Több mint száz kisgyermek sportolása lehetetlenült el Szentendre balos vezetésének köszönhetően

Mindent megért az új városvezetésnek, hogy kirúgják az Izbégi Sporttelepet üzemeltető korábbi egyesületet, a hírek szerint csak mert együttműködtek a korábbi fideszes városvezetéssel. Az eredmény: fél éve használaton kívül álló, romló állapotú sporttelep és szétszéledt focisták

  • Nagyon úgy tűnik, hogy nemkívánatos lett a Szentendre Városi Sportegyesület az új baloldali vezetés számára, mivel még annak árán is kiebrudalták őket az Izbégi Sporttelepről, hogy ennek következtében 140 focizni vágyó kisgyermeknek kellett más elfoglaltságot keresnie augusztus óta.
  • A korábbi, fideszes városvezetéssel jól együttműködő egyesület hiába költött 40 millió forintot az Izbégi telep fejlesztésére, mégis a helyi kosárlabda csapat kapta meg a területet. Miután kiderült, hogy a kosarasoknak nem lesz jó a terület, visszaadhatták volna a focistáknak a telepet, de ehelyett újabb pályázatot írt ki a város. Ezúttal már biztosan kizárva az SZVSE pályázati lehetőségét.
  • Az eredmény: egy tönkrement és "kényszeregyesült" sportegyesület, egy lassan fél éve használaton kívüli, romló sporttelep, szétszéledt sportolni vágyó fiatalok és idősek.

A 2019-es önkormányzati választást követően a fővároson kívül számos Budapest környéki településen a baloldal vette át kormányrudat a korábbi, fideszes vezetéstől. A váltás után a baloldali vezetők számára valahogy már korántsem volt annyira fontos a településen zajló, sokszor virágzó sportélet, mint a korábbi, jobboldali városvezetéseknek.

Elég csak az érdi kézilabdát példaként említenünk, ahol az új, baloldali polgármesternek egyből a bronzérmes kézicsapat büdzséjével akadt problémája.

Lapunk írt Ferencvárosról is, ahol az önkormányzat minden támogatást elvett a címvédő NB1-es futballcsapattól.

kapcsolódó

De hasonló hírek érkeznek újabban Szentendréről is, ahol a kisváros futballklubja és 140 focizni vágyó kisgyermek kényszerült máshol sportolni vagy inkább más elfoglaltságot keresni, mivel az önkormányzat tavaly augusztusban elvette az Izbégi Sportpálya üzemeltetését az azt évek óta ellátó Szentendre Városi Sportegyesülettől (a továbbiakban: SZVSE).

Az SZVSE 2016 és 2021 augusztusa között üzemeltette a sporttelepet, és biztosította a fiatalok és idősebbek számára a focizási lehetőségét.

Forrás: Facebook/Szentendre VSE

Ráadásul az egyesület az elmúlt években 40-50 millió forint pályázati forrással fejlesztette a helyi sportéletet, amelyből 35 millió forintot kifejezetten az Izbégi Sporttelep fejlesztésére fordítottak. Ők vettek  labdafogóhálókat, de nekik köszönhetően épült ki az automata öntözőrendszer, valamint öltözőpadokat, tárolószekrényeket, íróasztalokat, mosógépet és szárítóeszközöket is vettek a sporttelepre.

Az új városvezetés nem nézte jó szemmel az egyesület működését, a Kontra információi szerint  az önkormányzat hozzáállása kifejezetten ellenséges volt mind a focistákkal, mind a V8-as Uszodában az egyesület úszóival szemben.

Úgy tudjuk, hogy az SZVSE elnökét, Skrobár Róbertet 8 hónapig várakoztatták, mire egyáltalán szóba állt az új vezetés vele.

A feszültséget tovább szította az is, hogy az egyesület elnyert nemrégiben egy 25 millió forintos TAO-támogatást, amit kizárólag azért nem tudtak lehívni, mert az szorosan az Izbégi Sporttelep fejlesztéséhez kötődött, ahonnan viszont az önkormányzat kitette őket.

Bár az elmúlt években egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem is született a sporttelep futballistái jóvoltából, Szentendre új, baloldali vezetése mégis úgy döntött, hogy az SZVSE szerződésének lejárta után inkább a helyi kosárlabdacsapatnak adta az amúgy nyitott és kosarazásra jelenleg alkalmatlan területet.

Mindent megért, hogy kirúgják a korábbi egyesületet

Helyi információink szerint az egyesület fő bűne az volt, hogy szorosan együttműködött a korábbi, fideszes városvezetéssel. Egészen pontosan Dombay Zsolt fideszes önkormányzati képviselő volt érdekelt az egyesület futballszakosztályában.

A sporttelep ügyét és egyébként Dombay körzetét is megöröklő Pilis Dániel, aki szintén a baloldali összefogás jelöltjeként lett képviselő, majd alpolgármester,  - informátorunk szerint - kezdettől fogva azon volt, hogy a korábbi városvezetéssel együttműködő egyesületet megfossza az Izbégi sportteleptől.

Az SZVSE kirúgása pedig a jelek szerint mindent megért az új vezetésnek, hiszen a Kontra információi szerint már a korábbi pályázatot is úgy írták ki, hogy az élvezett előnyt, aki tornacsarnokot épít. Ez pedig teljesen életszerűtlen volt az Izbégi telep esetében, hiszen itt a kezdetektől fogva focipálya volt.

Forrás: szentendre.hu

Miután a helyi kosárlabda-egyesületet hozták ki győztesként az SZVSE-vel szemben, aki végül nem kötött szerződést az önkormányzattal, lehetőségük lett volna a többi pályázó közül választani és újra a sporttelepet korábban sikeresen működtető SZVSE-t megbízni a feladattal, ám ehelyett inkább új pályázatot írtak ki.

Pilis Dánielnek és a baloldali vezetésnek az sem számított, hogy a bizonytalanság miatt 140 sportoló gyermek kényszerült egyesületet váltani, akiknek a fele a hírek szerint már le is morzsolódott, nem jár edzésre az alternatívaként megadott Kőzúzó utcai telepre.

Az önkormányzat hozzáállása kegyelemdöfés volt magának az egyesület számára is, és kénytelen volt  az összeolvadását kezdeményezni a Kőzúzó utcában tevékenykedő Dunakanyar SE-vel. Emellett el kellett bocsátania az egyesület alkalmazásában lévő két embert is.

a képviselő-testület LESZAVAZTA  a racionálisnak tűnő megoldást

Az egyesület és a helyi focisták ügye a szentendrei képviselő-testület december 15-i ülésén is téma volt, ahol az is kiderült, hogy az a kosárlabdacsapat, amelyiknek az SZVSE helyett odaadták a sporttelepet, nem vállalta végül az üzemeltetést.

Így már addigra négy hónapja használaton kívül állt a sporttelep, mivel hatályos szerződés nélkül az SZVSE még a villanyt sem kapcsolhatta volna fel. Ennek ellenére Pilis az ülésen mégis az egyesület felelősségét próbálta erősíteni a telepen kialakult állapotért.

Forrás: Facebook/Szentendre VSE

A kosárcsapat elállásának oka az volt - információink szerint - mert nem számoltak a fenntartási költségekkel, ami azért is nagyon érdekes, mivel sokat elárul a pályázat minőségéről, hogy még az általuk becélzott terület költségével sem voltak tisztában. A hírek szerint a kosárlabda-csarnok építése és a kosárcsapat helyzetbe hozása annyira légből kapott volt, hogy már Pilis Dániel lakossági fórumain is ezzel támadták az alpolgármestert. Aki a hírek szerint szorgalmazója volt tornacsarnok építésének.

Az üggyel foglalkozó Zakar Ágnes fideszes képviselő a legutóbbi ülésen nyíltan kimondta, hogy az SZVSE „nem kívánttá” vált  az új városvezetés számára.

Zakar Ágnes azt is kifejtette, hogy  az időzítés is pocsék volt, mivel a TAO-támogatást így nem tudták felhasználni a sporttelep fejlesztésére, mert gazdasági év közben, augusztusban járt le a szerződés. A képviselő beszámolt arról is, hogy a kosárlabdacsapattal folytatott kutyakomédia oda vezetett, hogy a tavaly augusztus és idén március közötti időszakban nincs gazdája a sporttelepnek, bizonytalanná vált az oda járó focisták helyzete, és a gazdátlan terület állagromlása is tovább folytatódik.

Zakar Ágnes azt javasolta, hogy ha már így alakult, a sporttelepet pályázat nélkül, legalább ideiglenesen adják vissza a korábban üzemeltető egyesületnek. Ezzel megakadályozták volna a további állagromlást és megoldódott volna a TAO-támogatás ügye is.

A javaslatot azonban a balos vezetés leszavazta.

Az új pályázat már az elejétől kizárja az SZVSE indulásának lehetőségét

A racionális megoldás helyett az önkormányzat néhány napja újabb pályázatot írt ki a sporttelep egy részének üzemeltetésére.

A pályázatokat február 2-ig kell benyújtaniuk a jelentkezőknek. Ráadásul a kiírás olyan kitételt is tartalmaz, hogy nem jelentkezhet az, aki nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét az önkormányzat felé, ami jó eséllyel az SZVSE ellen született előírás.

Információink szerint a fenti adatszolgáltatás is csak szándékos akadékoskodás volt az önkormányzat részéről. Olyan információikat kértek volna számon, amik Szentendre Városának is rendelkezésére álltak.

Ezek után elgondolkodtató, hogy ki fogja az SZVSE helyett megkapni a lassan fél éve romló állapotú sporttelepet, de szinte biztos, hogy legkorábban márciusig nem rendeződhet a helyzete (és a 140 focistáé sem), és még drágább lehet majd a helyreállítás.