Továbbra is teljesen működésképtelen az uniós képviselők vagyonnyilatkozati rendszere

Így nem lehet tudni, hogy Guy Verhofstadt, vagy éppen Manfred Weber mekkora vagyont halmozott fel az évek során. Pedig éppen ők azok, akik nagy hangon követelnek átláthatóságot másokkal szemben. A V4NA szerint a brüsszeli buborék lehet a korrupció melegágya.

Az európai parlamenti képviselőknek be kell adniuk egy nyilatkozatot a jövedelmükről, ám ezekben a dokumentumokban semmilyen vagyontárgyat nem kell feltüntetniük. Mint a V4NA cikkében kiemeli, hogy a politikusoknak csupán arról kell beszámolniuk, hogy a képviselői tiszteletdíjukon kívül honnan kapnak még fizetést.

Így az már nem derül ki a nyilatkozatból, hogy az adott politikusnak hány autója, esetleg ingatlanja van, de azt sem kell feltüntetnie, hogy vannak-e befektetései vagy tartozásai.

Az európai adófizetők így nem tudhatják meg, hogy az őket képviselő politikusoknak hogyan változott a vagyoni helyzetük a megbízatásuk alatt. Többek között Guy Verhofstadt, a liberális ALDE képviselőcsoportjának vezetője és Manfred Weber néppárti frakcióvezető sem számol el a vagyonával a nyilvánosság előtt.

Forrás: AFP

Mint arra a nemzetközi hírügynökség felhívja a figyelmet, az Európai Bizottság tagjaira valamivel szigorúbb szabályok vonatkoznak. Nekik ki kell tölteniük az úgynevezett érdekeltségi nyilatkozatot, amiben be kell számolniuk az elmúlt tíz évben betöltött valamennyi tisztségükről és minden olyan pénzügyi érdekeltségükről, amelyek összeférhetetlenséget okozhatnak. De ezek mellett fel kell tüntetniük azt is, hogy milyen pozíciót foglalnak el olyan testületekben, amelyek közfeladatot látnak el.

Azt, hogy a rendszer közel sem működik tökéletesen, jól mutatja, hogy Frans Timmermans bizottsági alelnök nyilatkozatában csupán néhány munkahelyi pozíciót tüntetett fel, a jövedelméről pedig egyáltalán nem számolt be.

Nála valamivel közlékenyebb volt Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos, aki csak a korrupciós botránya után frissítette a dokumentumot. Először kiderült, hogy 4 millió euró landolt a férjével közös számláján, éppen azután, hogy aláírta az uniós vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Ezután pedig az is nyilvánosságra került, hogy Kyriakides már évek óta kapcsolatban állt a nagy vakcinagyártókkal.

Forrás: AFP

Az átláthatóság legfőbb brüsszeli szószólói aligha élnek szerény körülmények között, vonja le a következtetést a V4NA. A portál alapján korábban mi is megírtuk, hogy a brüsszeli elit egy elkülönített luxusparadicsomban, Tervurenben piheni ki a politikai játszmák fáradalmait. Európa egyik legdrágább és legszigorúbban őrzött településén még csak sétálnia sem szabad az átlagos európai adófizetőnek.