Vajda Zoltán győzelme a rendes játékidő után - Akkor most zúzzuk be a levélszavazatokat, vagy sem?

A történelmi Fidesz-győzelem elemezgetése közben elfeledkeztünk egy érdekes jelenségről: ez pedig a volt Együtt-es Vajda Zoltán fordítása az átjelentkezők és a külképviseleten leadott szavazatok segítségével. Írásunkban feltárunk néhány ellentmondást az ellenzéki nyilatkozatokból, és még azon is elgondolkozunk hangosan, hogy vajon győzhetett-e az ellenzék szabálytalan módszerekkel a XVI. kerületben.

A lényeg és a TL;DR: 

 • A határon túli magyarok rendszerint nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, így ők csak pártlistákra szavazhatnak (levélszavazatok); egyéni választókerületi képviselőjelöltekre nem;
 • a Nyugat-Európában tartózkodó/élő magyarok ugyanakkor listára ÉS jelöltekre is szavazhatnak (külképviseleten), amennyiben van érvényes, magyar lakcímük.
 • Az ellenzéki Vajda Zoltán végül csak a külképviseleten leadott, illetve az itthoni átjelentkezők szavazataival tudta legyőzni a fideszes Szatmáryt,
 • de vajon minden külképviseleti szavazó (főleg a nyugat-európai magyarok) joggal és törvényesen voksolt az egyéni jelöltre? 

Kicsit tekerjünk vissza! Alig pár hete mekkora Csinn-Bumm Cirkuszt csaptak az ellenzéki oldalon, amikor SZERINTÜK visszaélések történtek a határon túli magyarokat érintő levélszavazatoknál:

kapcsolódó

 • Bekészített cikkek, gondosan égetett szavazólapok és más ellenzéki aljasságok

  Bekészített cikkek, gondosan égetett szavazólapok és más ellenzéki aljasságok

  Lezajlott a 2022-es országgyűlési választás, ahol a Fidesz-KDNP negyedjére is kétharmados felhatalmazást kapott a választóktól. A szavazás előtt néhány nappal azonban egy olyan aljas provokáció zajlott le Marosvásárhely határában, ami mellett nem szabad szó nélkül elmennünk. Zsigmond Barna Pállal, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával ezekről is beszélgettünk

Nem is idézem tovább, meguntam. Ez már ugye az ítélet volt jó előre megírva, meg hogy legyen majd mire fogni az „esetleges” vereséget.

De volt Márki-Zaynak ezzel kapcsolatban egy másik érdekes kijelentése is korábban:

Az a célunk, hogy Orbán kormányának leváltása után azonos szavazati joggal lássuk el a nyugaton élő magyarokat is, ne érje őket diszkrimináció.

...És még azon is ötletelt, hogy inkább külön, fix képviselői helyeket biztosítana a határon túli magyaroknak. Egyszóval: sehogy se tetszett neki a jelenlegi rendszer.

kapcsolódó

Ismétlésként annyit, hogy a magyarországi szavazókörökben leadott listás, illetve választókerületi szavazatok alapján a Fidesz–KDNP-nek 135 képviselői helye volt az április 3-ai állás szerint. És a 135 hely a végén, a külképviseleti és a levélben leadott szavazatok, valamint az átjelentkezők összesítése után, némi átrendeződés után végül maradt is.

A balliberális ellenzék a „hosszabbításban” nyert egy helyet, a Mi Hazánk pedig veszített egyet.

Egészen pontosan az történt, hogy Budapest XVI. kerületében (13. választókerület) vasárnap este még 38 szavazattal vezetett a fideszes Szatmáry Kristóf, de az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók voksainak összesítése után végül a volt Együtt-es Vajda Zoltán végzett az élen, 468 voksnyi előnnyel.

Na szóval mégis jó dolog ez az átjelentkezősdi, ugye? Persze nem ugyanaz a történet, de most ebből legalább ők jöttek ki jól. Csapásokat adunk, és csapásokat kapunk.

Akkor kicsit gondoljunk bele pár érdekes dologba, ami így a nagy győzelem/vereség elemezgetése és emésztése közben elsikkadt.

 • Egyéni képviselőkre ugyanis csak az szavazhat itthon vagy külföldön is, akinek bejelentett magyarországi lakcíme (tehát lakcímkártyája is) van.
 • A külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok az országgyűlési képviselők választásán csak pártlistákra szavazhatnak.
 • Ezzel együtt Vajda Zoltán körzetében átjelentkezéssel és külképviseleten 2048-an szavaztak összesen, ami végül bőven elég volt arra, hogy az ellenzéki jelölt fordítson a vasárnap esti álláson.

​Oké, természetesen simán elhisszük, hogy mind a 2048 szavazó életvitelszerűen a 13. választókerületben tartózkodott volna, csak pont aznap nem úgy jött ki a lépés: nyaraltak, rokont látogattak, üzleti úton voltak, vagy csak vidékre költöztek, ki tudja. És persze ezt mind előre látták!

Mert bizony

a nyilvántartás hatálya alá tartozó polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási (fővárosi kerületi) hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél személyesen vagy elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján kell bejelentenie (a továbbiakban: külföldi letelepedési nyilatkozat).

És akkor már se lakcímkártya, se egyéni képviselőre szavazás nincs.

Tehát, ha mindenkiről csak a rosszat feltételeznénk,

Vajda Zoltán a magyarországi lakcímmel jogtalanul rendelkező (kijelentkezni elfelejtő), tartósan külföldön élők szavazataival is nyerhetett volna akár!

Persze ez csak rosszhiszemű spekuláció.

Bár azért Márki-Zay Péter elég egyértelműen arra biztatta (kicsit összekacsintósan) a külföldön élő magyarokat, hogy 

akár chartergépekkel, akár telekocsival, de utazzanak haza az áprilisi választásokra, és jelentkezzenek be a magyar lakcímükre [...]. A hazai címre bejelentkezés azért fontos, mert így nemcsak listára, de egyéni jelöltekre is le tudják adni a szavazataikat a külföldön élő magyarok.

Persze azt mindenki tudja, aki valaha élt külföldön (vagy olvasgatja a fórumokat), hogy rengetegen nem tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek, és évekre, akár örökre megtartják állandó magyar lakcímüket. Ez valahol érthető is: kell a menekülőút meg az otthon megnyugtató tudata, a magyar tb se jön rosszul, meg különben is fárasztó ügyintézéssel jár a ki- és bejelentkezés.

Szóval mindent értünk, de mégis látunk némi ellentmondást:

 • Akkor most kell-e az azonos szavazati jog?
 • Biztos csak a határon túli magyarok szavazataival lehet visszaélni?
 • Most akkor mit semmisítsünk meg?
 • Aki nem Magyarországon adózik, az mibe is ne szóljon bele?
 • Csak a Fidesz járhat jól a levél- és külképviseleti szavazatokkal?
 • Vajda Zoltán győzhetett-e közvetetten törvénytelen eszközökkel?

És még annyi jó kérdésünk lenne!

De mindegy is, legyenek boldogok ezzel a körzettel. Az eredménnyel még így is bőven elégedettek lehetünk a kormányoldalon. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy a rendszer sajátosságai egyáltalán nem csak a kormánypártoknak kedvezhetnek: újabb ballib bölcsesség bukott meg.

Működik a demokrácia!