Utoljára Karácsony nem létező nyelvvizsgájáról és phd-jéről

Most, hogy már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy a nemzet kedvenc áldozatának van-e nyelvvizsgája vagy phd-je, nem árt azt gyakorlati szempontokból utoljára körbe járni. Rengeteg megközelítés forog közszájon a témával kapcsolatban, amik között kétségtelenül találkozhatunk kimondottan helyénvaló verziókkal is.

Van-e neki, nincs-e neki? Kell-e neki, nem kell-e? A fideszeseknek sincs, a Gyurcsánynak sincs? Kit érdekel? Karácsony Gergely egyszerűen nem tanult meg semmilyen idegen nyelven kommunikálni, pedig azt hazudta, hogy van nyelvvizsgája. Az asszertivitást említés szintjén sem érdemes felhozni, hiszen látjuk, hogy az kis túlzással magyarul sem megy a jelenlegi főpolgármesternek. Többen azzal érvelnek, hogy majd a tolmács kisegíti a hivatalos tárgyalásokon. No, de mi lesz a networkinggel vagy a háttérbeszélgetésekkel? Hogy épít majd kapcsolati tőkét az, akinek árnyékként a nyomában lohol egy tolmács vagy egy nyelveket beszélő kabinet tag? Melyik uniós vezető engedi magával bizalmi viszonyba keveredni a szavai közül egy mukkot sem értő, ijedt tekintettel ostobán vigyorgó, kezeit tördelő laklit? Gondoljunk csak Putyin, Chirac, Bush vagy Berlusconi arcára, amikor Medgyessy Péter próbálta őket meggyőzni arról, hogy igenis érdemes őt komolyan venni.

Azonban időzzünk el a tudományos fokozatok kacifántos világában is. Karácsony Gergely korábban azt állította, hogy phd-t szerzett 2007-ben az ELTE AJTK Politikatudományi Intézetében. Nos, nem szerzett. 14 év után ugyanis kiderült, hogy mivel elmondása szerint akkoriban politikusnak szegődött, nem fejezte be a doktorit. Miért kellett ehhez vajon ennyi időnek eltelnie? Miért kellett ehhez az, hogy a komplett internetet tematizálja ez az amúgy alapvetően érdektelen ügy? Pláne úgy, hogy azért valljuk be, többgyermekes anyák a háztartás és a napi munka terhei mellett képesek doktorálni. Főpolgármester úr bevallhatta volna azt is, hogy

egyszerűen lusta volt phd-zni.

Mennyivel egyszerűbb és szimpatikusabb lett volna az egyenes út, mint a hazudozás!

A szóban forgó ügy azért is bicskanyitogató, mert Karácsony Gergely a „lehet más a politikus” becsületes imidzsében szeret tetszelegni. Azonban csúnyán lebukott a pitiáner hazudozással -hozzátenném, hogy nem először. Hazudta, hogy van phd-je? Igen! Hazudta, hogy van nyelvvizsgája? Igen! A ballib sajtó mégis mosdatja. A szimpatikus, mosolygós kerékpáros kozmopolita képe leomlani látszik egy hét leforgása alatt: nem tud angolul és hazudik a tudományos fokozatát illetően. A Főváros vezetését nagy dérrel-durral megkezdő, ígéretek garmadájával kampányoló, de azokkal elszámolni nem képes nagyot mondó jelenlegi szerepében is kudarcot valló Karácsonynak azonban ez nem elég: nagyobb babérokra tör. De ha egy kétmilliós metropolisz vezetésébe is beletörik a bicskája, hogy várjuk el tőle, hogy a 15 milliós magyarság érdekeit képviselje és az országot vezesse?