Zelenszkij álma végül Magyarországon válik valóra

Mióta az Oscar-díjas ukrán elnök rájött, hogy országa védelmének jobbat tesznek a nyugati és izraeli cuccok, mint a pénisz és zongora (akár együttvéve is), azóta áhítozik arra a radarrendszerre, amely nálunk most fog szolgálatba állni.

Persze nem ingyen. Az ukrán helytartó hozzászokott, hogy az úgynevezett barátai puszira küldik nekik a fegyvereket nyakra-főre. Hogy ezt mennyire nem elvtársi szeretetből teszik, arról komolyan árulkodnak a helyi amerikai bevásárlások, és akkor az újjáépítésről még nem is beszéltünk.

Zelenszkij tudja, hogy hiába a HIMARS, hiába az összes nyugati Gucci-gear, ha nem tudja mivel megvédeni Ukrajnát az orosz rakétaözöntől, akkor szükség lehet az ELM-2084-re. Ez ugyanis az izraeli Vaskupola szeme és agya egyszerre.

Nem békeidőben született, hanem a legkomolyabb folyamatos tűz alatt, ahol a palesztin terroristák végtelen mennyiségű és típusú robbanószerkezettel igyekeznek az izraeliek életét ellehetetleníteni.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Aki viszont látta már működés közben a Vaskupolát, tudja mire képes. A neve rendkívül beszédes, ezen ugyanis egy légy sem jut át. A légi célokat több mint 470 kilométerről kiszúrja, bárhol is legyenek; a földi tüzérséget pedig 100 kilométeres távolságban tudja segíteni, ugyan „csak” 120 fokot lát be ekkor. Ez még mindig semmi, ugyanis az AESA-rendszernek köszönhetően egyszerre 1100 célról képes valós idejű információt adni úgy, hogy megmondja honnan lőtték ki, és hova fog csapódni, mindeközben pedig tovább keresi a fenyegetéseket.

A Magyar Honvédség ezzel a térségben is egyedülálló lesz, a fejlettsége pedig bőven meghaladja majd a szomszédainkét (akik közül Szlovákia a kivétel, ugyanis ők is rendeltek 17 darabot). A radarok mellett lassan befutnak a Leopard 2 A7-es harckocsik, és a Lynxek is érkeznek már. Csakúgy, mint az önjáró lövegek, de Győrbe is megjön nemsokára az új légvédelmi rakétarendszer, a NASAMS. Mindemellett folyamatban van még a Gripenek modernizálása is.