Twitter elnök: Trump letiltása csak a kezdet

A techcégek véleménydiktatúrája - a szép új világának hajnala

Bár úgy tűnhet, hogy eddig ismert életmódunkat, a demokráciáról, szólásszabadságról alkotott fogalmaink alapjaiban változtak meg az internet által, a tömegkommunikációs eszközök és médiumok totális dominanciájának még csak a hajnalában élünk.

Donald Trump választási vereségét követő időszakának tanulságai és következményei ijesztő jövőképet vázolnak. A figyelmünkből és függésünkből élő óriás tech-cégek vélemény-diktatúrája szép lassan előbújik a háttérből és maga alá gyűri a nagypolitika színpadát is.

Január 8-án a Twitter bejelentette, hogy véglegesen felfüggesztik Donald Trump fiókját, tartva attól, hogy további erőszakot generálhatnak megnyilvánulásai.

Történt mindez azután, hogy a leköszönő elnök január 6-án mondott beszédében békés hazatérésre szólította fel híveit.

Vae victis! Jaj a legyőzötteknek!

Nincs itt szó morális, vagy szakmai sztenderdek szerinti protokoll betartásáról. Nyílt leszámolás zajlik a másként gondolkodókkal szemben. Nem is csinálnak ebből már titkot a győztesek.

A projectveritas.com által kiszivárogtatott videó felvételen Jack Dorsey-t, a Twitter CEO-ját hallhatjuk, aki

nyíltan beismeri, hogy a tisztogatás és a számukra nem elfogadható vélemények elhallgattatása Donald Trump személyével nem ér véget.

Nyers fordításban a fontosabb gondolatok az ijesztően képmutató, mégis belsős platformra szánt üzenetből:

  • „Mindig belátásod szerint fejezd ki magad bármilyen módon, amely számodra helyesnek tűnik”
  • „Most egy fiókra (Donald Trump fiókjára) koncentrálunk, de ez sokkal nagyobb léptékű lesz ennél, és sokkal tovább fog tartani, a beiktatás utánig. Erre készen kell állnunk.”
  • „Meg kell teremtenünk a csapat számára a teret és támogatást, hogy nagy léptékben tudjanak foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert ez nem fog véget érni.”
  • „Az Egyesült Államok mélyen megosztott és ez a saját felületünkön is látszik, a mi feladatunk pedig ennek a párbeszédnek az integritását megőrizni.”

Néhány ezer tüntető sajnálatos, erőszakos megnyilvánulása tehát casus belli a Twitter számára, hogy a vélelmezetten erőszakot generáló tartalmakat, szereplőket eltávolítsa.

Mi a békét védjük, bárkit letilthatunk!

Megvalósulni látszik a Minority Report című sci-fi akciófilm világa, ahol a bűnözőket még azelőtt kapták el, hogy elkövethették volna a bűncselekményt.

A Twitter cégvezetőjének az irodájában bizonyára rendelkezésre áll a jövőbe látó technológia. Vagy varázsgömb.

Esetleg már a látszattal sem törődve médiumból politikai szereplővé léptek elő az Egy Vélemény szolgálatában. Szép, új világ.

Az internetes hírfogyasztás és véleménycsere a világon szinte már mindenhol túlnyomórészt Facebook-on, Twitteren és egyéb social media platformokon keresztül történik.

Az elmúlt 3-5 évben zajlott politikai kampányokban megfigyelhettük, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a politikai erők ezeken a felületeken megszólítani választóikat. Eddig győztek az érvek, érzelmek, megjelentek botrányok, ígéretek, viták, de helye és létjogosultsága volt minden felületnek.

Most azonban tisztán látszik, hogy ezt a közeget alapjaiban formálják át azok alkotói, mindenféle ellenőrzés, vagy társadalmi felhatalmazás nélkül.

Elgondolkodhatunk például, hogy vajon hazánkban 2022-ben mennyire számíthatunk tiszta választási küzdelemre, ha az amerikai demokrata csúcspolitikusokon kívül már a közösségi média is csatasorba áll a liberális-progresszív véleménybuborékon kívül létező eszmék képviselőinek likvidálásának érdekében.