Újra fordul a Jobbik-szélkakas - Jakab Péterék a jobboldalon próbálkoznak be a választás után

A több százezer szavazót vesztett párt ismét elővette a régi szólamokat. Megint retteghetnek a cigánybűnözők? Újra Izrael lesz a fő célpont? Mocorog-e a már gárda? Az újabb kanyart elemző cikkünkből mindez kiderül, ahogyan az is, ki feni a böllérkést a Jobbikra!

A parlamenti választások fontos tanulsága, hogy a választópolgárok többségének – ösztönösen vagy tudatosan – jól működik a minőségérzéke. A negyedik kétharmad ugyanis nemcsak az elmúlt 12 év Orbán-kormányainak teljesítményét igazolja vissza, de az ellenzéki pártokról is kiállított egy pótvizsga nélküli szegénységi bizonyítványt. Már a kampányban is látszott, hogy alig tudják leplezni állítólagos szövetségeseikkel szembeni irigységgel vegyes idegenkedésüket, és kizárólag a hatalom megragadásának céljából kötöttek szentségtelen szövetséget.

 
A választások óta azonban még sokkal nyilvánvalóbb, hogy a túlélés és az adófizetők által gründolt kényelmes parlamenti állás nem az első, hanem az egyetlen prioritás számukra. A szövetségnek tulajdonképpen vége: a legfeljebb papíron létező Karácsony-párt már bejelentette önálló indulási szándékát a 2024-es EP választásokon, a Momentum saját akciókkal és arculattal igyekszik megszólítani a moslékkoalíció víziójából kiábrándult fiatalokat. Feri röhög a markába, a Jobbik pedig minden korábbinál elvtelenebb módon kezdett kármentő akcióba.
 

Az egykor önmagát nemzeti radikális pártként meghatározó Jobbik háromszorosan is a legnagyobb vesztese a 2022-es parlamenti választásoknak.

  • Egyrészt a korábbi támogatóik adják a többségét annak a sok százezer, baloldaltól elfordult, kormánykritikus választónak. Ők azok, akik nem hitték el, és/vagy nem is akarták támogatni azt a néppártosodási folyamatot, mely a gyakorlatban egyet jelentett a Jobbik DK-tagszervezetté válásával.
  • A politikai árvák számára saját maguk termeltek ki egy új nemzeti radikális pártot, a Mi Hazánk Mozgalmat, akik az első adandó alkalommal értékes mandátumokat vettek el tőlük. A Jobbik nemcsak világra segítette, hanem kénytelen tehetetlenül végignézni sírásója felcseperedését, ezt a folyamatot pedig nem fogja tudni visszafordítani. Lesz az ellenzéki palettán Gyurcsány-ízesítésű törpenéppárt és minden szövetségi béklyótól független, természetes alapanyagokból készült háztáji nemzeti radikális párt is. Nem kérdés, hogy az egykori jobbikosok kit fognak választani.
  • A Mi Hazánk és a Fidesz mellett a Feri által kézivezérelt harmadik „jobboldali” pártnak semmilyen hiteles kezdeményezésre nem lesz már lehetősége. Amit a kormánypárt nem terjeszt be, azt kezdeményezik majd Toroczkaiék. A Jobbik pedig ebben a környezetben legfeljebb majd egy Gyurcsány-szűrőn átengedett protestpolitizálást tud csak megvalósítani.

Érzik a trendet Jakab Péterék is, és jól érzékelhetően megindították a versenyfutást a szerintük még képlékeny jobboldali térfélen a minél hasznosabb erőviszonyokért.

A Jobbik most megpróbál jobboldalibb lenni egykori önmagánál is, előhúzva azokat a régi díszleteket, melyeket pont annyira vettek komolyan, mint a demokráciába, a szólásszabadságba és a jogállamba vetett hitet.

Kevesebb mint tíz nappal a választások után Szotyori-Lázár Zoltán Facebook-bejegyzéséből már sejthető volt, hogy a Jobbik új utat keres, de a régi bohóccal az élen.

Szotyori-Lázár Zoltán Facebook oldala

Majd pedig egy hivatalos elnökségi döntésről szóló bejegyzéssel is megerősítette ezt:

„Hétfőn este küldöttként vettem részt a Jobbik Országos Választmányának ülésén, ahol kiértékeltük a választási eredményeket.

A felszólalók kivétel nélkül amellett érveltek, hogy a jövőben - az ellenzéki szövetség fenntartása mellett - fontos lesz a Jobbik jobboldali-konzervatív-nemzeti (nem keverendő össze a Fidesz ellenbaloldali-populista nacionalizmusával) karakterének kihangsúlyozása.

Némi korrekcióval, de megyünk tovább a megkezdett úton természetesen Jakab Péter vezetésével.”

(forrás: Szotyori-Lázár Zoltán Facebook-oldala)

Ezt követően a vezető jobbikos politikusok úgy vedlették le egykori néppártos identitásukat, mintha sosem kellett volna feltenni a hátsó polcra az egykori skinhead-egyenruhát. Szotyori-Lázárnak milyen pompásan áll például a bakancsos csattogósan masírozós időket idéző Harcos márkájú póló, nem?

Szotyori-Lázár Zoltán Facebook oldala

Egy bejegyzésben már nyíltan beleállt tegnapelőtti szövetségesébe, hisztérikának nevezve Donáth Annát.

Ander Balázs is látható örömmel túrta elő az egykori mozgalmi kelléket. Vajon kellett-e gyurcsánymentesítő fertőtlenítést végeznie azon a magyar zászlón?

Ander Balázs Facebook oldala

Gyöngyösi Márton, aki a parlamenti zsidólistától az európai értéket védő lovag szerepéig tartó spektrumon pártjának legnagyobb szélkakasa volt, most saját udvari hírportálján tett közzé „elemzést”, mely szerint a baloldaliak valójában belterjes sznobok. Eddig tartott a nagy összeborulás.

Ha pedig már Alfahír: szintén ők számoltak be róla készségesen, hogy  a határon túli magyarok állampolgárságának ügyét népszavazáson elkaszáló nemzetáruló Gyurcsány Ferenc legfontosabb szövetségese, a  Jobbik most éppen úgy gondolja, szimbólumokon keresztül kellene éreztetni a hazai és határon túli közvéleménnyel, hogy mégsem olyan gerinctelen férgek, ahogy az esetleg első pillantásra tűnhet. Most épp szemetet pakoltak a román nagykövetség elé. Fantasztikus gesztus, méltó Jakabékhoz!

Arról nem is beszélve, hogy a bohócpártnak hirtelen mégis fontosabbak a kárpátaljai magyarok, mint Ukrajna. Tóth Péter posztja szerint nem támogatja keleti szomszédunk csatlakozását:

Tóth Péter Facebook oldala

A Jobbik szintén az Alfahíren adja a megmaradt támogatói tudtára, hogy Orbán Viktor szerintük milyen rosszul képviseli érdekeiket.

Megállapítható tehát, hogy Jakab Péter bohócképzőjének tandíja sokszorosan behozta az árát.

A Jobbik szánalmas vergődéssel a politikai szemétdomb irányába tartó úton megpróbálkozik egy újabb jobboldali fordulattal. Toroczkai László pedig röhög, és szép lassan feni a böllérkést.

Mi csak egy kávét kérünk.