Trump beperli a Facebookot és a Twittert - A digitális tálibok elleni küzdelem első sorban a kormányok feladata

A Twitter, Facebook, Google nem olyan magánvállalkozások, mint a sarki kisbolt. Akkora hatalommal rendelkeznek, mint egy-egy középhatalomként ismert ország.

Időszakosan felröppennek biztató hírek arról, hogy talán Amerika megregulázza a veszélyes túlhatalommal rendelkező tech-óriásokat. Aztán újra és újra csalódnunk kell. A digitális nagyvállalatokkal szembeni fellépés ügyében a nyugati világ teljes egésze Amerikára van utalva. Amerikai területen működnek ezek a cégek, az amerikai szerveknek van megfelelő eszköze és hatalma arra, hogy kordában tartsa a nyilvánosságot egyre jobban leuralni akaró cégeket.

Ez egy remek alkalom lenne Amerika számára, hogy villogtathassa a szabadság, a szabad véleménynyilvánítás, az egyenlőség, a demokrácia iránti elkötelezettségét. Egyetlen közel-keleti országot sem kellene visszabombázzon a középkorba ahhoz, hogy a szabad világ bajnokaként tetszeleghessen.

Most a digitális tálibok hatalmának kellene véget vessen. Törvényekkel kellene odavágjon, a digitális piac korszerű szabályozásával. Ennyi.

Ilyen olcsón még sosem válhatott hőssé Amerika. És senkinek nem kell meghalnia.

Az egész nyugati világot megvédhetné attól, hogy a nyilvánosságot leuralja egy szűk fél-őrült szekta és az erejükkel visszaélve károsan befolyásolják a független országok politikai küzdelmeit.

A digitális világ már túlnőtt a kormányok hatalmán, egy-egy cég fokozottan nagyobb hatalommal rendelkezik, mint Németország vagy Kanada. Ez már nemzetbiztonsági kérdés, nem pedig világnézeti.

A digitális világra vonatkozó jogi szabályozásnak követnie kell a valóságot, választ kell adnia a jelen kihívásaira. Különben egy nap túl késő lesz. Már így is túl közel kerültünk ahhoz, egy nagyvállalatok legyenek a politikaformálás legmeghatározóbb aktorai.

Pár napja Donald Trump bejelentette, hogy pert indít a Facebook, a Google és a Twitter ellen, a republikánusok pedig felvetették a techcégek feldarabolásának ötletét.

„Tetszett volna forradalmat csinálni!”

Méltányolom Trump elkésett igyekezetét, ahogy dicséretes a republikánusok jobbat akaró részének a törekvése is. Mindezt azonban akkor kellett volna meglépni, amikor kormányon voltak. A techcégek ugyanis azóta megállapodtak a demokratákkal, és eszük ágában sincs egymásnak keresztbe tenni.

Most szívhatják a fogukat a republikánusok, a választási küzdelem a közösségi média felületein dől el, a pálya pedig a demokraták felé lejt.

Trump későn ismerte fel, hogy sem a vagyona, sem az exelnöki státusza nem menti meg attól, hogy ledarálják a techcégek vezetői:

„ha ki tudnak tiltani egy elnököt, akkor ezt bárkivel megtehetik”

- mondta nemrég Donald Trump.

Bárkivel megtehetik és meg is fogják tenni, a Facebook, a Twitter mélyen benne van abban a világnézeti harcban, ami most éppen Amerikát feszíti szét - és nem titok, hogy melyik oldalon állnak.

Trump hívei nemrég létrehozták a sokadik szabad felületet, GETTR néven. Azonban ezek egyike sem versenyezhet a szabad és politikamentesnek maszkírozott, amúgy cenzúrázott és full propagandában utazó Facebook – Twitter párossal.

Az érvelés, miszerint egy magáncég azt tehet a felületén, amit akar, az ott sántít, hogy a szóban forgó cég akkora erőfölénnyel rendelkezik, hogy kiiktatja a versenyt, megakadályozza, hogy a potenciális versenytársak pozíciót szerezzenek. Mintha egy fuvarozócég megvásárolná az összes autópályát egy országban és csak a saját kamionjainak engedélyezné, hogy felhajtsanak az utakra.

Vagy egy közműszolgáltató ideológiai alapon vonná meg a szolgáltatását valakitől.

"Önnek nem jár fűtés 30 napig, mert megsértette a cégünk irányelveit"

Egy uralkodó helyzetben levő céggel szemben, amely etikátlanul szorítja ki versenytársait a piacról, az államnak kötelessége fellépni. Ez az állampolgárok érdeke.