Vigyorgó meleg focistákkal próbálja meg eladni a gyerekeknek az LMBTQ-propagandát a BBC

Nagy-Britanniában nincs gyermekvédelmi törvény, de úgy tűnik, szükség lenne rá.

Nagy szerencse, hogy hazánkban egyelőre lekerült a napirendről a gyermekvédelmi törvény elleni áskálódás. Na persze nem azért, mert az ügydöntő népszavazáson soha korábban nem tapasztalt egységben nyilvánították ki véleményüket az emberek, hanem mert nem szeretnék, ha a gyermekeket szülői szándékon kívül olyan hatások érnék, amelyek elbizonytalaníthatják őket identitásukban.

A demokratikusan kinyilvánított többségi vélemény ritkán szokta befogni a liberális kritikusok száját,

most azonban bőségesen akad más téma, amivel foglalkozhatnak (többek között a baloldal történelmi választási veresége, ahol azt se tudják, hogy egymást, önmagukat vagy a kormányt kellene-e jobban gyűlölni).

A gyermekek számára idejekorán elérhetővé tett, provokatív vagy érzékenyítő médiatartalmak hosszú távú hatása a szexuális identitás kialakulására távolról sem komolytalan felvetés, még ha a törvény kritikusai úgy is szeretnék láttatni. Magyarországon például többségben vannak azok, akik nem örülnek neki, ha olyan műsort sugároznak kiskorúak számára, ahol bizonyos szereplők szexuális preferenciáira különösen nagy hangsúly esik.

Forrás: Unsplash

Nem pusztán a transzneműséget és a homoszexualitást, hanem a nemiséget is megjelenítik olyan karakterek és történetek bemutatásával, ahol amúgy semmiféle relevanciája nincs, hogy ki, mikor, hol, kivel, mit, miért szeretne bedugni.

A legalattomosabb verziója ennek, mikor hősöket, sztárokat használnak az érzékenyítésre. Akár képzeletbeli szuperhősök (mégis kit érdekel, melyik köpenyes igazságosztó kivel szeret hancúrozni?), akár sikeres és példaképként funkcionáló zenészek vagy sportolók az üzenet hordozói.

Bár ma már sok hír szól arról, hogy magyar mintára az Egyesült Államok néhány államában születnek helyi jogszabályok a gyermekek védelmében, Angliában távolról sem ilyen megnyugtató a helyzet.

A brit közszolgálati média, a patinás BBC riportot készített egy fiatal ausztrál futballjátékosról, Josh Cavallóról, aki egy másik, 17 éves focista példáját követve (és őt méltatva) „előbújt”, felvállalva saját LMBTQ+ identitását.

bbc.com

A három és fél perces érzelgős, közszolgálati médiától teljesen méltatlan cukormázas érzékenyítő propagandaanyagból nem sok szó esik a fiatalember sportsikereiről, erősségeiről. A műsor kizárólag arról szól, hogy milyen fontosnak tartja saját hősies kiállását, amivel nemcsak saját lelkén akart könnyíteni, de gesztusát jó példának is tartja.

  • „Szeretném, hogy a most felnövő gyerekek, akik önmagukat melegnek tartják nem fordulnának el emiatt a sporttól. Nem örülnék neki, ha a következő Ronaldo vagy Messi azért nem lenne sikeres, mert meleg.”

(forrás: BBC.com)

BBC.com

Cavallo saját gesztusának inspirációjaként Jake Danielst, a Blackpool 17 éves csatárát jelölte meg, aki állítólag 1990 óta az első brit játékos, aki fel merte vállalni saját szexuális orientációját. Erről a liberális The Guardian közölt cikket a közelmúltban. Mindkét anyag egyfajta közös erkölcsi minimumként hivatkozik a coming outra, amelyből szerintük sokkal többre lenne szükség az élsportolók között.

Facebook

Nem túlzás azt állítani, hogy a focisták gyermekek tízmillióinak élő, de mégis távoli szuperhősei, akiknek öltözködése, hajviselete, nyilatkozatai divathullámokat indítanak be. Főleg a kisebbek nem értik, nem érthetik még pontosan, mire is gondolhat a rokonszenves fiatal sportoló, aki saját szexualitásáról beszél a közmédia riporterének.

Vajon ez hány gyermek fejében ülteti el szép csendben a gondolatot: melegnek lenni jó dolog, különben ez a szuper focista nem beszélne róla?
bbc.com
  • Vajon tudhatjuk biztosan, hogy ennek hosszú távon nem lesz hatása?
  • És egyáltalán: számít bármit is a sportteljesítménye szempontjából?
  • Fontos tudnunk, hogy ő inkább fiúkkal, mint lányokkal…?
  • Akarjuk-e bárkiről tudni, hogy a négy fal között hogyan éli meg a szexuális vágyait, akár ilyen felszínes formában is?

Természetesen nem.

De akit mégis érdekel, ezer és ezer felület van arra, hogy saját választása okán megtalálja ezeket a tartalmakat, információkat.

A gyermekek esetében viszont jó lenne rábízni a szülőre: mikor és milyen módon találkozzanak a kiskorúak ezekkel a kérdésekkel.