Színre lépett a depressziós Lengyel László, aki a balfasz jóslataival kenterbe veri a teljes szakmát

Szétesik! Megpuccsolják! Megfojtják! Kivégzik! A kardigános mesterpolitológus rossz kedélyű kihívója már most feltornászta magát a legnagyobb politikatudorok közé. Világháborús hangulatú helyzetértékeléseivel kicsinálja az unalmas televíziós show-kat és a szürke megmondóembereket. Bemutatjuk Kudron Nándort, a hazai politikatudomány idei évének nagy felfedezettjét, aki politikusnak pocsék, de jósnak legalább szórakoztató.

Jósolgatni mindenki imád, Magyarországon főleg.

Ki nem szereti előre megmondani, hogyan végez a kedvenc csapata a tabellán? Ki az, aki nem akar eljátszani a gondolattal, hogyan veri agyon a magyar labdarúgó válogatott a franciákat, a brazilokat, a németeket, és hódítja el a világbajnoki trófeát?

A hazai focira már jó ideje rátelepedtek a jószándékú, de alapvetően kéretlen jósok, a nagy kocsmai jövendőmondók. 2020-ban azonban ez a társaság mintha rástartolt volna a virológiára. Most már mindenki azt akarja megmondani – természetesen mindenféle szakértelem nélkül – , hogy melyik vakcina a tuti, mikor halunk bele az oltásba, és hogyan, mit kellene vagy nem kellene lezárnia a kormánynak.

Szerencsére a jövendölésnek van még egy másik kiemelt terepe itthon. Ez lenne a politika, ami olyannyira népszerű, hogy külön tudományági besorolást kapott. Ennek ellenére politológusként igazából bárki működhet, aki akár csak csekély affinitást is érez a politikai tárgyú tippelgetésre. Mikor tanul meg Karácsony Gergely angolul? Megszűnik-e az MSZP fél éven belül? Meg tud-e húzóra inni egy korsó sört Gyurcsány Ferenc?

De – mint a fenti minősítésből kiderül – a politológiát alapvetően komoly, kiművelt kútfők művelik. Ahogy az élet minden területén, itt is vannak jobb és rosszabb szakemberek. És van Lengyel László, a csodálatos, a legnagyobb. Ő az, aki politológusként úgy húzott le egy életet, és úgy él kiválóan évtizedek óta, hogy

soha,

semmikor,

semmilyen jóslata nem jött be.  

Lengyel László, a magyar politikatudomány nagy formátumú alakja. Forrás: Facebook.
Lengyel László, a magyar politikatudomány nagy formátumú alakja. Forrás: Facebook. Forrás: Wikipédia
1994-ben például azzal állt elő, hogy Boross Péter miniszterelnök nem fogja kiírni a választásokat, hanem inkább katonai puccsot hajt végre. Mondani sem kell, a prognózis nem jött be, ám ez az apróbb tévesztés egy pillanatra sem vitte félre a Nagy Jóst. Ő továbbra is magabiztosan ontotta magából a reálisabbnál reálisabb felvetéseket.

A legutóbbi uniós választás előtt határozottan megmondta, hogy márpedig az MSZP–Párbeszéd a legesélyesebb az ellenzéki oldalon. Ez annyira így lett, hogy a szocialisták történelmi vereséget szenvedtek, sosem értek el ilyen rossz eredményt.

Idős korára mindenki biztonságra, megbecsülésre és pozíciójának megtartására vágyik, ám a nyugalmas nyugdíjas évek nem adattak meg Lengyel Lászlónak. 2021-ben ugyanis egy olyan új tehetség bukkant fel a láthatáron, aki mostanra már nyíltan ostromolja a nehezen kiharcolt trónját.

Az SZDSZ-t, az MDF-et és a Momentumot is megjárt Kudron Nándor politikusnak csapnivaló, soha semmilyen érdemleges eredményt nem tudott felmutatni. Legutóbb a Kiskőrös környéki előválasztáson szerepelt le csúnyán, hiába támogatta a Jobbik.

Kudron Nándor politikusként is megpróbálkozott, de sokkal jobban megy neki a jóslás.
Kudron Nándor politikusként is megpróbálkozott, de sokkal jobban megy neki a jóslás. Forrás: Facebook/Jobbik

Ugyanakkor, mint kinyilatkoztatásaiból kiderült, Lengyel László-i értelemben vett politológusnak egészen kiváló: borúlátó, depresszív jövendölései nemhogy szórakoztatóak, hanem látványosan eltérnek az unalmas fősodorbeli irányvonaltól. Arról nem is beszélve, hogy a Mester munkásságát precízen követve gondosan ügyel arra, hogy tippjei még véletlenül se találkozzanak a valósággal.

„rövid időn belül vége az összefogásnak!”

 

– nyilatkoztatta ki Lengyel László méltó kihívója úgy, hogy semmi jele nincs annak, hogy összezuhanna a nagy nehezen összetákolt baloldali egység.

Szerencsére az idei év nagy politológusfelfedezettje nemcsak az ellenzéknél, hanem a kormányoldalon is benézett a felszín alá. 

Lázár János lehet Márki-Zay Péter kihívója!

 

Erre talán még annyi esély sincs, mint a Gyurcsány-koalíció szétesésére, hiszen az egykori kancelláriaminiszter látványosan háttérbe vonult. Igaz, legalább baromi jól hangzik. Ha meg véletlenül bejön, akkor joggal verheti a mellét: én megmondtam. De mivel Lengyel László első szám trónkövetelőjéről van szó, így nagy tétben lehet fogadni rá, hogy ez a jóslat is megy a kukába.

Még meg sem száradt a tinta a Momentum vasárnapi tisztújításáról készült jegyzőkönyvön, Kudron szokásához híven egy rossz hangulatú kommentben értékelte a helyzetet.

„Most végre valami történt. A következő az lesz, hogy ki fognak csinálni. De legalább megpróbáltad. Hajrá Anna!”

 

Szegény Annát alig fél órája választották meg, de már is a megpuccsolása miatt aggódhat – legalábbis az ország legújabb politikatudora szerint.

Azt, hogy nem viccből ragadott klaviatúrát, jól mutatja, hogy nem sokkal később egy másik felületen megismételte vészjósló prognózisát. 

„Hajrá Anna! Vigyázz mert megfúrnak!”

 

Miért akarná percekkel később a megválasztása után bárki is eltávolítani az új elnököt? Az ifjú Lengyel László nem ad választ a felvetésre, de ez nem is baj, hiszen a Mester sikeres tanítványaként bármit mondhat, maximum nem jön be.