után került sor! Miért ne tehetnénk újra csodát? Das Wunder von Katar.

Nagy kár, hogy idén nem lesz olimpia, de az ukrán sportolók visszamenőlegesen kaphatnának életműdíjat és tiszteletbeli dobogós helyet az éremtáblázat örökrangsorában is. Ha mondjuk az oroszokat megfosztjuk minden eddigi érmüktől, ukránosíthatnák a szovjet pontokat? Szerhij Bubka! Érdemes lenne a felvetést komolyabban megvizsgálni.

Hogy a kultúrharcot se hagyjuk figyelmen kívül, az Eurovízió után kötelező és elvárt lesz a filmművészetben is jeleskedniük. Jöhet a Golden Globe meg az Arany Medve, de a minimum, hogy jövő februárban Zelenszkijt egy életműdíjjal tüntetik ki a következő Oscar-gálán. Esetleg beszédet mondhatna .. oh wait. Volt már ilyen ötlet, és bár nem valósult meg, legközelebb muszáj lesz. Sean Penn meg is fenyegette a szervezőket, hogy ha az ukrán elnök nem kap szót, akkor ő bizony beolvasztja mindkét eddigi szobrocskáját. Arról nincs hivatalos infó, hogy beolvasztotta-e már, vagy kaptak legalább egy évnyi haladékot...

Ukrán pápát! Ha Karol Wojtyła lengyel pápaként alá tudta ásni a Szovjetunió tekintélyét, nem kérdés, hogy a következő fontos lépés ebben a világméretű sakkjátszmában eggyel keletebbre vár bennünket. Az mellékes, hogy Ukrajna lakosságának csupán 16 százaléka ismeri el a pápát – többek között a görögkatolikusok –, na de majd most, meg különben is: ez egy szimbolikus harc.

Jöjjön minden: Nobel-díjak, díszdoktorik, újabb Netflix-sorozatok, kollektív térdepelés, napi öt perc gyűlölet Putyin ellen, Hitler tér és Kodály körönd után Zelenszkij körönd, Margit körút után Ukrán Mártírok útja – és a világ fényre derül.

A végén pedig rögzítsük: aki esetleg tiltakozna vagy akárcsak kérdéseket merne feltenni, azt minősítsék orosz ügynöknek és Putyin háborújának finanszírozójának.