Ukrajna: az amerikai bizniszország

A majdani fordulat után saját miniszterelnöke verte dobra az ukrán kulcsvállalatokat, és csalogatta az amerikai befektetőket. Mintha csak a Gyurcsány Ferenc kormányát látnánk. Az ország, ahol nemcsak Soros György, de az USA elnökének fia is üzletelgetett.

 • Miért szereztek amerikai üzleti körök érdemi befolyást valamennyi jelentősebb ukrán vállalatban? Többek közt azért mert 2015-ben Arszenij Jacenjuk miniszterelnök maga hívta fel erre az amerikai vállalkozókat.
 • Az Ukrenergo esetében mind a vezérigazgató, mind a felügyelőbizottsági tagok erős külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek.
 • De még egyértelműbb a helyzet a Centenergo esetében, ahol a vezérigazgató már Amerikától szerzi be ukrán erőművek működéséhez nélkülözhetetlen szenet, mivel Oroszország tavaly novemberben leállította azok szállítását.
 • Az Energoatom vezérigazgatója elmondta egy interjúban, hogy az amerikai Westinghouse fűtőelemeire váltanának az oroszországi termékről az ukrajnai atomerőművek. Ha hihetünk a vezérigazgató beszámolójának, itt közelharcot vívtak az orosz Roszatom emberei, hogy átállítsák orosz-baráttá az egyik erőművel.
 • A Burisma egy Ukrajnában működő magán olaj- és gázipari vállalat, amelynek vezetésében a majdani forradalmat követően  megjelent több nyugat-barát vezető is, így például Joe Biden fia és üzlettársa is itt bizniszelt. És számos kétes ügyletet folytatott az akkori alelnök édesapja közreműködésével.
 • De érdemes megemlékeznünk a Ciklum Holding IT-cégről is, ahol Soros György az általa létrehozott alapon keresztül közvetlenül is érdekeltséget szerzett.

Ahogy arról a korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az orosz gáz Ukrajnán keresztül Európába történő szállításának kérdése évtizedek óta feszültséget okoz Oroszország és Ukrajna között. Különösen, hogy az amerikai üzleti és kormányzati körök, élükön Soros Györggyel igen intenzíven beavatkoztak az ágazat működésébe.

kapcsolódó

 • Putyin vs. Soros: Harc az ukrán gáztranzitvállalat feletti ellenőrzés megszerzéséért

  Putyin vs. Soros: Harc az ukrán gáztranzitvállalat feletti ellenőrzés megszerzéséért

  Cikkünkben megvizsgáltuk az ukrán állami gáztranzitvállalat szövevényes történetét, amelyet az elmúlt bő évtizedben Vlagyimir Putyin és Soros György (Amerikai Egyesült Államok) is igyekezett megszerezni magának. Utóbbi sikerrel is járt, és befolyása alá került a stratégiai vállalat. Így nem meglepő, hogy a vállalkozás jogutódja maximálisan kiszolgálja az amerikai érdekeket, és most sem az orosz-ukrán háború feszültségének oldásán dolgozik. Zelenszkij pedig röviddel a megválasztását követően engedte megvalósulni Soros tervét Ukrajnában.

Tovább vizsgálódva Ukrajna nemzetgazdaságában, tisztán fogjuk látni, hogy az elvileg független ország stratégiailag fontos vállalataiban szinte egytől-egyig atlantista, Nyugat-barát szereplők kerültek kulcspozíciókba, és valamennyien igyekeznek Amerika-barátra állítani cégüket.

Kiindulópont: Az Ukrán miniszterelnök dobra verte az ország legjavát

A korábbi cikkeinkben írtunk arról, hogy a majdani forradalmat követően jelentős gazdasági és politikai átrendeződés történt az országban. Komoly privatizáció és külföldi – főként amerikai – érdekszerzés követte ezt az időszakot.

Nem csoda, hiszen egyes hírek szerint 2015-ben Arszenij Jacenjuk volt ukrán miniszterelnök arra kérte az amerikai vállalatokat, hogy legyenek aktív részesei az Ukrajnában zajló privatizációnak, különösen az energiaszektor vonatkozásában.

Forrás: AFP

A kormány sajtószolgálata szerint

a miniszterelnök megkérte az amerikai partnereket, hogy használják ki az Ukrajnában zajló privatizáció által nyújtott befektetési lehetőségeket, különösen az energiavállalatok terén.

Jacenjuk az „Ukrajna barátai” nevű csoport amerikai alelnökével lezajlott találkozón mondta ezt, ahol gyakorlatilag felajánlotta megvételre az ukrán állami vagyont.

A kormány korábban összeállított egy több mint 300 állami vállalatot tartalmazó listát, és a rajta szereplőket még abban az évben el akarták adni.

A cikk szerint ezen a listán ott volt gyakorlatilag a teljes ukrán energiaszektor, melyet abban az évben tehát amerikai magánkézbe akartak adni, mert akkor még úgy gondolták, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy év múlva is Nyugat-barát kormány lesz Ukrajnában.

Mintha csak a Gyurcsány-kormány intézkedéseit látnánk.

Jacenjuk arra kérte a befektetőket, hogy elsősorban a gázipari cégeket vásárolják fel, amit azzal indokolt, hogy „Ukrajna nem rendelkezik ezen a téren a gazdasági növekedést elősegítő eszközökkel”.

Nos, hát ilyen előzmények után az "eredmény" sem maradt el. Nézzük meg, hogy mi lett ezen kulcsvállalatok sorsa!

Ukrenergo, a Nemzeti Energetikai Vállalat

Az Ukrenergo Nemzeti Energetikai Vállalat egy 100%-ban állami tulajdonú részvénytársaság, amelyet Ukrajna Energiaügyi Minisztériuma irányít.

Volodimir Kudrickij, a cég elnök-vezérigazgatója erős nyugati, ezen belül is amerikai kapcsolatokkal rendelkezik. Tagja az Egyesült Királyságban működő Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) nevű szervezetnek, és kapcsolatban áll(t) az Egyesült Államokban működő Institute of Internal Auditors- szal is.

 

De a vállalat felügyelőbizottságában is számos, kiterjedt külföldi kapcsolatokkal rendelkező személy foglal helyet.

Például Daniel Dobbeni, aki pályafutása során aktívan részt vett az Electric Research Institute, az American Society of Mechanical Engineers, az UCTE, valamint az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának munkájában.

Vagy az a Dejan Ostojic, aki a Világbank képviselőjeként dolgozott Ukrajnában (2004–2009) és Ausztriában (2016–2019). Jelenleg a Világbank ukrajnai és kelet-európai energetikai programját felügyeli.

Yuriy Tokarskyinál sem marad el az amerikai kapcsolat, hiszen kutatóként dolgozott az Egyesült Államokban, a Harvard Kennedy Schoolban is. Korábban pedig a fentebb már említett Arszenyij Jacenyuk, volt ukrán miniszterelnök tanácsadója volt.

Centrenergo - Már az usa-tól veszi a szükséges szenet

A korábbi cikkünkben beszámoltunk a Naftogaz állami gázvállalat oroszbarátról USA-barátra történő átállításáról, és ugyanezt tudjuk elmondani a Centenergo esetében is.

Forrás: AFP

2021. októberben–novemberben arról szóltak a hírek, hogy az elektromos- és hőenergia-termelő vállalat az Egyesült Államokból szerezne be szenet, mivel az állami széntartalékok kritikus szintre csökkentek.

A drasztikus csökkenés oka az volt, hogy Oroszország november 1-től leállította az ukrán erőművek működéséhez nélkülözhetetlen antracit és feketekőszén szállítását, ami hatalmas kiesést jelent. Akkoriban úgy tartották a vállalatnál, ha mindezt nem sikerül pótolniuk, akkor áramszünetekre kell számítani a téli időszakban.

A vállalat vezérigazgatója, Oleh Kozemko is Amerika-barát, hiszen 2017 júliusában arról számolt be a Reuters, hogy miután Trumppal tárgyalt, a Centrenergo először importált szenet az Egyesült Államokból.

Energoatom: Az ukrán állami atomenergia-vállalat

A cég vezérigazgatója, Petro Kotin volt, az az ukrán szakpolitikus, aki az ukrán tájékoztatási fórumokon beszélt a zaporozsjei atomerőműben megkísérelt Roszatom-puccsról, melynek során  roszatomos vezető tisztségviselők álruhában próbáltak meg beszivárogni az ukrán erőműbe, majd amikor lelepleződtek, közölték, hogy az erőművet elfoglalták az oroszok, tehát az már a Roszatomhoz tartozik.

A termelés-irányítás átvételének sikertelenségéről, illetve az esetet Kotyin hivatalosan is jelentette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél, mely végül a Roszatom visszakozását váltotta ki.

Kotin is az USA irányába igyekszik tekerni a hajó kormányrúdját, hiszen a márciusban a Világgazdaságnak adott exkluzív interjúban többek között arról beszélt, hogy

a Westinghouse fűtőelemeire váltanának az oroszországi termékről az ukrajnai atomerőművek. [...] Azt is újból szeretném hangsúlyozni, hogy minden ukrajnai atomerőmű képes működni az orosz nukleáris üzemanyag nélkül is.

Vagyis ennél a cégnél már-már közelharc alakult ki az orosz és ukrán (amerikai) érdekeltség között.

Burisma: Ahol a Biden-fiú bizniszelt

A Burisma egy Ukrajnában működő magán olaj- és gázipari vállalat. A 2002-ben indult vállalat gyorsan növekedett, és mára Ukrajna egyik legnagyobb független gáztermelőjévé vált.

Olyannyira, hogy az ország három kulcsfontosságú szénhidrogén-medencéjére – a Dnyeper-Donyec, a Kárpátok és az Azov-Kuban – is rendelkezik engedélyekkel.

A Burisma Holdings tulajdonosa Mikola Zlocsevszkij ukrán oligarcha, a Majdan előtti időszak környezetvédelmi minisztere, aki ellen a 2014-es fordulatot követően egy sor nyomozás indult.

Zlocsevszkij az ügyek számára negatív kimenetelét elkerülendő, nyugati építkezésbe kezdett, aminek részeként cége élére Aleksander Kwaśniewski volt lengyel elnök került.

A Burisma jogásza John Buretta volt amerikai helyettes főügyész lett, az igazgatótanács tagjai közé pedig bekerült Joe Biden akkori amerikai alelnök fia, Hunter Biden, az üzlettársa, Devon Archer, valamint John Kerry amerikai külügyminiszter korábbi tanácsadója, David Leiter is.

Forrás: AFP

A nyugati csapat működése sikeres volt, ugyanis 2017 januárjában megegyezés született az ukrán főügyészség és a Burisma között a cég elleni eljárások megszüntetéséről, a vállalat pedig törlesztette a jelentős összegű adóhátralékát.

Hunter Biden feladata a vállalatnál az volt, hogy „a jogi ügyeket intézze, és támogatást nyújtson a vállalatnak a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásban".

Ez egyébként ugyanaz a cég, amelyikkel kapcsolatban Joe Biden azzal hencegett, hogy kiiktatott egy ügyészt, aki Bidenék és Soros György ellen nyomozott Ukrajnában. Igen érdekes, hogy Joe Biden utolsó, még amerikai alelnökként megtett ukrajnai útja előtt a Burismához kapcsolódó vizsgálatot lezárták.

Az Origo korábbi cikke arról számolt be, hogy Hunter Biden elveszett laptopjáról származó, 2015 májusában keltezett elektronikus levélből kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsának egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta őt az apjának. Egy esztendővel korábban ugyanez az ukrán szakember levélben felvetette Hunternek, hogy az ukrán vállalat érdekében be kellene vetnie a befolyását.

Egyesek szerint a Burisma valójában a bankár Kolomojszkij tulajdonában van, aki kilenc hónap alatt mintegy 1,8 milliárd dollárt süllyesztett el az offshore-számlák útvesztőjében. Kolomojszkij felkerült az amerikai vízumtilalmi listára is, de hamarosan feloldották ezt a tilalmat vele szemben.

Ukrnafta - a gázszállítás nemzetbiztonsági kérdés

Az olajipari vállalat többségi tulajdonosa a korábbi cikkünkben már említett Naftogaz. A cég vezetője Yuriy Vitrenko, aki 2021 áprilisáig energetikai miniszter volt.

Vitrenko a Naftogaz vezetőségében is helyet foglalt, méghozzá Soros György embereként került a céghez a majdani forradalmat követően, ahogy arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk.

 

Vitrenko egy tavaly decemberi interjúban már egy, a gázszállítás miatti teljes körű háborúról beszélt Oroszország és Ukrajna között.

Az interjúban Vitrenko elmondta, hogy a tranzitszerződés meghosszabbításáról szóló tárgyalások lehetősége az orosz Gazpromon múlik.

Mi a magunk részéről készen állunk. Nem azért vagyunk készek, mert annyira szeretnénk együttműködni Oroszországgal, hanem azért, mert az Ukrajnán keresztüli tranzit nem csak pénzkérdés, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. Ez visszatartó tényező egy teljes körű háborút illetően.

Ez a gondolat egybevág azzal, amire a korábbi cikkünkben mi is jutottunk a gázszállítás körül kialakult feszültséggel kapcsolatban.

Ciklum Holding – a cég, amelyben soros közvetlenül is megjelent

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Soros György már szinte azonnal a Szovjetunió felbomlását követően komoly építkezésbe kezdett, amelynek következtében harminc év alatt mind a politikára, mind a gazdaságra jelentős hatást gyakorolt, és természetesen a civil szférában is komoly eredményeket ért el.

kapcsolódó

 • Soros harminc éve uralkodik Ukrajnában: politikusok, média és a veteránok is a zsebben

  Soros harminc éve uralkodik Ukrajnában: politikusok, média és a veteránok is a zsebben

  A spekuláns a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány körül kiépült egyre nagyobb hálózatán keresztül időről időre beavatkozott az ukrán belpolitikai életbe, minisztereket adott, médiát vásárolt. De félelmetes tény, hogy a krími veteránok több százezres csoportjára is rátette az alapítványa a kezét már a háborút megelőzően.

Azt is megírtuk, hogy összesítés szerint Soros 1991 óta több mint 180 millió dollárt hagyott Ukrajnában.

2015 novemberében az IT-szektorban tevékenykedő, 2500 személyt foglalkoztató Ciklum Holdingban pedig közvetlenül is tulajdonrészt szerzett az általa létrehozott alappal.