Te, papnak? Hát te nem vagy normális!

50 atya saját készítésű videóban mesél Nagyböjt idején a hivatásáról a Papi kihívás görögkatolikus kampányban

Egy fiatal, szimpatikus srác filmet csinál a filmben: viccesen, pörgő nyelvvel meséli, miről fog majd beszélni A filmben. Mesél a házasságáról, arról, hogy imádja a filmeket és filmklubot is szervezett. Mindez átlagos sztori lehetne, csak épp a debreceni srác, Domokos Zsolt papnak készül, most épp diakónus, ami a papság előszobája.

Forrás: Facebook/Domokos Zsolt

És mivel a görögkatolikusoknál (ők is a pápa alá tartoznak, csak hosszabbak és szebbek a szertartásaik, ötvözik a keleti és nyugati rítust) lehet házasodni, Zsolt büszkén meséli, hogy idén nősült. “Sokan az egyházat idejétmúlt rendszernek gondolják, de tele van kinccsel, amire támaszkodhatunk. Amikor beütött a pandémia, azonnal ott volt a net sztyeppén, hogy az emberek lelkileg tudjanak töltekezni ebben a nehéz időszakban” - meséli a Papi kihívásról. 

Zsolt egyike az ötven görögkatolikus papnak, akik csatlakoztak a Kihíváshoz, vagyis elmesélik, miért választották ezt a hivatást és miért szeretik a hagyományaikat. A szokatlan kihívás Nagyböjt előtt indult és már százezrekhez elért, és egyre több atya osztja meg elkötelezettsége mellett hobbiját is a nagyközönséggel.
  • A nagyon vicces filmek mellett vannak komolyabbak és nagyon szépen összerakottak. Ilyen például Szocska A. Ábel püspöknek, a nyíregyházi egyházmegye vezetőjének visszafogottan szép kisfilmje. Ábel atya Nagyszőlősön született még 1972-ben, és meggyőzően beszél gyermekkoráról, amikor a görögkatolikusság üldözött volt Kárpátalján, ám a hit mégis átszőtte mindennapjaikat. “Természetes volt, hogy imádsággal kezdtük és imádsággal fejeztük be a napot” - mondja videójában, ahol arról is beszél, hogyan érlelődött meg benne a szerzetesség gondolata.
  • A Kihívást Kocsis Fülöp érsek indította, aki arra kérte paptársait, meséljék el, ők miért lettek papok - emellett pedig felvillantja toll-labdázási tudását is: a toll-labdát dunaújvárosi iskolájuk diákjaitól kapta.

Forrás: Facebook/Kocsis Fülöp

  • Kovács Csaba nyíregyházi iskolalelkész sose akart pap lenni, pszichológusnak készült, de valahogy egyre jobban megtetszett neki ez az “extremitás”. Gimis osztálytársaiból kétféle reakciót váltott ki döntése:

Te papnak? Dehát te olyan normális vagy! Másrészt: te, papnak? Hát te nem vagy normális!

Forrás: Facebook/Kovács Csaba

Aztán persze megint megijedt döntése következményeitől: nagyon hosszú, hétéves a kiképzés, lemondasz a szabad akaratodról, hisz egy püspök mondja meg, mikor és hova kell költöznöd, harmadrészt ki az a normális és szép lány, aki mindezt bevállalná egy életre? Csaba atyának sikerült és ezt fotóval illusztrálja.

Szabó Tamás atya ötlete sem mindennapi, ahogy a fiatalok és a kívülállók számára teszi érthetővé a választását. A világ egyik legnagyobb és legjobban összerakott multijának vezetőjétől kapott ajánlatot és nem tudta nem elfogadni.

A filmek tényleg eredetiek, a szövegek és képek olvasmányosak, ha nem közhelyeket akartok Nagyböjtben olvasgatni (és nem vagytok közösségi médiaböjtön), irány a Magyar Görögkatolikusok oldal!