Triplabóvli adósbesorolás: emlékszünk még, mi vezetett idáig?

Bóvli, bóvli, Viktátor...

skandálta 2012 hajnalán, a sötétben svábbogárseregként előbújó tömeg az Opera előtt kicsit sem leplezett kárörömmel (ahogy most is boldogan harapnak rá a halálkampányra), de a pártok és a szaksajtó se maradtak ki:

  • DK (Vadai Ágnes): "a triplabóvli miniszterelnök kiszorítja az ellenzéket március 15-én"
  • ATV: Triplabóvli: a Fitch Ratings is leminősítette Magyarországot
  • mfor.hu (Beke Károly): Sosem voltunk tripla bóvli - Medgyessy alatt álltunk a legjobban

De mi is történt, és mi is volt az a bóvli?

Leegyszerűsítve: a három nagy hitelminősítő (Fitch, Standard and Poor's, Moody's) saját kritériumrendszere szerint minden országot besorol egy-egy kategóriába, hogy mennyire érdemes/kockázatos az adott ország állampapírjába fektetni.

A triplabóvli azt jelentette, hogy másfél évnyi Orbán-kormányzás után, 2011 legvégére mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriába került Magyarország.

kapcsolódó

Komolyabb kutatás nélkül is érezheti az ember, hogy valami itt azért nem stimmel, hiszen a leminősítés, bóvliba kerülés az nem egyik pillanatról a másikra szokott történni - sőt, még a korábbi, MSZP-SZDSZ-es szakértői kormányok felelőssége is gyanítható. Nézzük át:

 

  • Az I. Fidesz-kormány alatt 2002-ig a hitelminősítők 3-4 alkalommal minősítették fel az országot (beérett a Bokros-csomag).
  • Medgyessy alatt voltunk a legjobbak? Egyedül a Moody's emelt rajtunk 2002-ben (beérett az Orbán-csomag), a többinél maradt, majd fokozatosan csökkent a besorolás (gazdasági mutatóinkat több posztban is kielemeztük már).
  • A 2002-2010 között tartó időszakban 3-3 leminősítés volt a jutalmunk, és ebbe az április utáni időszakot már nagyvonalúan nem számítottam bele.
  • Mielőtt úgy gondolnánk, hogy a hitelminősítők az élet császárai, csak egy emlékeztető: a Lehman Brothers 2008-as besorolása a Standard & Poor's-nál "A" (felső közép) volt az összeomlás előtti 6. napig. A Moody's pedig a csőd előtti utolsó munkanapon minősítette le őket végül. Ők szóltak!
  • 2013 után pedig fokozatosan, jó nehezen visszakerültünk újra a befektetésre ajánlott kosárba, hurrá! Köszönjük a kegyet.

Száz szónak is egy a vége, az MSZP-SZDSZ és jogutódjai csak a szokásos receptúrát alkalmazták:

nyolc éven át beleszartak a zongorába, majd miután kirakták őket és a Fidesz megint nekiállt kitakarítani, felháborodottan mutogatnak vissza, hogy mi ez a szar.