Végre bukott a felelőtlen hazugságokra épülő metoo-őrület: Johnny Depp nyert Amber Hearddel szemben

Örülhetünk? Mindenképpen. Lehetne mondani, hogy ez "csak egy ügy a sok közül", de persze mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Deppék válási botránya az egész világot lázban tartotta évek óta, és - ahogy azt megszokhattuk -, itt is erősen beálltak a szekértáborok a jobbos-balos, férfi-nő stb. határvonalak mentén. Pedig az ügyet Deppnek is két nő nyerte meg. Talán itthon is rájövünk lassan, hogy a bántalmazó fél nem csak a férfi lehet.

Johnny Depp és Amber Heard szimbolikus harcát vívja, a nép pedig imádja, csámcsog rajta, drukkol.

De most Itt az ítélet Johnny Deppék perében: Amber Heard hazudott

Évek óta arról írnak, hogy milyen vádaskodások, botrányok és néhol egészen elképesztő (szekunder szégyent kiváltó) részletek övezték-övezik az új évezred eddigi leghírhedtebb celebválását. És természetesen – ahogy a semleges válogatottmeccseken is titkon (vagy nem titkon) választunk csapatot – itt is gyorsan körvonalazódott, hogy ki kivel van. Igaz, vagy sem, de mindenki hallotta már: Johnny Depp állítása szerint Amber Heard konkrétan belekulázott az ágyukba, majd amikor felelősségre vonta érte, csak röhögött, hogy ez csak egy poén volt.

Forrás: AFP

Az eset viszont mindenképpen tanulságos: vajon meddig engedi a társadalom – főképp a híresen képmutató – amerikai társadalom, hogy bemondásra rögtön ítéletet hirdessünk? Pláne csakis egy irányba... Ugye mindenki emlékszik még a kissé túlfújt #metoo-mozgalomra, ahol aztán akárkit el tudtak lehetetleníteni. Elég volt hozzá egy-két könnyes nyilatkozat a megvádolt vélt és valós gaztetteiről.

Hát, lehet, hogy ennek is most itt van a vége, mert a világot  az ukrán-orosz konfliktus már jobban érdekli.

kapcsolódó

Johnny Deppről mindenesetre megvolt már az ítélet Hollywoodban, mi több: annak végrehajtásáról is idő előtt gondoskodtak.

Kidobták a Harry Potter-előzményfilmek egyik főszerepéből és az általa megformált karakterre felépített A Karib-tenger kalózai című filmsorozat folytatásából is. Újságcikkek heteken, hónapokon át tényként közölték róla, hogy asszonyverő, ideggyenge szörnyeteg. Majd volt felesége egy sajtóperben tanúként lényegében megerősítette az exférje ellen felhozott vádakat anélkül, hogy bármi más kézzelfogható bizonyítékkal szolgált volna.

Forrás: AFP

Értjük: mindezt csak azért, mert a felesége a nyilvánosság előtt megvádolta, miszerint:

  • tört-zúzott az otthonában, aminek következtében egy szilánk kivágott az ujjából egy darabot, majd kék festékbe mártotta, és a tükörre írva üzent Heardnek;
  • egy vodkásüveggel erőszakolta meg;
  • kitépte a haját;
  • eltörte az orrát;
  • SMS-ben írt az egyik barátjának, miszerint tegyék el láb alól Heardöt, de hogy biztos legyen a halálában, közösülne a holttestével;
  • egy iPhone-t vágott Heardhöz, erről a színésznő egy képet is készített, majd állítólag besétált a rendőrségre, ám a hatóságok szerint nem történt bűncselekmény.

És ez volt a veszte...

Johnny Depp ekkor már nem hagyta magát, és ellentámadásba lendült. Bizonyára érezte, hogy innen már nincsen igazán hova hátrálni. 2018-ban 50 millió dolláros rágalmazási pert indított Heard ellen, aki erre 100 millió dolláros ellenkeresettel próbált visszavágni.

Hosszú évek vagdalkozásai és a kellemetlenebbnél kellemetlenebb részletek ismertetése után Shannon Curry igazságügyi pszichológus szakértőnek köszönhetően derült ki, hogy Heard borderline, illetve hisztrionikus személyiségzavarban szenved. Depp ügyvédje, Camille Vasquez pedig többek között rámutatott: amikor Amber Heard a véraláfutásos arcáról készült fotóval próbálta exférje állítólagos bántalmazásait bizonyítani, akkor is napokkal később készült a fénykép, minthogy Depp-pel egyáltalán találkoztak volna.

Az esküdtszék a vádak, érvek-ellenérvek mérlegelése után pedig döntött: Amber Heard hazudott, szándékosan vádolta volt férjét, így 15 millió dolláros fájdalomdíjat köteles megfizetni számára.

Örülhetünk?

Mindenképpen. Lehetne mondani, hogy ez „csak egy ügy a sok közül”, de persze mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Deppék válási botránya az egész világot évek óta lázban tartja, és – ahogy azt megszokhattuk –, itt is erősen beálltak a szekértáborok a jobbos-balos, férfi-női stb. határvonalak mentén.

Forrás: AFP

Szimbolikus és precendensjellegű esetről beszélhetünk tehát, ahol már azok is megszólaltak, akiknek nem kellett volna, és már azt is átpolitizálták, amit nem kellett volna. Pedig ne feledjük, itt aztán tényleg nem női-férfi szembenállásról beszélünk, hiszen Deppnek a pert is két nő nyerte meg: a szakértő Curry és az ügyvéd Vasquez.

Pedig csak olyan dolgokra kellett volna odafigyelni, mint az ártatlanság vélelme és a tények – köztük értve Amber Heard mentális állapotát is.

És még a világ is talán egy kicsit jobb hely lett.

Hogy Magyarország is jobb hely lehet-e ezen a téren? Akár az is könnyen lehet. És lassan mindenki ráébred, hogy az otthoni („domesztikus”) erőszak és bántalmazás áldozatai bizony nem csak nők lehetnek.

kapcsolódó