Zelenszkij kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart, de kiket kellene még díjazni?

Itt vannak a jelöltjeink, több kategóriában is hatalmas verseny alakult ki.

Bár az amerikai félidős választások eredménye megmutatta, hogy az Egyesült Államok népe nemcsak a belpolitikai bénázást, de a láthatóan elhúzódó, költséges és rengeteg áldozattal járó ukrán–orosz háború finanszírozását sem nézi jó szemmel, még mindig sokan vannak, akik a – legfeljebb az álomvilágban létező – totális ukrán győzelemnek szurkolnak elvakultan.

Facebook

Amerika közel 18 milliárd amerikai dollárt tolt bele eddig a kelet-európai kalandba, amelytől földrajzilag és katonailag ugyan tisztes távolságot tartanak, mégis első számú kedvezményezettjei lettek volna a műveletnek, ha bejön az a naiv számítás, hogy egy, a vártnál erőteljesebb ukrán ellenállás hatására az oroszok meghátrálnak, és alázatosan leteszik a fegyvert (esetleg közben Putyin is lemond...). Csak az arányok kedvéért:

ez Magyarország 2021-es évben termelt GDP-jének a közel 10 Százaléka, és még nincs vége az évnek.

Az egész világ az ukrán nemzet dicsőségét harsogja, a közösségi média mítoszokat, szívfacsaró és gyűlöletes történeteket terjeszt az oroszok kegyetlenségeiről. Mára a kultúremberség alapkövetelménye lett, hogy a totális ukrán győzelemnél kevesebbel nem érhetjük be.

Az értetlen és álszent képmutatás fellegvárából a hollywoodi álomgyár közönségkedvenc színészei közül is akadnak szép számmal, akik saját imázsuk csiszolgatására előszeretettel látogatnak katasztrófaszafarira Ukrajnába. Abba az országba, amelynek a háború előtt vélhetőleg a létezéséről sem tudtak. 

Jessica Chastain és Ben Stiller mellett a legnagyobb PR-hiéna valószínűleg a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn, aki már több ízben meglátogatta az ukrán elnököt, természetesen alaposan dokumentált, rövid és öncélú jóemberkedés céljából.

Facebook

A többek között az Őrület határán vagy a Játsz/ma című, nagy sikerű filmek sztárja ezúttal egyik Oscar-szobrocskáját adta „kölcsönbe” az ukrán elnöknek, aki eredetileg maga is színészként kezdte a híresség felé vezető utat. Penn úgy fogalmazott, hogy a gesztus szimbolikus, és hogy ő maga is nyugodtabbnak érzi magát, ha Zelenszkijnél van a szobrocska. Egyúttal tréfásan megkérte egykori kollégáját, hogy AMIKOR majd győznek, vigye neki vissza Malibura a díjat.

Forrás: AFP

Kíváncsiak lennénk, Sean Penn véleménye szerint milyen kategóriában érdemelné meg az ukrán elnök az aranyszoborral járó elismerést. Van egy olyan tippünk, hogy nem ez az előadás volt az, ami felkeltette a figyelmét:

Felmerül a kérdés, hogy ha a derék Volodimir elnök úr az amerikai rendezésű tragédia férfi főszerepéért érdemelte ki a díjat, akkor a további Oscar-szobrok kit illetnének ebben az egyre hosszabbra nyúló és napról napra szomorúbb teleregényben?

Javaslunk néhány, díjazásra méltó jelöltet – a teljesség igénye nélkül.

Legjobb rendező: bár a sztori alapján azt gondolhatnánk, hogy a háború kiváltója a gonosz Putyin (mostanában a Hitlerrel való párhuzam alapján Putler) a rendezés valójában az orosz biztonságpolitikai tűréshatárt feszegető, Ukrajnát soraiba csábító NATO-vezetőket dicséri. A tagállamok többsége nem sajnálja az áldozatot, ha pénzt, paripát, fegyvert kell beletolni, hogy minél tovább húzódjon a konfliktus. Lehengerlő teljesítmény!

Legjobb női mellékszereplő: bár a fronton rengeteg nő teljesít hazafias, hősies szolgálatot, a legjobb női mellékszereplő díját kollektíven mégis a tömegesen hirdetett ukrán randipartneroldalak fejlesztőinek és üzemeltetőinek ítéljük oda. Kevés ízléstelenebb kezdeményezéssel találkoztunk a háború áldozatainak tragédiáján hiénázó kezdeményezések között.

 

Legjobb férfi mellékszereplő: ki más is kaphatná, mint a derék filantróp-üzletember Soros György. Az amerikai pénzmogul még márciusban kinyilvánította, hogy a világpolitika következő kívánatos fejleménye az orosz és kínai rendszerek megdöntése lenne és csodák csodája, máris kavarodott egy jó kis proxyháború a Nyugat és Oroszország között. 

 

Ön szerint még kinek kellene megkapnia az aranyszobrocskát a háborúban nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt?