Szegény Elit Panaszai: Alföldi Róbert hányattatásai a mindennapokban

Művész Úr megmártózott a hétköznapi emberek világában és borzalmasnak találta azt.

- Szép jó reggelt kívánok! - üdvözölte Művész Úr a bolt népét. 

Művész Úr lezserül hordja szőrmés kabátját, alatta hálós trikót hord - csak leszalad a boltba, nem kell túlzásba esni. Egyszerű farmer van rajta, cipője sportos, mégis elegáns. Haja hanyagul oldalra hányva, de látszik, hogy ezzel azért foglalkozott, mielőtt elhagyta volna partra néző penthouse-lakását. Parfümje nem tolakodó, de a társadalmi távolságtartás határáig azért elér. 

Művész Úr nem veszi le napszemüvegét. A fényviszonyok semmiféle változásának hatására nem szabadul meg tőle. Ennek prózai oka van: a közönség dolga, hogy sütkérezzen az ő nagyságában, ő maga viszont nem tudná elviselni azt a fényáradatot, amit tekintetük tükröződésében megpillant. 

A kórisme közismert elnevezése 'értelmiségi fényérzékenység' (photosensitivitas intellectualis). Csak az elit körében találkoztak vele a szakemberek, tipikus foglalkozáshoz kötődő nyavalya. Egyelőre gyógyíthatatlan. 

Művész Úr várta az ovációt a bolt népének részéről, de az csak nem érkezett meg. „Tán nem ismernek föl? Vagy ilyen korán lassabb a reakció?" - értetlenül állt a jelenség előtt. Hirtelen romlani kezdett kedélyállapota. 

Ebben az üzletben nem tisztelik a művészeket és mit sem értenek a művészetekhez. Csupa bunkó van itt. Ő pedig kénytelen rájuk pazarolni az idejét. 

Ezek a gondolatok cikáztak a fejében, majd egy nagyobb sóhajjal túltette magát az első sokkon és megszólalt:

- Öt kovászos veknit szeretnék kérni, a tönköly vekniből is amennyijük van, a teljeskiörlésűből azt a két darabot, egy tonhalas szendvicset, egy kávét és egy narancslevet. 

- 5320 forint lesz - mondta a pénztáros. 

Művész Úr a csak rá jellemző laza mozdulattal előkapott egy húszast, és az eladó elé dobta. (Ezért a mozdulatért vagyonokat fizet a művelt pesti polgárság!)

- Elnézést uram, nincs aprója? 

Művész Úr kezdett idegessé válni: „Mégis mit képzelnek ezek rólam? Honnan lenne nekem apróm? És miért nem ismernek fel?"

Nincs - válaszolta Művész Úr.

- Biztos, hogy nincs Önnél háromszáz forint? Vagy bankkártya? Egyszerűen nem tudok visszaadni - szabadkozott az eladó. 

Művész Úr, bár higgadt emberként ismerik, kezdte elveszíteni hidegvérét:

- Mondja, maga süket? Most mondtam, hogy NINCS. Semmiféle apróm sincs. Ezt magának kéne megoldania nem? Kéne, hogy legyen váltópénze. ÉN vagyok a Művész, ÉN! Maga meg egy eladó. Érti? Egy eladó. 

A Művész Úr mögött álló köpcös, mogorva arcot vágó férfi is úgy érezte, meg kell szólalnia:

- Uram, kérem, fogja már vissza magát!

Ez volt az utolsó csepp a Művész Úr poharában. Még egy proli, aki meg meri szólítani - de hogyan! Csupa paraszt, aki illetéktelenül odaböfög neki valamit.  

- Na, ebből elég! - csattant fel Művész Úr, miközben kiviharzott a boltból. 

„Micsoda bunkók" - ismételgette magában, miközben gyorsuló lépésekkel kopogott a belvárosi aszfalton, a felvilágosult polgárság által otthagyott kutyaszarok között. 

„Ezt nem ússzák meg ennyivel. Én mégiscsak egy Művész vagyok, nem akárki. Megírom ezt az egészet. Megírom, a kurva anyjukat. Aztán megtarthatják az aprót" - amikor hazaért, leült gépe elé, megropogtatta ujjait és nekilátott: „Remek darab lesz - remek, és nagyon igaz. Olyan, amilyet csak ÉN tudok írni". 

„Mégiscsak van egy rend a világban", morfondírozott magában. Úgy érezte, ezt a rendet - amely egyszerre morális és szellemi természetű - helyreállította. És milyen szép és fontos dolog is a művészet! - hisz a művészet erejével állította helyre a világ rendjét! Hát ezért van szükség Művészekre. A népre pedig azért, hogy szolgáljon és megfelelő alázattal tegye ezt. 

Ezután már csak az volt hátra, hogy figyelje a gyülekező lájkokat. Nem vette le a napszemüvegét. 

 Borítókép forrás: MTI/Balogh Zoltán