Transzhírek a nagyvilágból

Mik történnek egy olyan országban, ahol nem hoztak időben gyermekvédelmi törvényt?


Ha érteni akarjuk azokat a jelenségeket, amelyek nyugatról keletre tartva épülnek be életünkbe, érdemes időnként saját országunk határainál távolabbra tekinteni, körülnézni.

Ahogy a mobiltelefon, internet, hamburger is Amerikából indultak világhódító útjukra, az LMBTQ mozgalom amerikai jelene is lehet a mi jövőnk.

Persze akkor, ha ezt akarjuk és hagyjuk.

 
Az USA népe, kultúrája és jogrendje pedig állami és szövetségi szinten is birkózik a kérdéssel. Erőszakos bűncselekmények, melyeket transzneműként identifikáló emberek sérelmére követnek el, a jogalkotás csataterén vívott kisebb-nagyobb ütközetek, elrettentő és érzékenyítő történetek szinte napról napra helyet kapnak a hírekben.

Mi most a teljesség igénye nélkül készítettünk egy összefoglalót néhány ilyen történetből.

Texas hagyományosan republikánus bázis, nem meglepő tehát, hogy a józan ész ellenállásának erőfeszítéseiről szóló hírek gyakran innen érkeznek.

Az állami család- és gyermekvédelmi hivatal (The Texas Department of Family and Protective Services) hivatalos állásfoglalásában gyermekbántalmazásnak minősítette a nem kifejezetten egészségvédelmi céllal, kiskorúakon végrehajtott nemváltoztató sebészeti beavatkozásokat.

Az LMBTQ jogvédők szerint az ilyen beavatkozások nagyon ritkák, jellemzőbbek a társadalmi nem változtatását támogató szociális programok, valamint a hormonmegvonásos kezelések melyek akár még jót is tehetnek a kicsiknek. A texasi állami szenátusban egyébként a hasonló témájú törvényjavaslatot fogadtak el a közelmúltban a „jogvédő” szervezetek tiltakozása ellenére.

Forrás: AFP

Az American Medical Association nevű egészségügyi szervezet kezdeményezi, hogy a születési anyakönyvi kivonatból maradjon ki a gyerekek születéskori neme.

Az AMA LMBTQ+ tanácsadó bizottsága szerint ugyanis ezzel rendszer szinten ismerik el, hogy a nemiség binárisan felosztható, megfosztva a gyerekeket és szüleiket a lehetőségtől, hogy maguk dönthessenek a kérdésben.

Ezen kívül hátrányosan megkülönböztetik azokat a csecsemőket, akik már születésük pillanatától a férfi és nő kategórián kívül szeretnék saját magukat definiálni (!!!). A kiskorúak nemváltoztató műtéthez való jogát vehemensen támogató bizottság ugyanakkor nem tekinti a nem bináris nemi kisebbségek jogvédelméhez elégségesnek ezt az intézkedést, de fontos első lépésnek tartanák.

Forrás: AFP

Tennessee államban a Human Rights Campaign Foundation nevű jogvédő alapítvány és két ügyvédi iroda peres eljárással készülnek alkotmányellenessé nyilváníttatni egy olyan, nemrég elfogadott állami jogszabályt mely szerintük transzfób módon megfosztja a nemi identitásukban képlékeny iskolásokat és iskolai dolgozókat, hogy a születési nemüktől eltérő mellékhelyiséget látogassák, valamint hogy gendersemleges mellékhelyiségeket hozzanak létre oktatási intézményekben.

Állításuk szerint súlyos lelki károkat jelent több diáknak is, hogy nincs megfelelő közelségben hozzájuk választott nemi szerepük szerint kényelmes mellékhelyiség.

A hat éves Ariel nevű transznemű kisfiúlány, aki már két éves kora óta tudja, hogy ő valójában kislány, nem érti, miért nem fogja tudni használni a női mosdót, bátyja, a szintén transznemű Alex pedig volt, hogy egész nap nem ivott, csak hogy ne kelljen bináris WC-be pisilnie.

Facebook

A következő történetet azon olvasóink figyelmébe ajánljuk, akik szerint értelmetlen és oktalan a magyar gyermekvédelmi törvény nemváltoztatást bemutató tartalmak szabályozására vonatkozó része.

Augusztus 15-én mutatták be a Korona árnyékkal című animációs rövidfilmet, amelynek főhősét egy a való életben is nemet változtató tengeri állatról, a rózsaszín borzhalról mintázták. A Tatum O’Neal LMBTQ közösségi ikon közreműködésével készült. A gyermekeknek készült érzékenyítő alkotás egy – az emberi biológiától meglehetősen távol álló példával illusztrálja, mennyire természetes és normális a nemváltoztatás és milyen csúnya dolog ezt kritizálni. O’Neal egyébként a film antihősének, egy transzfób cápának kölcsönzi hangját.

Az előzetes itt tekinthető meg:

Ezen a néhány példán keresztül is látható tehát, hogy Amerika egyelőre se kiköpni, se lenyelni nem képes azt az új valóságot, melyben a társadalmi nemmel együtt a biológiai nem megváltoztatása is rendszeres és támogatott része az életüknek.

Érzékelhető, hogy az elfogadásért dolgozó lobbitevékenység egyik legfontosabb fókusza fiatalok, gyermekek tudati – esetenként fizikai – átalakítása. Nekünk egyelőre elég arról döntenünk, akarunk-e abba az irányba fordulni, ahol most az Egyesült Államok tart.

Ha pedig kérdésként merül fel, hogy valós jelenség-e ez, csak olvassunk egy kis tengerentúli transzsajtót.