Twitter: Az általános iskolás biológia tananyag = gyűlöletbeszéd

Tovább dübörög az amerikai tech-cenzúra, messze még a gödör alja

Egészen érdekes, a sztálinista időkre emlékeztető ideológiai tisztogatás zajlik az amerikai központú, öndefinícióik szerint „politikai oldaltól független, progresszív-egalitárius” elvek szerint üzemeltetett közösségi médiában.

Francisco José Contreras
Francisco José Contreras Forrás: Wikipédia

Május közepén történt, hogy egy jobboldali spanyol politikus, Fransico José Contreras Twitter üzenetben azt találta megfogalmazni, hogy biológiai akadályok okán férfiak nem képesek gyermek kihordására. Szó szerinti fordításban:

  • „Egy férfi nem lehet várandós. A férfiaknak nincs petesejtje és méhe.”

A visszataszító, legrosszabb hitleri vészkorszakot idéző gyűlöletre a liberális demokrácia nemzetközi őrangyala azonnal lecsapott és 12 órára felfüggesztették a fiókot. Az indoklás gyűlöletbeszéd volt, a Twitter saját belső szabályzatának vonatkozó rendelkezését idézte az „ítélet” indoklásaként.

A közösségi médiumok többségnél ennek két oka lehet.

  • Vagy egy lelkes transzhörcsög-aktivista dicstelen feljelentése kapcsán indult el a rögtönítélő, gondolkodással fegyelmezett takarékossággal gazdálkodó bírósági folyamat.
  • Esetleg a Twitter fenntart egy, az egész világra sértődött, asztali lámpaként identifikáló, szülni képtelen, de arra nagyon vágyó férfi-különítményt, akik kifejezetten proaktív „seek-and-destroy” üzemmódban keresik a hóviráglelküknek sérelmes tartalmakat.

Forrás: AFP

Bár a történtek bármely olvasni és egyszerű tőmondatot (akármilyen nyelven) értelmezni képes ember számára egyértelműnek tűnhetnek, érdemes éppen ezen a példán keresztül megvizsgálni ezt a jelenséget.

A Twitter saját, gyűlöletkeltés megakadályozását szabályozó irányelvéből idézünk:

  • „Nem buzdíthatsz erőszakra, vagy nem támadhatod közvetlenül faji, nemzetiségi, nemzeti, társadalmi hovatartozási, szexuális orientációs, nemi, nemi identitás-béli (hoppá!), vallási, életkori, fogyatékossági, vagy súlyos betegséghez köthető tulajdonsága miatt embertársaid. Nem engedélyezzük olyan fiókok működését, amelyek kifejezetten gyűlöletkeltés céljából üzemelnek.”

(…)

  • „A szabad vélemény nyilvánítás emberi jog, hiszünk abban, hogy mindenki hallathassa a hangját.”

A szabályzat további része kiemeli, hogy

mindenki egyenlő, de egyes közösségek a többieknél is egyenlőbbek (például a transzakármik) és az ő védelmükre sokkal több energiát fordítanak.

Forrás: AFP

Ezt követően pedig részletezi az esetleges, közösségi irányelvekbe ütköző megnyilvánulás-típusokat, többek között a „védett” kategóriákba tartozó egyének és közösségek támogatásával szemben kritikus vélemények megfogalmazása.

Tehát például ha azt mondod, hogy ne adj a pénzt a szcientológusoknak, mert a kisujjad nyújtod, de a karod is kevés lesz, akkor a Twitter befoghatja a szádat.

Tekintet nélkül arra, hogy véleményedhez jogod van, az állítás szubjektív és objektív szempontok szerint is minimum vitára alkalmas, egy másik embernek – aki valószínűleg a világ túlsó felén csorgó nyállal tisztogat egy monitor előtt – joga van megvonni a saját szabályzatukban is hangsúlyozott emberi jogod.

Akinek ez nem tetszik, és mégis ilyet csinál és szembesül a következményekkel, elsőnek tegye fel a kérdést: minek mentem oda? Egyértelműen lejt a pálya a vitára és valóságra kevéssé fogékony ideológiai disztópiát építő progresszív oldal irányába, de ők deklarálták a játékszabályokat, ez van.

A következő szintre azzal érkeztünk, hogy már a saját szabályaikat sem tartják be.

Contreras posztja ugyanis semmiféle uszítást, szubjektív értékítéletet, vagy akár csak torzított tényeket sem tartalmazott. A Twitter egyszerűen betiltott egy olyan állítást, amely prekambrium óceánjaitól az általános iskolai biológia tankönyvekig bezárólag évmilliók óta viszonylag vitán felül áll.

A fű zöld. A nap süt. A Föld lapos. Az anya nő. Az apa férfi…

STOP!!!!! Egy egység pénzbüntetésre ítélem beszéderkölcsi szabálysértésért!

Ízlelgessük egy picit a tényt: Bármi, akármi, MINDEN tény, vélemény eltörlésre kerülhet, ha a tech-cégek ízlésének, érdekeinek útjába áll.

Ez pedig nem a valóságtagadó véleménydiktatúrák disztópiája.

Ez itt és most történik.