Újra nagyon magas szintről kérdőjelezték meg az amerikai elnökválasztás tisztaságát

Két állam főügyésze pert indított a Biden-kormányzat ellen, mert a demokraták összejátszhattak a rájuk nézve kellemetlen információk eltüntetése érdekében a technológiai óriásokkal. A tengerentúlon újra terítéken a Hunter Biden-sztori és ezzel újra áll a bál!

Nem fogom tétlenül nézni, hogy a Biden-kormányzat megpróbálja lábbal tiporni a missouriak és az amerikaiak első alkotmánymódosításban garantált jogait 

– jelentette ki Eric Schmitt főügyész.

Forrás: Facebook/Eric Schmitt

Az amerikai alkotmány első kiegészítése a szólásszabadságról (és sok egyéb szabadságjogról) szól, amely garantálja a vélemény szabad kifejezését. Ez azonban már jó ideje csak papíron létező idea, Amerikában és a nyugati világban régen nem látott cenzúra őrködik az egyetlen helyes vélemény érvényesülésén.

Eric Schmitt missouri államügyésze és Jeff Landry Louisiana főügyésze csütörtökön nyújtott be keresetet a bíróságon. A vád szerint a Meta, a Twitter és a YouTube a kormányzati körökkel együttműködve – ráadásul a félretájékoztatás és a fake news elleni küzdelem örve alatt –  cenzúrázták a közösségi oldalakon megjelenő tartalmakat.

Pontosabban fogalmazva a Facebook és a társai a demokraták védelmében meggátolták bizonyos perdöntő fontosságú információk megjelenését.

Felületeiken többek között nem jelenhettek meg a Hunter Biden elveszett, majd megkerült laptopjával kapcsolatos cikkek sem. Az ügy fontosságát jól jelzi, hogy a főügyészek keresetükben arra összpontosítanak, hogy a Twitter hogyan blokkolta a New York Post Hunter-ügyeiről szóló 2020-as cikkeinek a közzétételét.

Forrás: AFP
A Hunter-laptop története röviden. Egy delaweri laptopjavítóból előkerült Joe Biden fiának a laptopja, amelyről az aranyifjú bizarr drog- és szexorgiáiról szóló képanyagok mellett érzékeny információk is kiszivárogtak. A New York Post által nyilvánosságra hozott levelezésekből kiderült, Hunter Biden könyörgött apjának, hogy vállalja az elnökjelöltséget. Ezzel tudta ugyanis garantálni neki, hogy ne kerüljön börtönbe drogos ügyei miatt. Az is kiderült a beszélgetésekből, hogy Obama alelnökeként Biden nyomást gyakorolt ukrán kormányzati tisztségviselőkre az ukrán főügyész kirúgásával kapcsolatban. Ugyanis annak a cégnek a korrupciós ügyeit vizsgálta, amelynek felügyelőbizottságában – havi ötvenezer dollárért – Hunter Biden is ott ült. Igen, az amerikai elnök fia 2014-től, az ukrán „forradalom” hajnalától kezdve ott ült az egyik ukrán energetikai cég felügyelőbizottságában. Nem elég tehát, hogy pozícióba került, megbízása kapcsán számtalan törvénytelenségre is fény derült.

Amikor az ügy kipattant, az információk megjelentek a közösségi médiában, vezető amerikai lapok azonnal beálltak az „orosz dezinformációs kampány” narratívája mögé, azt állítva, hogy a laptopról származó adatok hamisak. A tech-óriások pedig letiltottak minden, Bidenékre nézve érzékeny információt.

A laptopról származó bizonyítékok hitelességét végül egy szakértői csoport igazolta. Az említett vezető amerikai és nyugati lapok – egy évvel később a Washington Post és a New York Times elismerte azt, hogy a New York Post bizonyítékai helytállóak, a Hunter-sztori pedig igaz – nem sok energiát öltek azonban abba, hogy értesítsék az olvasóikat arról, hogy hónapokig falaztak a kormány irányából érkező hazugság menedzseléséhez.

A lebukás így tulajdonképpen meg sem történt. A hazai baloldali lapok sem forszírozták, hogy a nyugati lapok hangjának felerősítőiként ők tulajdonképpen részt vettek a hazugságok magyar nyelven történő terjesztésében.

A cikkek letiltására nem mellékesen az amerikai elnökválasztási kampány közepén került sor. Nehéz nem arra gondolni, hogy a technológiai cégek és a demokraták összejátszottak annak érdekében, hogy megvédjék Bident a bukástól.

Ha nem korlátozták volna az igazság nyilvános megjelenését, jó eséllyel az amerikai elnökválasztás is más végeredménnyel zárult volna. Ezzel tulajdonképpen az amerikai választások tisztasága kérdőjeleződik meg az ügyben. Ahogy a levélszavazatok biztonságos kezelését firtató bejegyzések és cikkek is, amelyeket a közösségi média óriások szintén cenzúráztak.

A Demokrata Párt és a tech-cégek súlyosan megsértették az amerikai alkotmányt, tudva és akarva korlátozták az emberek hozzáférését a valós információkhoz.

A kereset több konkrét példát is említ, amikor a közösségi felületek működtetői eltávolítottak valós információkat. Ezek jelentős részben a Hunter Biden laptopsztorijához kapcsolódtak, azonban számos esetet rögzítettek, amelyekben korlátozták COVID-19 wuhani laboratóriumból való kiszivárgás elméletének terjedését, ahogy cenzúra alá kerültek a vászonból készült maszkok hatékonyságát firtató bejegyzések is.

A peranyagban szerepel, hogy Fauci kampányt szervezett a „laborelmélet” hitelének lejáratására, miközben e-mailt váltott Mark Zuckerberggel, a Facebook vezérigazgatójával a COVID-19-információk ellenőrzésével és terjesztésével kapcsolatban.

Forrás: AFP

Az ügy most jó eséllyel nagy port kavar majd az Egyesült Államokban. A főügyészek azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy a Biden-adminisztráció megsértette az amerikaiak szólásszabadsághoz való jogát, túllépték a törvényi felhatalmazást, és akadályozzák meg a vezető tisztviselőket abban, hogy továbbra is korlátozzák a szabad szóláshoz való jogot Amerikában.

A Meta, a Twitter és a YouTube és a Fehér Ház egyelőre hallgat. Most valószínűleg arról egyeztetnek, mi legyen a közös történet, illetve a perről szóló információkat hogyan tudnák „árnyékba” helyezni.