Telex: szegény ember Török Gáborja

Politikai elemzői babérokra törnek a volt indexesek

Továbbra sem csillapodik az érdeklődés – és az indulatok – a gyermekvédelmi törvényről homofóbtörvényre átkeresztelt magyar, fiatalkorúakat védő jogszabály ügyében. A hazai és nemzetközi liberális politikai közösségben, meg persze haladó sajtóban is megoszlanak a vélemények a motivációról és a várható következményekről, általában három álláspont köré csoportosulnak a "haladár" vélemények:

  • Orbán gonosz
  • Orbán buta
  • Orbán gonosz és buta

 

A többség valószínűleg még mindig nem vette a fáradságot, hogy a konkrét törvényt el is olvassa, ettől függetlenül számos értelmezés született.

Ezeknek jelentős részét a Telex fölöslegesen hosszú, megúszós, Tesco-gazdaságos videóriportja foglalja össze. Nem győzik hangsúlyozni, hogy az anyag az olvasók támogatásából jött létre,

elnézve az anyagot joggal kérdezheti a törzsközönség, hogy vajon azt a rengeteg adományt inkább elszívták, vagy elitták?

Ha a telexes videó minőségét összehasonlítjuk akár a 444 Magyar Jeti sorozatával, vagy bármelyik Partizán-riporttal, akkor megállapíthatjuk, hogy az a rengeteg pénz, amivel az első évben rögtön nyereségességig tolták az olvasók az index 2.0-át, bizony mehetett volna jobb helyre is. Fenntartva a közép-gyenge minősítést érdemes azért rászánni a bruttó 20 percet, mert a féligazságok, ferdítések és dilettáns értetlenkedések segítségével remek összefoglaló képet kaphatunk róla, mit is jelent a Telex számára a „független-objektív-szakmai” megközelítés.

Gumiszabály

A szakszervezetis-pszichológus szakemberrel is megerősíttetett első, erőteljes ferdítés, hogy a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a diák tanárához forduljon, mert tartania kell tőle, hogy levadássza a fideszes homofób gondolatrendőrség, sőt, egy esetleges iskolai abúzus esetén is éppen ez a törvény köti majd meg a kezét, hogy védelmére keljen a vélt vagy valós szexuális orientációja miatt bántott diáknak.

telex.hu
Hogy a szexuális felvilágosítást tartó szakemberek körével kapcsolatos nagyobb állami beleszólás vagy a definitív népszerűsítés hol ütközik bármilyen nevelésbe, azt a Telex jogászokból és nyelvészekből álló szakértői testülete bizonyára alaposan megvizsgálta.

A videóban bizonyíték, vagy konkrétum mindenesetre nem szerepel, csak felháborodásra alkalmas, téves jogértelmezés és úgynevezett független szakértők és szervezetek véleménye.

A Fidesz, amelyik válaszol is, meg nem is

A korábban indexes, most telexes videóknak visszatérő eleme, hogy kiemelik, mennyire nem partner a kormányoldal álláspontjának vitán, interjú, vagy kérdésekre adott válaszokon keresztüli védelmében. Orosz Anna Fábián Tamás itt sem mulasztja el leszedni a keresztvizet a Fidesz-frakcióról, ugyanakkor két perc sem telik bele, de számos kormánytag készséges és konkrét válaszát hallhatjuk a feltett kérdésekre.

telex.hu

Fideszes meleg-lista

Vonatkoztassunk most el attól az apró, jelentéktelen körülménytől, hogy a vitatott törvény semmilyen módon nem érinti a minden állampolgárt alanyi jogon megillető személyes szabadságot, fogadjuk el, hogy a Telex szemüvegén keresztül ez a törvény minden homoszexuális emberrel szemben nyílt hadüzenet.

Látható azonban, hogy a baloldal (és hű médiája) sokkal jobban igyekszik a szexuális orientációt közéleti minőséggé gyúrni, mint arra a Fidesz valaha képes lenne.

Nem értik és nem is törekednek megérteni, hogy Szájer Józsefnek sem azért kellett otthagynia a közéleti pályát, mert saját neméhez vonzódott, hanem számos jogszabályt sértve olyan botrányba sodródott, amely politikai közössége számára – érdemei elismerése mellett – személyét vállalhatatlanná tette.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Az átlagos fideszes választót sem érdekli jobban a másik ember nemi élete, mint az, hogy milyen illatú WC papírt szokott használni az alatta lakó Gertrúd néni. Amíg az orra alá nem dörgölik. Akkor pedig egyéni ízlése szerint reagál: támogatóan, közömbösen, viszolyogva, stb… A baloldal ellenben olyan kíváncsisággal listázná a fideszes melegeket, hogy Gyöngyösi Márton pár éve még elégedetten csettintett volna (tudjuk, még pár év, és az egész Jobbik-frakcióval együtt fog ő is vonulni a Pride-on). Mert olyan, hogy valaki például a saját neméhez vonzódik és egyúttal kikéri magának az iskolai szivárványlobbit – ez a látszólagos paradoxon Telex liberalizmus-generátorát leolvasztotta.

"Főnök, van két perced? Kéne tolni valami elemzés-félét! "        

Biztos elkeveredett az összes szakértő politikai elemző telefonszáma, esetleg nem volt rá pénz, hogy Török Gábor 20 másodpercben elmondja a szokásos egyrészt-másrészt maszlagot, de sebaj, aki épp kameraközelben van, és képes elmondani 3 épkézláb mondatot, az pótolhatja a szakértelmet. Vagy ha azt nem, legalább kitölti az időt. A törvény belpolitikai kontextusát a technobuli-veterán jelmezbe öltözött főszerkesztő, a francia-kommunikáció szakos bölcsész Dull Szabolcs elemzi.

telex.hu
Szerinte az ellenzék megerősödve került ki, hisz a Jobbik ismét magára haragított pár százezer bizonytalan, városi szavazót, ellenben szerinte az ellenzék nagyon okosan nem törekszik politikai tőkét kovácsolni az ügyből, elintézik ezt helyettük az európai nagyurak („Orbán Viktor nem érezheti kellemesen magát…”)

Az Unió végre megbuktatja

Hogy vajon az európai politikusok hangos tiltakozása mögött valóban a törvény betű szerinti ismerete, vagy csak összefoglalók és újságcikkek vannak, mint ismeret, a telexes videóból sem derül ki. Azt már a videó készítői is tapasztalták, hogy az ideológiai nézetkülönbségek (bevándorlás, sajtószabadság, jogállamiság, identitás-ügyek, stb…) mentén létrejött konfliktusokban az Unió jelenlegi szabályai szerint nehezen tudnak Brüsszelből érdeket érvényesíteni velünk szemben és ez a belpolitikában is a visszájára szokott elsülni. Láthatóan nem értették meg az elmúlt több, mint 11 év tanulságát: a magyarok utálják, ha beleszólnak az életükbe,

forrás: Orbán Viktor facebook

a kormány pedig fütyül az összevont progresszív szemöldökökre, feltartott liberális mutatóujjakra, szigorúan felsőbbséges stílusban nyilatkozó liberális politikusokra, kizárólag a nemzeti érdekek és a választók bizalmának újbóli elnyerése alapján hoz társadalompolitikai döntéseket.