Trónkövetelők a Jobbikban: vajon meg tudja-e tartani a hatalmát Jakab Péter?

Ketten is bejelentkeztek az ellenzéki párt vezetésére, gyülekeznek a sötét felhők Gyurcsány Ferenc legjobb tanítványának a feje fölött. Jövő hét en szombaton tisztújítás következik a baloldali alakulatnál, ezért alámerültünk a jelenlegi erőviszonyokban.

Bár az elmúlt néhány hétben úgy tűnt, az ellenzék legnagyobbat bukott ereje, a Jobbik tényleges megújulás nélkül is sikeresen átvészeli a kudarc által determinált megújulási szükségszerűséget, most mégis

gyülekeznek a sötét felhők Gyurcsány Ferenc legjobb magyar (?) tanítványának, Jakab Péternek a feje felett.

 
A pártelnök pontosan tudja – és korábbi nyilatkozataiban deklarálta is –, hogy nem áll érdekében Vona Gábor 2018-as gesztusához hasonlóan vállalni a felelősséget és elvinni a balhét. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, két dolgot kell tennie, méghozzá egyszerre:

  1. egyrészt mindenkit meg kell nyugtatnia, hogy a Jobbik a kampányban nem csak egy hasznos hülye volt, aki saját támogatottsága árán segítette Gyurcsányt és pártját az ellenzék legpotensebb erejévé válni. Sőt, nagyon is jó stratégia volt a néppártosodás és a komcsikkal való összebútorozás.
  2. Ezzel egy időben azonban szépen óvatosan el kell kezdenie visszaengedni az általuk vélhetően  soha igazán komolyan nem vett nemzeti radikális díszletet, jelmezeket és kellékeket, hiszen rajtuk kívül van még öt másik baloldali párt. A Mi Hazánk viszont már nemcsak a pozíciójukat, de puszta fennmaradásukat is veszélyezteti.
    Facebook

Ez a fából vaskarika stratégia jól láthatóan egyre kevesebbeknek tetszik, az igencsak megtépázott DK-fiókszervezet vezetőségéből egyre többen fejezik ki nemtetszésüket.

Bencsik János, a párt volt képviselője például a Mandinernek adott interjújában élesen bírálta egykori pártja stratégiáját. A legfontosabb gesztus azonban a pártelnöki pozícióért való tényleges verseny, amely elárulja, hogy inkább csak szavakban, mint fejben és szívben van összetartás a Jobbik vezetőségében. Lapzártánkig ketten is jelentkeztek Jakab kihívójaként:

  • Nagy Rudolf, egy korábban az országos politikában kevéssé ismert politikus, valamint
  • Stummer János parlamenti képviselő, aki pártja képviseletében a parlamenti Nemzetbiztonsági Bizottságának volt az elnöke.
    Facebook

A békéscsabai politikus 2009 óta tagja a Jobbiknak, alapítója az Ifjúsági Tagozatnak. Bár az előválasztáson magabiztos győzelmet aratott, egyéni képviselői mandátumot azonban nem tudott szerezni, és listáról sem került be az országházba. Nem mintha nagyon hiányozna majd onnan.

Stummernek nem sok érdemi megnyilvánulása volt az előző ciklusban, de azt azért érdemes felemlíteni, mikor a Jakab Péter-féle bohóciskola legszebb hagyományait idézve azon fantáziált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök titkos alagutat építtetett a Pancho Aréna alá.

 

Az alig 38 éves fiatal politikus pártján belül is azok közé tartozik, akik vélhetően inkább tudomásul vették, mint lelkesen üdvözölték a Jobbik elvtelen szövetségi politizálását és a Gyurcsánnyal való összebútorozást. Stummer azt, hogy Jakab Péter saját felelősségét Márki-Zayra hárította, egy agresszív kismalacos vicchez hasonlította.

Az RTL Híradó is készített interjút az érezhetően frusztrált politikussal, aki nem rejtette véka alá, hogy sem a kényelmi politizálással, sem a szövetségkeresési stratégiával nem ért egyet, és ezeket tartja a Jobbik kudarc legfőbb okának. Stummer saját bevallása szerint nem áll szóba Jakabbal, valamint saját bevallása szerint elnökké választása esetén komoly változást ígér az eddigi moslékban fetrengős önfeladáshoz képest:

„Az ellenzéki együttműködés kérdését egyelőre zárójelbe kell tennünk, fel kell állnunk attól a bizonyos asztaltól.”

(forrás:rtl.hu)

Facebook

Az ellenzéki összefogásban már eddig is komoly repedések mutatkoztak. A Momentum érzékelhetően távolodik a Gyurcsány-vonaltól, a Párbeszéd külön kíván indulni a 2024-es EP-választáson, az MSZP pedig saját vedlésével van elfoglalva. A szentségtelen szövetség koporsójában az utolsó szög várhatóan Jakab Péter elmozdítása lenne, ez pedig jelentősen aláásná Feri vazallusi rendszerben üzemeltetett parlamenti ellenzékről szóló terveit.

Kérdés, maradt-e a DK elnökének mozgástere, hogy mentse hűbéresét, vagy maga is belátja, hogy Jakab már marionettbábunak is gyenge.

A Jobbik számára pedig már csak egy kérdés maradt: jobbra vagy balra tartva csúsznak-e tovább a szakadék felé?