Varjú Lászlónak tényleg nincs bőr a képén

Olyan projekteteket mutogatnak sajátként a Momentum újpesti polgármesterével karöltve, amelyeket a 2019-es kampányban támadtak, a leállításukat ígérték.

Varjú László és Déri Tibor autóba ültek, hogy bejárják közös birodalmukat, Újpestet. Mindezt a közösségi oldalukon közzétett videón tekinthetjük meg.

Varjú országgyűlési képviselőként, Déri polgármesterként találta fontosnak, hogy a nyilvánosság előtt dicsekedjenek az állam és az önkormányzat közös fejlesztési projektjeivel.

A probléma csupán az, hogy a helyhatósági választás kampányában pont ezeket a projekteket támadták teljes erővel, megvádolva az akkori fideszes városvezetést, a benne dolgozó tisztviselőket, civileket és mindenkit, akinek köze volt hozzá.

Nem volt gondjuk a vádaskodással, amíg a hatalom megszerzése volt a cél, most pedig úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi, sőt, az egekig magasztalják az előző vezetéstől örökölt fejlesztéseket. És még örülhetnek is az újpestiek, ha csak ez a színjáték a legnagyobb kártétel, mert volt néhány hónap, amikor úgy állt a helyzet, hogy a bénaságuk miatt elbuknak a Wintermantel Zsolt által kiharcolt projektek.

Újpest legjelentősebb beruházásaként mutatja be a nézőknek Déri a VEKOP néven emlegetett európai uniós és helyi finanszírozású programot, amelyről annyit mond, hogy önkormányzati bérlakások építése a cél.

Valójában ez egy sokkal összetettebb program, amelynek célja, hogy a kerület elszegényedett, lepusztult, gettósodott lakóövezetéből kiköltöztessenek olyanokat, akik képesek segítség nélkül fenntartani lakást, de elköltözni nem tudtak innen, a maradókat pedig szociális, oktatási és kulturális eszközökkel, valamint a terület felújításával segítik.

Ennek része, hogy 31 szociális bérlakásból álló házat terveztek felépíteni. Az építkezést mutatja meg Varjú és Déri a nézőknek, mintha minden tégláért ők harcoltak volna meg. Déri tesz néhány utalást a videóban a problémákra is, amit a laikus néző nem érthet, de a projekt történetét ismerők tudják, hogy mire gondol.

Forrás: Facebook/Déri Tibor

„Hát nem egy egyszerű projekt….hehe…” – utal arra a káoszra a Momentum polgármestere a rá jellemző, sajátos kommunikációs módján, amely a választási győzelmük óta uralkodik a városházán. Annyira nem igazodnak el az önkormányzati szabályozás és a beruházások világában, valamint annyira döntésképtelen és munkaszervezési gondokkal küzd ez a vezetés, hogy nem tudták sokáig még azt sem eldönteni, hogy mit kell tenniük a futó projektekkel. Pánikba estek és majdnem lefújták az egészet. Ennek egyik okáról is említést tesz, ami azért érdekes, mert az ellenzék legfőbb kampányelemének mond ellent, amivel magyarázkodik.

Ez a nagy "FIDESZES TÚLÁRAZÁS" balhé, ami évek óta a csapból is folyik az ellenzéki politikusok és a lakájsajtójuk részéről.

Mit mond erről a hatalomba jutott Momentumos polgi? Tessék jól figyelni:

„2016-ban nyerték el 2016-os árakon, öööööö…hát…ezért is vannak olyan lépések, amikről ugye Te is (Varjú), mint parlamenti képviselő, kaptál levelet, hogy segíts nekünk abban, hogy plusz forrásokhoz jusson ez a VEKOP projekt.”

No lám, csak nem felfedezi lassan az ellenzék, hogy a nyersanyagok és a munkaerő árai változnak, az árfolyamok is ingadoznak, ezáltal a projektek tervezett költségei törvényszerűen eltérnek a megvalósítás idején reális áraktól? Ha most az Index-Telex-444-HVG-24-stb. univerzumához tartozó médium lennénk, akkor pont azt csinálnánk az ellenzéki vezetésű újpesti önkormányzattal és a DK-s országgyűlési képviselőjükkel, amit ők évek óta a Fidesz-KDNP vezetésű kormány és önkormányzatokkal: a TÚLÁRAZÁS!!!! jelszóval utalnánk botrányos mutyik gyanújára.

De nem tesszük, mert ez egy hazug kampányszöveg, ami lehetetlenné teszi a fejlesztéseket. Márpedig Magyarország elemi érdeke, hogy a rendszerváltás utáni 20 év elmulasztott lehetőségeit pótolja, az fejlesztések elé ne akadályokat gördítsünk, hanem a lehetséges módokon támogassuk azokat.

Tudják, ez is olyan ellenzéki kampányelem, mint a kivágott fák hisztije volt. A 2019-es kampányban minden ellenzéki jelölt hangosan védte az útépítések vagy más beruházások kapcsán kivágandó fákat, majd akik közülük nyertek és képviselők vagy polgármesterek lettek, vígan vágattak ki fákat, mert tudták, hogy náluk nem fog az Index, Telex, 444, HVG, 24, stb. balhézni miatta.

Nem is tehettek mást, hiszen vannak fejlesztések, amiket nem lehet enélkül megúszni. És vannak fák és bokrok, amiket ki kell vágni azért, mert betegek, vagy más miatt nem hasznosak az adott területen.

Ami ezután jön a videóban, az egészen érdekes fordulatról árulkodik Varjú részéről, hiszen 2019-ben még nem beszélt ilyen szép szavakkal a szegregáció felszámolásáról, mint most. Sőt, akkor az volt az ellenzék kampányguruinak stratégiája, hogy a most dicsért VEKOP projektről cigányellenes felhanggal hazugságokat terjesszenek.

„Wintermantel drogos cigányokat költöztet Újpest központjába!”

Varju László
Varju László Forrás: Facebook/Varju László

Ilyen és ehhez hasonló szövegek jelentek meg a világhálón, amelyeket a Momentum, LMP, DK, Jobbik és az MSZP aktivistái lájkoltak és osztottak meg. Sőt, a kampány hajrájában az ezalényeg.hu ellenzéki fake news oldal olyan képpel közölt posztot, amelyen Wintermantel Zsolt polgármesternek egy cigányprímás húzza a nótáját, a kísérőszöveg pedig az itt emlegetett ’botrányos’ tervére utal. A helyi MSZP alelnöke több fórumon is felszólalt a VEKOP projekt ellen.

A most büszkén mutogatott építkezés helyszínén 2019-ben ellenzéki aktivisták lakógyűlést szerveztek a felheccelt környékbeliek számára, ahol megjelent Varjú László is.

A szerkesztőségünk birtokába jutott hangfelvétel tanúsága szerint, ezen a mélygarázsban megtartott gyűlésen élénk cigányozás és intoleráns hangvétel volt jellemző, amelyet Varjú úgy támogatott, hogy megígérte a becsapott, megvezetett lakóknak, hogy beviszi ügyüket az országgyűlés elé. Akkor valahogy nem a szegregáció felszámolásának fontossága jutott eszébe.

Borítókép forrás: Facebook/Varju László