Újabb kipróbált zsidózót igazoltak Gyurcsányék

Egyre csak duzzad azon zsidó- és cigányellenes politikusok sora, akik mögé felsorakozik a Gyurcsány és Karácsony fémjelezte baloldali kényszerkoalíció.

Amikor a tavaly októberben megrendezésre kerülő szerencsi időközi parlamenti választáson az összefogás jegyében a teljes baloldal beállt egy dokumentáltan antiszemita jelölt, Bíró László mögé, a saját szavazóik felé mindezt azokkal a magyarázatokkal próbálták tompítani, miszerint

  • ez egy egyszeri és megismételhetetlen epizódja lesz az összellenzéki együttműködésnek;
  • ilyesfajta erkölcsi áldozat meghozatalával a jövőben nem szeretnék támogatóikat terhelni;
  • valamint, amennyiben végleg le akarják váltani a helyi Fideszt, ezt az egyébként érdemben vállalhatatlan embert most le kell nyelni.

Csakhogy a legerősebb ellenzéki jelöltnek tartott Bíróval így sem sikerült legyőzni a helyi Fideszt, ugyanis a néhai Koncz Ferenc lánya, Zsófia példás győzelemmel nyerte el végül a mandátumát. Ám ez nem is hatott meglepetésként, hiszen a köztudottan zsidóellenes Bíró – az álságosnak tűnő mea culpázása ellenére – nem lopta be magát a baloldali szavazók szívébe. Részükről érthető reakcióról beszélhetünk, hiszen az olyan, Bíró által korábban használt kifejezések, mint a „tetűcsúzda” és a „Judapest”, nem tartoznak a könnyen feledhető fogalmak közé.

A szerencsi választási vereséget követően a baloldalon természetesen el is indult a felelősök kijelölése, azonban mivel személyesen senki sem vállalta a bukással kapcsolatos terheket, idővel mind a választókban, mind pedig a közélet szereplőiben is kialakult az a kép, mely szerint könnyen lehet, hogy politikai értelemben kifejezetten egy vesztes stratégiával ér fel baloldaliként egy olyan jelölt mögé felsorakozni, aki egyszer már arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy nem szereti a zsidókat.

Az ellenzéki oldalon azonban úgy tűnik, hogy e racionálisnak mondható tanulságot végül igen kevesen vonták le.

Hiszen egy év sem telt el a baloldal szempontjából kínos szerencsi időközi választás óta, s újabb zsidóellenes politikus mögé sikerült Gyurcsányéknak beállni: a legfrissebb hírek szerint a Demokratikus Koalíció Veszprém megye 3-as választókerületében azt a jobbikos Rig Lajost támogatja, aki Bíró Lászlóhoz hasonlóan, szintén vállalhatatlan, antiszemita és cigányellenes megnyilvánulásokkal került összefüggésbe. A teljesség igénye nélkül, Rig a múltban a következő gondolatoknak biztosított helyet az akkor nyilvánosan elérhető, közösségi médiában megtalálható profilján:

  • „Cigányság, mint biológiai fegyver – miért is kell az országunk a zsidóknak?”
  • „A mesterségesen előállított cigányprobléma felőrli a magyarságot, utána ők rendezik a cigánykérdést, és szereztek egy országot. […] Pontosabban ez már el is kezdődött.”
  • „Rábólintott a kormány a zsidó örökjáradék felosztására […] mindenkinek meg kell tennie a kötelességét a saját fajával szemben.”
  • „Itt a bizonyíték, hogy a rejtett erőforrások visszafelé integrálódnak”

Azonban valami kifürkészhetetlen oknál fogva, Dobrev Klárában egy teljesen más kép alakult ki Rigről. Gyurcsány felesége a zsidózó, cigányozó tartalmakat megosztó politikusról többek között azt írja, „Lajos hosszú éveket töltött el a helyi és országos politikában is, a Tapolca és Ajka környékén élő emberek érdekvédelmén kívül elsősorban az egészségügyi és szociális dolgozók hangját tolmácsolja a Parlamentben”.

A filantrópnak beállított Rig e sorokat pedig a következőképpen viszonozza: „ideje a térségünknek is félretenni az ideológiai vitákat. A DK megtette ezt, ami miatt kivívta a hálámat és tiszteletemet. Szövetségünk alapja, hogy nem azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt.”

Ez utóbbi mondat a fent említettek tükrében kifejezetten beszédes, hiszen nem Rig az első zsidózó politikus, aki mögé beállt a Gyurcsány-féle baloldal. Ennek értelmében könnyen feltételezhető, hogy az efféle szélsőséges megnyilvánulások nem elválasztó, hanem éppen ellenkezőleg, összekötő elemei a kényszerkoalíciónak.

Mindezzel kapcsolatban több kérdés is felmerül:

  • Vajon még hány zsidó- és cigányellenes politikust próbál majd lenyomni a baloldal a saját szavazóinak torkán annak reményében, hogy minél hamarabb közelebb kerülhessen a hatalomhoz és a pénzhez?
  • S ennek láttán, vajon mikor szólal meg az ellenzéki szavazókban az az erkölcsi vészcsengő, amely az ilyen Bíró és Rig-féle csőcselékpolitikusokat lenne hivatott kiszűrni?
  • Végezetül arra a költői kérdésre, miszerint a kormányfőnket aljas módon úton-útfélen leszélsőjobboldalizó nemzetközi média ezekkel a védhetetlen ügyekkel, koalíciókkal és karakterekkel kapcsolatban miért hallgat, már nem is keressük a választ.