Biztos, hogy ez jó lesz az MSZP-nek?

Ujhelyi István bejelentkezett a lejtmenetben lévő szocialista párt vezetésére, úgy, ahogyan senki más nem lenne képes. Szerinte a szegfű elhervadt, a párt brandje megkopott, ezért azt meg kell reformálni. Újra mozgolódnak a törpepártban!

Ujhelyi István kiérdemesült szocialista politikus. Arca egészséges puffadtsága arra utal, hogy hobbiját tekintve osztozik Szanyi Tibor vagy éppen Jean-Claude Juncker szenvedélyében. Ennél azonban sokkal fontosabb az, amit politikusként letett az asztalra. Lássuk!

Valamikor még szépreményű fiatalként indult politikai szakmunkásként. Rossz nyelvek szerint a Fidesznél is bepróbálkozott, ott azonban nem járt szerencsével, így végül a molyirtószagú MSZP háza táján lelt otthonra.

Akkoriban még úgy tűnt, hogy Ujhelyi jó lóra tett, az MSZP sokáig az ország legerősebb baloldali pártja volt. Kisebb nagyobb pozíciókat tudott elcsípni magának, amikor pártja éppen kormányon volt. Karrierje csúcsát jelentette, amikor még a politikai elfekvőnek számító EP-képviselőségig vitte pártján belül.

Azóta az uniós képviselőség fel-, az MSZP-tagság meg leértékelődött. Ujhelyinek azonban egy bravúrral sikerült megkapaszkodnia az EP padsoraiban, így 2019 óta ő a szocialisták egyetlen EP-képviselője. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy Ujhelyi a pozícióért Szanyi kapitánnyal mérkőzött meg, és végül az ISZOMM elnökét sikerült maga mögé utasítania, így kapott újra biztos állást az Európai Unióban.

Ujhelyi István most újabb kihívásokat keres az MSZP-ben. Tele van tettvággyal, ezeket az energiákat pedig szeretné az MSZP megújításának szolgálatába állítani. Eldöntötte hát, hogy indul az MSZP pártelnöki tisztségéért.

Önbizalomból nincs hiány. Forrás: Ujhelyi István/Facebook
Önbizalomból nincs hiány. Forrás: Ujhelyi István/Facebook

Valószínűleg őrületes tülekedés lesz a pozícióért, nem kizárt, hogy olyan nagyágyúkkal kell majd viaskodnia, mint az éles eszű Kunhalmi Ágnes, esetleg Gurmai Zita. Gigászok küzdelmére számít a hazai politológus szakma.

A legvalószínűbbnek mégis az tűnik, hogy végül Ujhelyi lesz a befutó. Nemcsak a sok éves politikai rutinja teszi alkalmassá arra, hogy vezesse a vérvörös törpepártot, hanem az is, hogy képes volt már az elnökségre való bejelentkezés után nem sokkal vonzó programot az asztalra tenni. Bejelentette, hogy kész megújítani a pártot, és mozgalmat indít a megújulás reményében.

Az szűkkeblűség lenne részünkről, ha felemlegetnénk, hogy Ujhelyinek nem ez az első kísérlete egy MSZP-n belüli mozgalom életre hívására. A RED, azaz a Radikális Európai Demokraták azonban nem futott be olyan nagy karriert, mint amekkora elánnal a politikus nekilátott a megszervezésének. Akkoriban még volt pénz a pártban, így Ujhelyinek ki kellett várnia a sorát, amikor sor kerülhet az ő körére is. Ez az idő pedig a jelek szerint most érkezett el. Az EP-képviselő így ambiciózus tervekkel lát neki a feladatoknak, szemezgessünk most Ujhelyi lelkesítőnek ható helyzetelemzéseiből:

„El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott.”

„Az MSZP elhervadt a szegfű, ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a kaspóval együtt kell kidobni: inkább új földet kell hozni, friss vízzel megöntözni, és egy új virágot elültetni.”

Ezek után az emberek, különösen a fiatalok özönleni fognak az új pártba. Az MSZP-s politikus új logót, új pártnevet, egy teljesen megújult baloldalt szeretne. A párt nevére tett javaslata pedig:

Esély.

Szelfi, esély, szocialisták. Forrás: Ujhelyi István/Facebook
Szelfi, esély, szocialisták. Forrás: Ujhelyi István/Facebook

Amely pontosan úgy hangzik, mint egy gyógyuló alkoholistákkal foglalkozó rehabilitációs intézet neve. Ettől majd özönlenek az eddig inaktivitásba menekült baloldali érzelmű emberek, különösen a fiatalok. Reménykedni mindenki szeret. Reménykedni abban, hogy az új párt talán képes lesz önállóan indulni egy választáson. Remélni azt, hogy az egész megújulás nem csak és kizárólag arról szól, hogy a maradék pártvagyont és a párttámogatást szeretnék valakik magánvagyonosítani. Szóval rengeteg indok van egy kis reményre.

Ujhelyi Istvánnak és segítőinek azonban minden erejüket össze kell szedniük, ha egy valóban erős és modern baloldali pártot szeretnének összehozni az MSZP romjain. Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis nem sok jóval kecsegtetnek:

  • 2014-ben az Összefogás részeként,
  • 2018-ban a Párbeszéddel közös listán indulva,
  • 2022-ben az Egységben Magyarországért tagjaként vallottak kudarcot.

Odáig jutottak, hogy az egykori tömeggyilkospárt, amely egyedül uralta az egész országot, talicskaszámra hordta ki a pénzt nyugatra, most mindössze 10 parlamenti képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.

A mandátumok 5 százalékát szerezték meg, ez a párt történetének legrosszabb eredménye. Még a rendszerváltás utáni első szabad választáson is jobb eredményt értek el. A jóléthez szokott pártelitnek ez a 10 képviselői hely a fél fogára sem lesz elég, valamit sürgősen tenniük kell, ha nem akarnak végül elmenni dolgozni, mint a szegények.

Ujhelyi István egyébként valóban reményt jelent a vörösök számára, a pártelnökséget is megérdemelné. Megdolgozott érte.

Ő volt az, aki egy ordenáré kamufotóval kampányolt a magyar egészségügy tarthatatlan állapota miatt. Majd mikor kiderült a hazugság, Ujhelyi simán elsunnyogta az ügyet. Ezzel bebizonyította, hogy irtó vastag bőr van az arcán, amire akkor volt újra szüksége, amikor kiderült:

Korózs Lajos álmentős kamuvideóját Ujhelyi István brüsszeli munkatársa készítette. Ezzel gyakorlatilag nemcsak részt vett a bődületes hazugságban, hanem tiltott pártfinanszírozást is megvalósíthatott. Éppen olyat, mint amilyennel Le Pent megvádolták a francia elnökválasztás két fordulója között.

Azzal is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hogy egy alkalommal megpróbálta megzavarni Deutsch Tamás sajtótájékoztatóját. Végül a performansz elmaradt, miután elfelejtett az eseményre regisztrálni, így csak a bejárati ajtóig jutott.

Elkötelezett pártmunkásként köze lehetett a Szeviép-botrányhoz is: a gyanú szerint a szocialista párthoz talicskával hordták vissza a pénzt az építőipari cég vezetői, cserébe különböző megbízások elnyeréséért. Az ügy egyik gyanúsítottja Ujhelyi ellen vallott. A vádak szerint az MSZP-s politikus szőregi házát is ingyen újították fel hálás építőipari bedolgozók. De hát senkitől nem várhatjuk el, hogy makulátlan legyen.

Sok sikert kívánunk az MSZP megreformálásához!