Tényleg meg fogják nyerni a háborút az ukránok?

Kék-sárga előrenyomulásról szólnak a hírek. Nagy kérdés, hogy mi következik ezután.

Az elmúlt napokban az orosz hadsereg annyira területet vesztett el, amire nem volt példa a háború kitörése óta. A nagy „déli offenzíva” kamu, északon tört előre a sárga-kék oldal, és olyan gyorsan összeomlott az orosz védelmi vonal, hogy Zelenszkijék a saját csapataikat ágyúzták, mert nem hitték el, hogy ilyen sebességgel haladnak.

Forrás: AFP

Értetlenül áll mindenki az orosz gépezet csúfos bukása előtt. Na, de nem eszik azért ezt olyan forrón. Tegyük tisztába, hogy mi is történt és nagyjából mi várható.

Ekkora blamát Afganisztán óta nem láttunk a ruszkiktól. Felfoghatatlan, hogy a rettegett orosz hadsereg, a rendelkezésükre álló titkosszolgálati és haditechnikai módszerekkel hogyan volt képes nem észrevenni a gyülekező ukránokat?

Egy ilyen széles fronton történő támadás előkészítése tényleg még a Holdról is látszik, hát még a drónokról, műholdakról! Hibát hibára halmoztak, valószínűleg most aztán hullanak a fejek a hadvezetésben, ugyanis ez hónapokkal visszavetette az előrenyomulást. Pedig a harapófogó Harkov közelében már szinte karnyújtásnyira volt.

Forrás: AFP

Tényleg meg fogják nyerni a háborút az ukránok?

Elég valószínűtlen, ugyanis az egyik oldalon még mindig egy birodalom található, vele szemben pedig egy hozzá képest kicsi és szegény ország. Ugyanakkor a külföldi támogatások, a hírszerzés, a különleges csoportok, a modern fegyverek és a hadvezetés támogatása most meghozta a gyümölcsét.

De ne áltassuk magunkat, nem az ukránok voltak most heroikusak, hiszen tulajdonképpen alig voltak nagy csaták, inkább a németek ’41-es előrenyomulásához hasonlított ez a mostani hétvége. Az oroszok, mivel teljesen elbénázták a felderítést, délre koncentráltak, így északon a régió java majdhogynem üresen állt, ráadásul a gyorsan odavezényelt csekély létszámú erősítés nem tudta megállítani a hoholokat.

Mi várható?

Röviden: semmi jó. Bővebben pedig, az ukránok most mennek amíg tudnak, majd megpróbálják megvetni a lábukat. Ehhez a Nyugat mindent meg fog adni, pénzt, paripát és fegyvert, hiszen azt látják, hogy ügyesek ezek a fiúk. Csakhogy a siker igazából csalóka lehet, mert az anyagcsata csúf valósága arcul fogja ütni azokat, akik azt hiszik, hogy a lelkesedés háborút nyerhet.

Forrás: AFP

Az oroszok pedig idő kérdése – és a szabotőrök létszámáé – beindítják a gőzhengert. Ez onnan is látszik, hogy már a civil célpontnak számító energia -és távközlési pontokat is tűz alá vették, az enerhodari erőművet lekapcsolták és szépen elkezdték előkészíteni az ellentámadást.

Ami viszont már biztos a mostani győzelem után, hogy Ukrajna és a Nyugat elhitte: a háborút meg tudja nyerni. 

Forrás: AFP

És ha nem sikerül gyorsan pontot tenni a „különleges katonai művelet” végre, akkor máris szembesülhet a cár egy, az afganisztáni helyzethez nagyon hasonlóval.

No, de mi van, ha megtörténik a „zaporozsjei csoda” és nyernek az ukránok?

Honi szempontból ez rendkívül vészjósló, ugyanis az elmúlt hónapok magyarellenes hergelése Zelenszkijéktől meg fogja hozni eredményét és könnyen „bűnbakká” kiálthatják a még helyben maradt magyar kisebbséget a már megszokott, hazug „csak a magyarok nem segítenek” rigmusokkal. Ennek a vége az lesz, hogy elnéptelenedik Kárpátalja, mindenki az anyaország óvó szárnyai alá tér és végleg lemondhatunk az ezeréves magyar határról.