Tudja, Karácsony elvtárs, egyszer majd kérni fogunk magától valamit. Hol a pénz?

Jól kitoltak Rogánékkal: már az első fordulóban megbuktatták Karácsonyt

Nem mi mondtuk, ők mondták - pontosabban MZP:

Karácsony Gergely Szilveszter előválasztási kampánya közel félmilliárd forintot emésztett fel.

Mindezt azért, hogy aztán vérgyenge helyezkedés és kétségbeesett manőverezés, villamos és a többi erőlködő megmondás után szépen visszalépjen a rosszul sikerült Orbán-klón, MLM-es hittérítő-hangulatú, áljobboldali Márki-Zay Péter javára.

 

Persze már a Mátrixból is tudhatjuk, hogy az Orákulum mindentudó volta ellenére miért mondta Neónak, hogy nem ő a kiválasztott:

Azt mondtam, amit akkor hallanod kellett.

Na, ők is minden bizonnyal csak pontosan azt mondták, amit hallanunk kellett: "El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra", de aztán egyszer csak mégis megváltoztak - teljesen mindegy, jöjjön bárki, csak bukjon már végre az 0rbán!

Ne feledjük: ugyanezek Jakabot is imádták még pár hete! Ha meg idoljuk, Karácsony mégse válik be, hát azonnal lecserélik, és imádnak mást.

Na nézzük, mit hozott nekünk a Mandiner!

Füstbe ment százmilliók – Karácsony szponzorai nem erre számítottak A főpolgármester szerint ez a több száz millió forint nem pénzkidobás, azt a politikát építette, amit az első fordulóban képviselt. Ez kicsit úgy hangzik, mint amikor valaki lebukik, hogy lopja a másik szellemi termékét, és azzal védekezik, hogy de hát ezek csak egymást erősítő tartalmak!

Visszatérve Karácsony védekezésére: állítása szerint valójában nem volt 500 millió forint, annál jóval szerényebb összegről volt csak szó. Csupán a valós összeget nem volt hajlandó elárulni, a Főpolgármesteri Hivatal és a 99 Mozgalom is majd csak valamikor a végeredmény kihirdetése utánra, "határidőre" ígérte a számokat. 

A Bennfentes is reagál: így már világosabb, miért mondta a Szabad Európának szerdán egy neve elhallgatását kérő baloldali elemző, hogy aki Karácsonynak százmilliókat adott kampányra, nem azért tette, hogy ő visszalépjen. Na de ki az a "valaki"? És akkor miért adta? Ráadásul ez azért a 24.hu-n megjelent előzetes augusztusi becslésnél már eleve több:

Az egyik esélyesebb jelölt pártjától úgy értesültünk: a „nagyobb” miniszterelnök-jelölti kampányok 50–100 millióba is kerülhetnek, a kisebbek ennél kevesebbe. 

Na, ehhez képest már előre "százmilliókat" adott csak egy mecénás a főpolgármesternek.

Persze tudjuk, hogy Mészáros Orbán a világ leggazdagabb embere, és sokkal többet lop akárkinél, azért minket továbbra is érdekelne a rejtélyes támogató és a százmilliói. A Mandiner a Facebook-hirdetéstárból kinyert azonban pár kézzelfogható összeget, hogy Karácsony facebookos profiljára ki mennyit költött 2019 áprilisa óta:

  • a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület 104 millió 518 ezer 386 forintot,
  • a Mindenki Budapestért Egyesület 15 millió 142 ezer 988 forintot,
  • Budapest Főváros Önkormányzata 2 millió 600 ezer 930 forintot,
  • a Párbeszéd Magyarországért pedig 22 millió 172 ezer 971 forintot szánt az oldalra.

Ez összességében 144 millió 477 ezer 818 forint, amelyből csak a kormányfőjelölti kampányra ment száztizennégy millió - ehhez jön a Google-ön (YouTube-on) elköltött 26 millió, összesen kb. 171 millió forint. Voltak aztán óriásplakátok, poszterek, személyes mozgósítás, nyomda, logisztika - 

mindezzel a Mandiner is minimum 300 millió forintot becsült össze.

A Riporter legutóbbi adásában Bohár Dániel és Deák Dániel a fentieken túl további érdekes észrevételeket tettek:

A 99 Mozgalomnak annyi lehet csupán a célja, hogy mindent és mindenkit megkerülve, rajtuk keresztül finanszírozzák Karácsony kampányát. Közvetlenül pártokat nem lehet külföldről támogatni, ám egyesületekkel más a helyzet... szóval a kampányt külföldről is finanszírozhatták. Karácsony amúgy pont a Soros-hálózatnak is tett félreérthetetlen gesztusokat az elmúlt hetekben, pl. angol nyelvű előadás a CEU-n (felolvasás).
És mit mondanak az érintettek? Perjés Gábor (a Mozgalom vezetője, II. kerületi baloldali politikus): Beszéljen a sajtóssal! Márki-Zay: ismerek néhány baloldali vállalkozót, akiket nem fogok megnevezni. Bige: bárkit támogatok Orbánnal szemben! Karácsony: nagyon sok kis adományból gyűjtöttük össze. Bige Lászlótól nem kaptunk és nem is kértünk támogatást.

Epedve várjuk a "törvényben megszabott határidő" lejártát, hogy megkapjuk az egészen biztosan transzparens és őszinte elszámolást Perjéséktől.

Ugyanakkor Márki-Zay állítólagos húszmilliója is nehezen hihető számomra, de ha esetleg kiderül, hogy lódított, majd legfeljebb bocsánatot kér... a kasszakulcsért mindenesetre bejelentkezett.

Tiszteletem jeléül belépek Karácsony Gergely 99 mozgalmába... és küldjetek már egy kis pénzt!