Verekedés és ajánlólevelek törvénytelen másolása után most közokirat-hamisítás gyanúja is felmerült Márki-Zay Péter bizalmasával szemben

A baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy tűnik, ennek ellenére is ragaszkodik az amerikai években talált haverjához, Fricsovszky-Tóth Péterhez.

Ha van az előválasztásnak komolyan venni való tanulsága, hogy még a kormánykritikus választók is érzik: a baloldali kínálat silány, teljes elitcserére van szükség.

Nagy mértékben ennek az igénynek a kifejeződése volt Márki-Zay Péter második fordulós győzelme, akinek ugyan politikai hátországát túlnyomó többségében a múlt emberei alkotják, de az őt támogató magyarok egy darabig bíztak a megújulásban. Azt gondolhattuk, hogy saját személyével kapcsolatban és szövetségesei megválasztásánál törekedni fog a makulátlanságnak legalább a látszatát fenntartani - a választásokig mindenképp.

Látható azonban, hogy MZP saját belső köréből is olyan figurák kerülnek elő, akiknek a nevével kapcsolatban szinte folyamatosan kerülnek elő kisebb-nagyobb botrányszagú, vagy akár bűncselekmény-gyanús ügyek.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyik "figuránk" ebből az udvartartásból a hódmezővásárhelyi polgármester amerikai időszaka alatt akvirált pajtása, Fricsovszky-Tóth Péter.

A Kontra elsőként rántotta le a leplet a tisztakezű Márki-Zay stáb egyik legfontosabb, ambíciózus belső emberéről.

Fricsovszky jelenleg többek között Üllő városának önkormányzatában tölt be képviselői posztot és az ellenzéki összefogás egészének támogatásával (még ha ez nem egyöntetű is, amint azt később részletezzük) száll ringbe április harmadikán a vecsési körzet parlamenti képviselői székéért.

Ezen kívül azonban - ahogy ez lenni szokott - vállalkozóként figyelemre méltó "rugalmassággal" kezelte adófizetési, adatszolgáltatási és egyéb kötelezettségeit.

kapcsolódó

  • Vagyonnyilatkozati trükkök, gyanúsan eladott, zűrös cégek Márki-Zay verekedő vecsési jelöltjénél

    Vagyonnyilatkozati trükkök, gyanúsan eladott, zűrös cégek Márki-Zay verekedő vecsési jelöltjénél

    Bár az ellenzék kormányfőjelöltje életre hívta a Tiszták Koalícióját, a kampány előrehaladtával egyre több ellenzéki jelöltről derülnek ki érdekes információk. Most Fricsovszky-Tóth Péter van soron, akinek céges ügyei minimum rendezetlenek, a vagyonnyilatkozataiban pedig rendre nem tüntette fel az egyik vállalkozását, ami finoman szólva is problémás. Kérdés, hogy ilyen céges múlttal a háta mögött maradhat-e valaki az ellenzéki összefogás jelöltje.

Mikor új szereplő lép a politika ingoványos talajú pályájára, törekedni szokott rá, hogy minél előnyösebb színben tűnjön fel múltja leendő választói előtt. Azt azonban semmilyen norma, vagy szokásjog nem írja elő, hogy vállalkozásait bevallásaiban letagadja - ahogy Márki-Zay embere tette ezt. Nem csoda, hiszen - ahogy az Opten Kft. által készített kapcsolati háló ábrán is látszik -

Fricsovszky cégei részben kényszertörlés, részben felszámolás (pirossal jelölve) alatt állnak, a még működő vállalkozásokkal szemben pedig már szabálytalanság, vagy tartozás miatt eljárás is indult. A vecsési politikus ugyanis többek között notóriusan figyelmen kívül hagyta ÁFA bevallási kötelezettségét, ami miatt a NAV végrehajtást is indított ellene.
opten.hu
Érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon ugyanilyen igényességgel és szabálykövetéssel képviselné-e az vecsési körzetet, ha valami tragédia folytán bekerülne a Parlamentbe?

Nem pusztán a kormánypárti oldalon akadnak Fricsovszky-Tóth Péternek kritikusai. A behunyt szemmel, szürkületben, hunyorogva egységesnek tűnő baloldali összefogás hemzseg az érdekek és emberi sértettségek mentén keletkezett kisebb-nagyobb törésvonalaktól, de az még a Gyurcsány-táborban is ritka, hogy két jelölt verekedéssel tegyen igazságot az elhangzott vádakkal kapcsolatban. Itt pedig ez történt.

Egy gyáli kampányrendezvényen Márki-Zay embere némi emberkedés, köpködés és nyomdafestéket nem tűrő stílusú átkozódás után úgy

összeverekedett a vele hosszú évek óta rossz viszonyt ápoló helyi DK-s erős emberrel, hogy mentőt kellett hívni, a rendezvényt követően pedig Fricsovszky-Tóthnak kórházba is kellett vonulnia, amiről készített is egy közepesen ízléses mártír-szelfit. Íme:
 

Nekem személy szerint nincs bajom vele, de úgy látom, hogy Fricsovszky-Tóth Péter egy közönséges gazdasági szélhámos

Hegymegi István, a Demokratikus Koalíció (DK) gyáli képviselője már a Keljfeljancsi március elsejei műsorában nem rejtette véka alá, mit gondol ellenfeléről. Noha a DK egyik legfrissebb szövetségese, a korábban kisnyilasokat lelkesen nyalogató Alfahír már címben tényként rögzíti, hogy a Gyurcsány-párt helyi embere volt a Fidesz provokátora, a helyzet távolról sem ilyen egyszerű. A zavaros céges ügyei miatt ugyanis a DK már kizárás felé tartó helyi politikusa szerint kockára teszi a helyi választás kimenetelét.

Úgy tűnt azonban, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester erőnek erejével keresztülvitte akaratát és amerikai évei alatt megismert pajtását ültette a helyi ellenzéki jelölti székbe. Fricsovszky gyanús külföldi kapcsolatait szaporítja az egyik helyi blog által megírt történet, mely szerint a Civil Kollégium Alapítvánnyal ápol szoros kapcsolatot, amely egy korábbi cikk szerint közvetetten kap támogatást Soros György tengeren túli alapítványaitól.
fricsovszkytothpeter.hu

Fricsovszkynak ugyanakkor már a választási szabályok tisztaságával is voltak értelmezési kihívásai. 2019-ben egy Facebook posztban beismerte, hogy a választások előtti ajánlói ívekből másolatokat készített annak ellenére, hogy az választási törvényt, valamint személyes adatokhoz fűződő jogokat is sért.  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához (NAIH) vizsgálta is az ügyet, azonban a politikus rutinosan eltüntette a posztot és annak keletkezését is tagadta.

közOkirat-hamisítást követett el?

Legfrissebb hír pedig, hogy az egykori ÁFA fizetést óvatosan kerülő vállalkozó értelmezhetetlen ok miatt nem feltétlenül idegenkedik a közokirat-hamisítás gyanús tevékenységtől sem.
 

Fricsovszky-Tóth Pétert az üllői önkormányzat testületi ülésén képviselőtársa számon kérte, hogy vajon hogy fordulhatott az elő, hogy a helyi köznevelési, közművelődési, ifjúsági és sport bizottsági ülésen a vendégek jelenléti ívén aláírásként Szűcs Lajos (a körzet fideszes országgyűlési képviselőjének) nevét írta oda. 

Mikor szót kapott, hogy megválaszolja a kérdést, elkezdett mellé beszélni, majd az ülést vezető polgármester asszony - a sokadik ilyen jellegű ügyrendi kihágása miatt - megvonta tőle a szót. 

Márki-Zay erővel betolt jelöltje nem igazán törte magát, hogy az egyébként nagyon aktívan használt Facebook oldalán tisztázza magát a bűncselekmény vádja alól.

 

Kíváncsiak vagyunk Fricsovszky-Tóth Péterről kiderülnek-e további disznóságok, vagy a választásokig fennmaradt szűk két hétben képes lesz-e visszafogni magát?