Vagyonnyilatkozati trükkök, gyanúsan eladott, zűrös cégek Márki-Zay verekedő vecsési jelöltjénél

Bár az ellenzék kormányfőjelöltje életre hívta a Tiszták Koalícióját, a kampány előrehaladtával egyre több ellenzéki jelöltről derülnek ki érdekes információk. Most Fricsovszky-Tóth Péter van soron, akinek céges ügyei minimum rendezetlenek, a vagyonnyilatkozataiban pedig rendre nem tüntette fel az egyik vállalkozását, ami finoman szólva is problémás. Kérdés, hogy ilyen céges múlttal a háta mögött maradhat-e valaki az ellenzéki összefogás jelöltje.

  • A vecsési körzet azután került az érdeklődés középpontjába, hogy két ellenzéki politikus összeverekedett egy gyáli fórumon.
  • Fricsovszky-Tóth Péter helyi jelölt és Hegymegi István DK-s képviselő viszonya nem ma romlott meg.
  • Utóbbi a történtek után azzal vádolta meg szövetségesét, hogy Kaya Ibrahim-féle céges ügyletei vannak.
  • Megnéztük, mi igaz ebből, és meglehetősen furcsa dolgokat találtunk.
  • Márki-Zay Péter embere egyik cégét több alkalommal sem tüntette fel  a bevallásaiban, pedig ezt törvény írja elő.
  • Arról nem is beszélve, hogy két vállalkozásán is furcsa módon közvetlenül az előválasztás előtt adott túl. 
  • Feltehetően nem véletlenül: ezeknek a társaságoknak NAV-végrehajtások, be nem fizetett áfa kísérték az útját.
  • Kérdés, hogy ilyen céges múlttal a háta mögött Fricsovszky-Tóth vállalható jelölt-e az ellenzéki összefogás pártjai számára. 
Nekem személy szerint nincs bajom vele, de úgy látom, hogy Fricsovszky-Tóth Péter egy közönséges gazdasági szélhámos

- ezekkel a szokatlanul kemény szavakkal illette szövetségesét Hegymegi István, a Demokratikus Koalíció (DK) gyáli képviselője a Keljfeljancsi hétfői adásában.

Régi ellentét

A nyilatkozat nem a semmiből jött, hiszen a két politikus viszonya régóta megromlott, olyannyira, hogy a múlt vasárnapi, Dobrev Klára főszereplésével megtartott gyáli fórumon a felek előbb szóváltásba keveredtek, majd összeverekedtek. Az eset azért is figyelemreméltó, mert Fricsovszky-Tóth az ellenzék jelöltje a vecsési körzetben, ő indul Szűcs Lajos (FIDESZ–KDNP) ellen, márpedig egy ilyen szinten lévő politikusnál nem mindennapos, hogy így intézi az ügyeit.

Fricsovszky-Tóth a történtek után a Merényi Gusztáv Kórházból bejelentkezve, harci sérüléssel a szeme alatt arról posztolt, hogy Hegymegi néhány hónapja fideszes provokátorként működik, és célja a helyi baloldali összefogás szétfeszítése.

Fricsovszky-Tóth Péter szeme alatt felszakadt a bőr. Forrás: Facebook
Fricsovszky-Tóth Péter szeme alatt felszakadt a bőr. Forrás: Facebook

A DK-s politikus viszont éppen ellenkezőleg látja: szerinte a közös jelölt alkalmatlan az ellenzék képviseletére, hiszen egyrészről vállalhatatlan személy, másrészről politikai kalandor. Utóbbi kapcsán arról beszélt, hogy Fricsovszky-Tóth a Momentumtól kezdve az MSZP-n át a DK-ig mindenkinél bepróbálkozott, de aztán végül az MMM-nél kötött ki. Egyik facebookos hozzászólásában egyenesen arra célzott, hogy

bár a legtöbb párt visszautasította az indítását, mivel Márki-Zay Péter embere, ezért a pártok vezetői erővel tették meg jelöltnek.

A 10 éve a DK-t erősítő, de a történtek után a pártközpontból etikai eljárással megfenyegetett Hegymegi a Keljfeljancsiban ennél is konkrétabban fogalmazott: a gyáli pártszervezetből többen is felálltak Fricsovszky-Tóth indítása miatt, de előtte számonkérték ezt  a Vecsésre látogató Gyurcsány Ferencen. Hiába, hiszen a komoly felháborodás ellenére a pártközpont nem lépett az ügyben.

Majd a beszélgetés egyik pontján teljesen  váratlanul azt állította politikustársáról, hogy

Kaya Ibrahim-féle céges ügyletei vannak.

Ezt azzal indokolta, hogy "a köztartozással terhelt cégeit hajléktalanoknak, nincsteleneknek, és az Európai Unión kívül élő állampolgároknak" adta el. Mondani sem kell, hogy ez politikai ellenfelek között is erős mondat lenne, nemhogy szövetségesek esetében. Márpedig erősen úgy néz ki, hogy van némi igazságalapja Hegymegi nyilatkozatának.

kijátszható rendszer

Mint ismert, a baloldali pártok vezetői szigorú szabályokat hoztak arra nézve, ki vehet részt az előválasztáson. Az aspiránsoknak több dokumentumot is nyilvánosságra kellett hozniuk, illetve ki kellett tölteniük.

A feddhetetlenségi nyilatkozatban többek között szerepel az a kitétel, hogy

az előválasztáson induló politikusok nem rejtegethetik a vagyonukat, maradéktalanul nyilvánosságra kell hozniuk jövedelmüket.

Bár első ránézésre úgy tűnt, a szabályrendszer alkalmas lehet a korrupt, zűrös politikusok kiszűrésére, a gyakorlatban kiderült, ez nem egészen így van. Ugyanis több olyan is eset is napvilágra került, amikor a szelekciós mechanizmus egyértelműen csődöt mondott. Könnyen lehet, hogy Fricsovszky-Tóth Péter lesz a következő példa erre, ugyanis

céges ügyei minimum rendezetlenek, az egyik vállalkozását pedig rendre nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban, ami finoman szólva is problémás.

Márki-Zay Péter szárnyai alatt. Forrás: Facebook
Márki-Zay Péter szárnyai alatt. Forrás: Facebook

ZŰRÖS CÉG

A cégadatbázisban három vállalkozás köthető a politikus nevéhez: az S-Fleet Solution Kft., a DroneHouse Kft. (korábbi nevén: EuroCar Auction Kft.), valamint a a SIGMA Bt.

Bár a baloldali politikus 2019 októberében alulmaradt az üllői polgármester-választáson, újoncként bekerült a képviselő-testületbe, ezáltal vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége keletkezett. Végignézve a bevallásait, az látható, hogy a Sigma Bt.-t hol feltüntette, hol nem. 2019-ben, az előválasztáson, illetve 2022-ben sem szerepelt a cég az aktuális bevallásban, úgy, hogy ez idő alatt végig a vállalkozás vezető tisztségviselője és kültagja volt. Ezzel tehát

az ellenzék vecsési jelöltje nem tett eleget jogszabályi kötelezettségeinek, hiszen több alkalommal sem hozta nyilvánosságra egyik vagyonelemét.

Különösen érthetetlen, hogy a műszaki tanácsadást nyújtó cég felbukkant a 2020-es és 2021-es nyilatkozatában azzal a megjegyzéssel, hogy „értékesítés alatt”. Egyelőre azonban semmi jele nincs annak a cégadatbázisban, hogy Fricsovszky-Tóth túladott volna a Sigma Bt.-n, hiszen ahogy fent is érintettük, jelenleg is ő a társaság ügyvezetője és kültagja. Arról nem is beszélve, hogy az általa korábban teljes egészében tulajdonolt DroneHouse Kft. a beltag. Ebből pedig az következik, hogy minden alkalommal fel kellett volna tüntetni a Sigma Bt.-t.

Forrás: Kontra
Forrás: Kontra

Ám közel sem csak emiatt zűrös a vállalkozás: több alkalommal is felfüggesztették az adószámukat, végrehajtást kezdeményeztek ellenük, előfordult, hogy törölték az adószámukat, megszűntnek nyilvánítási eljárást indítottak ellenük, jelenleg pedig kényszertörlési eljárás van ellenük folyamatban.

Az éves gazdálkodásáról szóló beszámolójukat hosszú ideig nem tették közzé, utoljára 2013-ban került sor erre. A 2015 és 2019 közötti évekre vonatkozó összesítést csupán tavalyelőtt novemberben sikerült produkálniuk, arról nem is beszélve, hogy jelenleg sem érhető el a 2020-as beszámolójuk.

Kifejezetten érdekes, hogy 2015 és 2019 között semmilyen gazdasági esemény nem történt a cégnél, nem volt bevétel bevételük, nem merült fel semmilyen kiadás, adózott eredményük rendre nulla forint volt.

A Sigma Bt. jelenleg kényszertörlés alatt áll, aminek során a NAV 260 ezer forintos követelést jelentett be.

Arra nézve nincs információnk, hogy azóta rendezték-e a tartozást. Ugyanakkor a cégbíróság erre a beltagot hívta fel, csakhogy a cég a tulajdonosváltás követő hónapban szintén kényszertörlési eljárás alá került, így jogosan lehet feltételezni, hogy rendezetlen köztartozással fog lezárulni a SIGMA Bt. kényszertörlési eljárása. 

Furcsán időzített eladások

Bár a 2011-ben alapított, jelenleg üzletviteli, vezetési tanácsadással, korábban járművezető-oktatással foglalkozó S-Fleet Solution Kft.-t feltüntette bevallásaiban, a cég az eladásig a Sigma Bt.-hez hasonlóan problémás volt. Az ellenzék vecsési jelöltje 2012 végétől egészen az előválasztásig, 2021 júliusáig egy személyben tulajdonolta a társaságot, amelynek működését számtalan NAV-végrehajtás kísérte.

2018 novemberében a cég felkerült az áfa-bevallást be nem nyújtó adózók listájára, és egészen 2019 júliusáig szerepelt ott.

Fontos kiemelni, hogy ide akkor kerül be az adózó, ha az áfa-bevallási kötelezettségének több mint két – egymást követő, a rá irányadó – bevallási időszakon keresztül nem tesz eleget.

Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy Márki-Zay üllői politikusának a cége

huzamosabb ideig nem tett eleget az áfa-bevallási kötelezettségének.

Pikáns, hogy a legutóbbi végrehajtási eljárást a cég eladását követő 6 nappal indította az adóhatóság, és 2021 novemberében adószámtörlési határozatot hozott. Nem mellékes, hogy a céget egy szerbiai lakhellyel rendelkező magánszemély vette meg.

Forrás: Kontra
Forrás: Kontra

Ugyanúgy tavaly júliusban, nem sokkal az előválasztás előtt szabadult meg a DroneHouse Kft.-től Fricsovszky-Tóth Péter, aki 2013-tól az eladásig egyedül tulajdonolta a társaság üzletrészeit. Ennél a vállalkozásnál is több NAV-végrehajtás történt, arról nem is beszélve, hogy akárcsak a S-Fleet Solution Kft., ők is felkerültek az áfa-bevallást be nem nyújtó adózók listájára (2018 és 2021 között). A társaság egyébként mostanság autókereskedésben és csomagküldő szolgáltatásokkal nyomul. 

A tavaly júliusi üzletrész-átruházást követően alig egy hónap telt el, és megszűntnek nyilvánítási eljárás indult a cég ellen, jelenleg pedig a cég kényszertörlése zajlik. Teljesen egyértelmű, hogy senki nem vesz meg egy céget azért, hogy aztán pár hét múlva végignézze annak a lenullázását.

Súlyos kérdőjelek

Magyarán eléggé úgy néz ki, hogy

Fricsovszky-Tóth politikai karrierjének érdekében még az előválasztás előtt szabadulni próbált a vállalhatatlan múltú cégeitől.

Hogy a volt és a jelenlegi vállalkozásaiból származott-e jövedelme a baloldali politikusnak, azt a beszámolók hiányában nem könnyű megmondani.

Annyi biztos, hogy az előválasztásra leadott és az idén közzétett vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy (egyéni) vállalkozóként havi 300 ezer forintnyi bevétele van. Furcsa, hogy korábbi bevallásaiban kihúzta a vonatkozó rubrikát, azaz nem tüntetett fel cégeiből származó jövedelmet.

Kérdés, hogy az ilyen jellegű céges kavarások és vagyonnyilatkozati trükkök beleférnek-e az ellenzéki összefogás értékeibe, vagy sem.