Tényleg Dobrev esélyes Orbán kihívójának szerepére, ahogyan azt megpróbálják elhitetni velünk?

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának vége előtt a csapból is az folyik, hogy Gyurcsány Ferencné Aprev Klára kiütéssel fog győzni. Vajon tényleg a bukott miniszterelnök felesége, Apró Antal, a véreskezű kommunista gazember unokája a legalkalmasabb miniszterelnök-jelölt? Vagy egészen másról van szó?

Minden kezdő szerencsejátékos tudja, hogy lóversenyen a legkisebb kockázatot az jelenti, ha a favoritra tesszük a tétet. Favoritnak nevezzük a korábbi eredményei és teljesítőképessége alapján a leginkább az első helyre várt versenyzőt.

Persze mindezt tisztességes, szabályos versenykörülmények között.

Ám a megbundázott futamokon a befutónak kikiáltott versenyló legfeljebb csak figyelemelterelésre való. A valódi győztes pedig a háttérben szervezkedők érdekeit szolgálja.

Az előválasztás a szivárványos bolhacirkusz (születési nevén: ellenzéki összefogás) lezsírozott lóversenye,

a favoritot pedig Dobrev Klárának hívják.

 

A kétfordulósra tervezett versengés első felvonásának vége felé közeledve egyre több médiumban szellőztették meg a hírt, hogy a Gyurcsány-párt híveit sikerült a legjobban aktivizálni, így Ferenc mester felesége nyeri az első futamot.

A fáradhatatlan bukott miniszterelnök és felesége köztéri lakossági fórumokon, közösségi médiában, valamint a hazai és a brüsszeli parlamentben olyan figyelemre méltó intenzitással törekedtek mozgósítani és az urnákhoz rángatni saját potenciális támogatóikat, hogy Karácsony Gergely és a lila román liberálisok (Momentum) sopánkodtak is eleget. Szerintük ugyanis az online voksolás lehetősége ellenére sokkal kevesebb fiatal vett részt a szavazáson, mint hogy ők remélték.

A miniszterelnökjelölt-jelöltek közötti (legalábbis látszólagos) versengés kommunikációs fronton is egyre élesebb tónusban zajlik. A legutóbbi vita során már óvatos, de szemtelen kóbor kutya módjára bele-belemartak egymás vádlijába, rögzítve, hogy ez amúgy barátok között teljesen normális.

Dobrev de facto megvádolta Karácsonyt, hogy Orbán kottájából játszik, FeGyőr Bandi hirtelen mégiscsak régi, lecserélendő arcoknak látja reménybeli koalíciós partnereit, Jakab Péterről meg kiderül, hogy egy kicsit szeretett cigányozni. 

Legtöbbet azonban Gyurcsánynénak kellett védekeznie, mivel neki a legjobbak a számai. Nem is lehet másképp, hiszen a véleményből tényeket előszeretettel gyártó haladó média is ezt szajkózza:

  • a hvg.hu szerint akár még meg is nyerheti,
  • a 444.hu szerint fölényesen vezet,
  • az index.hu egyenesen készpénznek tekinti Gyurcsányné győzelmét.

index.hu

De valóban így van?

  • Tényleg kevesen szavaztak az online felületen?
  • Ilyen rengetegen támogatják Gyurcsánynét?
  • Az előválasztás a baloldal demokráciaértelmezésének örömünnepe, elsöprő siker?
  • Valóban van valódi választása a 12 éve valódi versengésre éhező baloldali szavazóknak?

Nem tudjuk. Talán igen, talán nem. Az biztos, hogy ez sosem fog tényszerűen kiderülni.

Az előválasztás éppen annyira lehet őszinte törekvés a bázisdemokrácia irányába, mint ócska, rosszul szervezett színjáték, melynek fináléját a rendező (Gy. Ferenc) már jó előre kitalálta. A kisnyilasokkal összebútorozott, hitehagyott baloldaliak ugyanis nem vették a fáradságot, hogy a folyamat feddhetetlenségéről meggyőzzék a közvéleményt.

 

Mivel a moslékkoalíciónál értékekről nem, legfeljebb érdekekről beszélhetünk, hatalomtechnikai ügyeskedések, pozícióharcok taktikai eszközének kell tekintenünk az egész színjátékot.

  • Dobrev Klára egyértelműen Gyurcsány jelöltje.
  • Ja, meg Karácsony is.

Ők ketten valószínűleg tudnak is róla.

Jakab Péter és Fekete-Győr András valószínűleg inkább öntudatlan bábok, Márki-Zay pedig radarszint alatt van ahhoz, hogy Feri eszköztárába kerülhessen.

Jelen állás szerint tehát Feri jelöltje nyerésre áll Feri másik jelöltjével szemben. Vajon mi ennek az értelme? Nem tökmindegy, melyik Gyurcsány-katona viszi majd a zászlót?

Nem.

Egymásnak ereszteni őket ugyan remek beszédtéma, addig sem kell az inkompetens, vízió nélküli sakálpolitikájukat demokráciaféltésbe csomagolni. De valószínűleg az ellenzéki oldalon is

tudja mindenki, hogy Karácsony Gergely az egyetlen tűrhető kompromisszum Orbán kihívójának pozíciójára a pártok és támogatóik számára. Ez azonban a későn kelő, jóllakott óvodás jelmezversenyen közönségdíjas főpolgármester fejébe is szállt szépen. Feriék számára félő, hogy Gerike a végére elhiszi, hogy önálló akarata, programja és gondolatai is lehetnek.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Klára asszony jelölése az utolsó szög lenne a kormányváltás ügyének koporsójába. Ezt a DK pártközpontjában is tudják.

Gyurcsányéval tehát megígértethetnek olyan baromságokat, melyekért felelősséget vállalnia úgyse kell majd. Mert lehet ugyan az Alaptörvény megsemmisítésével keménykedni, lehet Karácsony gyáva nyúl óvatos megközelítését kollaboránsnak bélyegezni, valójában választást nyerni csak Gelgővel van esélyük. Őt azonban időnként emlékeztetni kell, hogy nem irányítója, hanem csak eszköze a valódi játékosnak.

Ferinek meg kell csattintania időről időre az ostort, hogy a fogat elején se felejtse el a favorit, ki is ül a kormányrúdnál.

Ha tehát az első fordulót Klára asszony nyeri is, Önök tegyék csak meg tétjeiket nyugodtan Karácsonyra. Nem fognak csalódni.