Tóth Csaba: nem ölettem meg Sápit, engem Zuglóban ismernek!

Az MSZP zuglói kiskirálya interjút adott a Partizánnak

Interjút adott a Partizánnak Tóth Csaba, az MSZP XIV. kerületi szervezetének parlamenti képviselője, a helyi erős ember, aki Kari Gerit is a főpolgármesteri székig kergette ásóval a kezében.

A figura, akiről a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt mondta, hogy fenyegeti a családját és szétlopták Zuglót úgy tűnik, kénytelen változtatni eddigi szürke (fekete?) eminenciás karakterén. Az ellenzéki előválasztás valószínűleg ugyanis az első valódi fenyegetés a zuglói trónra, melyet a parkolási maffia-ügy, eltűnt képviselőtársa és megannyi gyanús helyzet sem tudott megingatni.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Momentum ugyanis párttársával, a korábbi miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attilával együtt nemkívánatos személyként, az ellenzéki összefogás „dealbreaker-jeként” tartja őt nyilván és Hadházy Ákos személyében igen erős kihívót állít vele szemben az őszre tervezett előválasztáson. A téma különösen sikamlós, hiszen az összefogásnak csúfolt erőltetett cukormázas tákolmányon ez a súlyos érdekellentét az egyik első és eddigi leglátványosabb repedés.

A zuglói belharc ugyanis remek képet ad arról, milyen figurák kúsznának vissza a hatalomba és mi jellemzi a színfalak mögött az összefogósdit.

Ne felejtsük el: Karácsony = Párbeszéd = MSZP = Tóth Csaba.

Még akkor is, ha ez például Gergőnek valószínűleg nem tetszik.

Mutatja  a kommunista utódpárt (amivel politikai értelemben már több választás óta gyakorlatilag összeolvadt Karácsony pártja) lassú, de megállíthatatlan haldoklásának végstádiumára jellemző impotenciát: a rendkívül kínos, szövetségen belüli konfliktus ellenére az MSZP-Párbeszéd még arra se képes, a leendő esélyes kihívója Orbán Viktornak, hogy hátra húzzon az élvonalból egy ilyen figurát.

Alternatívaként pedig jöhet Hadházy Ákos, aki annyi ügyet elárult már, hogy reggelente valószínűleg tűnődve néz a tükörbe, ma vajon miben higgyen korábbi szövetségeseinek elárulásán kívül.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tóth Csaba tehát felveszi a kesztyűt és megméreti magát. Nagy lehet a baj, szorul a hurok, mert a  korábban hangját alig hallató politikus ezúttal törekszik rá, hogy úgy tűnjön, nyílt kártyákkal játszik.

Ennek eredményeképp pedig fantasztikus kordokumentum született. Egy videó, amit majd politológus hallgatók nemzedékeinek vetítenek majd le. Egy interjú, amiből a jövő House of Cards karaktereihez hasonló, hatalommániás karrierpolitikusainak figuráihoz merítenek majd forgatókönyvírók ihletet. Egy parlamenti képviselő, aki nemcsak megtestesíti, alakítja is a sztereotípiákat. Tóth Csaba, az MSZP „Gyanús Vállalkozó Tagozatának” vezetője, a Gyárfás Tamás Díjas zuglói hős először a kamerák előtt és ezúttal mindent megmutat!

Neki ugyanis nincs takargatnivalója. Bármire válaszol, nincs tabu téma. Nem sértődik meg, nem jön zavarba, nincs álszent moralizálás, arcvonásain személyes sérelmek (vagy bármilyen egyéb csak érzelmeknek) nyoma sem látható.

Forrás: YouTube/Partizán

Szürke eminenciás, aki teszi a dolgát, szerény, józan, higgadt. Nincs hozzászokva a panelek durrogtatásához, nem is nagyon hisszük el neki. Láthatóan fogalma sincs a baloldali üzenetekről, értékekről, de nem is töri magát. A közel egy órás beszélgetést nézve ez teljesen hihető.

  • „Nem az vagyok, aki szerepelni szeret, inkább dolgozni” - mondja egy politikus.
  • „Nekem a politika az emberekről szól”

Az interjú szokás szerint törekszik bemutatni alanyát minden szempontból: tapasztalatai, meggyőződése, törekvései. Tóth Csaba mindezekre kissé csodálkozva, de rutinos nyugodtsággal reagál, mintha nem értené, miért kell firtatni például azt, hogy önéletrajzából a szintén gyanús ügyletekkel tarkított soproni pártszervezetnél lehúzott időszak teljesen hiányzik.

Ha van megélhetési politikus, aki igazán kompatibilis lenne a Jobbiktól a Momentumig, az ő. Gulyás Márton kérdésein látszik is, hogy viszolyog tőle, bár az objektív érdeklődés látszatát még akkor is igyekszik fenntartani, mikor egyenesen rákérdez, van-e köze egykori zuglói munkatársa rejtélyes eltűnéséhez, esetleges halálához, vagy Karácsony Gergelyt és családját valóban erőszakkal fenyegette-e?

Nekem papírom van róla...”

A leginkább aktuális rész persze a Hadházyval, rajta keresztül pedig a Momentummal kapcsolatos, átlag választó számára talán nehezen érthető okból táplálkozó konfliktusa.

Mert a FeGyőr-féle lila díszromán ifjúsági szervezet zokszó nélkül ölelkezik Tóthnál nagyságrendekkel komolyabb gazemberekkel is, de valamiért mégiscsak fontosnak tartják, hogy zuglói kutyafuttató legbátrabb csivavájaként odapisiljenek a fára, majd kihívóan nézzék a szoci veterán pitbullt, meri-e vitatni ezt a területi követelést.

Én Hadházy helyében megkérdeztem volna a leendő miniszterelnököt (hihihi), mennyire jó ötlet ez.

Egy, a helyi Fideszt és MSZP-t is sakkban tartó helyi kiskirállyal szemben vajon mennyi esélye lehet Ákinak? Tóth nem burkoltan rögzíti is, hogy nem fogja a szekszárdi ex-fideszes, ex-LMP-s, ex-MMM-es (nemsokára várhatóan ex-momentumos) renegátot támogatni, már csak azért is, mert a feketeöves parkolási szakértő interjúalanyból is felböffen a betyárbecsületből táplálkozó, árulástól való viszolygás. Hogy is tudna jó szájízzel bárki egy ilyen alak mögé állni?

Hadházy sisakos kaméleonokat megszégyenítő számú színváltása a jelenkori magyar politikai palettán is ritka jelenség.

Nem tudjuk eldönteni, kettejük közül melyiküknek fordítanánk előbb hátat, vagy ki lenne jobb képviselője a zuglói embereknek.

Forrás: YouTube/Partizán

Gulyás: Csaba, hol van Sápi Attila?

Tóth: Azt én is nagyon szeretném tudni.

(…)

Tóth: Nem egy egyedi eset, hogy eltűnik ebben az országban valaki…Szerintem máshol is tűnik el, mondjuk képviselő, ha Várnai nem ilyen aljas módon tolja ezt az ügyet, nem beszélnének erről ennyit.

:D :D :D :D :D :D

Akik ismerik a XIV. kerületi politikai viszonyokat, a korrupciógyanús ügyletbe keveredett Sápi Attila eltűnéséről intő jelként beszélnek: ahogy az éjszakai élet császáraival (Vizo, Gyárfás) sem volt tanácsos ujjat húzni, úgy Tóth Csabát sem szabad kényelmetlen helyzetbe hozni.

De ahogy ezt kommunikálja, azt bármely Columbo hadnagy elől menekülő gyilkos megirigyelhetné.

Tudod bizonyítani?

Nem?

Na látod!

Alibim van!

Nevetséges ilyet kérdezni is, hiszen én sohasem.

Inkább beszéljünk arról, hogy az emberek, meg Zuglóért. Engem itt ismernek.

A beszélgetés legfőbb tanulsága persze, hogy nagyon sajnáljuk a XIV. kerületi ellenzéket, mert igazán jobb választási lehetőséget érdemelnének, mint ez a két díszpinty!

Ön melyik jelöltet támogatná?