Szakértők versus laikusok, avagy mikor foglalják el Európát az ukránok által megsemmisített oroszok?

Kérdezz-felelek a két fél között.

A szakértők és a szakértőkre hagyatkozó újságírók messzebb kerültek a valóságtól az elmúlt hónapban, mint az ukránok a Krím-félsziget visszahódításától. Bevallottan laikus kollégánk párbeszédes formában igyekszik rendet vágni a vágyvezérelt szakértelem fújta sűrű ködben, rámutatva a közkézen forgó szakértői bölcsességek és az axiómaként kezelt marhaságok fenntarthatatlanságára.

(Dráma egy felvonásban. Dialógus. Háttérben a kar izgatottan tapsol, a szakértelem vastagon szedve.)

– Az oroszok nem fognak megállni Kijevnél! (Klicsko nyomán)

– Akkor legjobb lesz nem elajándékozni, elpocsékolni a fegyvereket, hanem felhalmozni őket, és készülni az elkerülhetetlenre!

– Az oroszokat annyira lezúztuk a szankciókkal, hogy már légzsák és ABS nélkül árusítják az új autókat.

– Európában meg lassan egyáltalán nem árusítanak új autókat.

– A Herszon és a Dnyeper között húzódó frontvonalon ellentámadást indítottak az ukránok. Végük van az oroszoknak!

– Miért nem Donbaszban? Csak nem azért, mert oda nem jutnak el a fegyverek, ezért egy kétségbeesett művelet keretében próbálnak onnan elcsalni pár BTG-t? Amúgy az alig lakott, teljesen sík, szinte kizárólag szántóföldekből álló vidéken biztos olyan jó ötlet megpróbálni legyőzni az orosz páncélosokat?

– Az oroszok rakétákkal pusztítják az ukrán gabonát a földeken!

– Ez biztosan így van, elvégre egy tarlót másképpen képtelenség felgyújtani.

 

– Az orosz fegyverek semmit nem érnek.

– Amennyiben hegedülni akarsz velük, ez igaz. De emberölésre azért megfelelnek.

– Az ukránok győzni fognak, ez elkerülhetetlen!

– Történelmi szükségszerűség ez is, mint a kommunizmus? Akkor az bizony a legfejlettebb Ukrajnában fog csak bekövetkezni. 

– Az oroszok ebben a háborúban már csak pusztítani akarnak. (Tarjányi Péter)

– Ez tényleg meglehetősen szokatlan taktika egy háborúban…

– Az orosz nép meg fogja dönteni Putyint, ha meglátják a rengeteg koporsót!

– Ez alapvetően jellemző rájuk, de pláne most, hogy látják a sok tatár, burját és dagesztáni halottat. A csecsenek halála különösen megviseli a moszkvai és pétervári polgárokat.

– A szankciók működnek!

– Amennyiben az volt a cél, hogy ne fürödjenek és autózzanak a németek, akkor igazad van.

– Putyin bevetette az energiafegyvert! Emiatt akkor is le kell válnunk az orosz energiáról, ha véget ér a háború. Megbízhatatlan partnerek!

– Annyira megbízhatatlanok, hogy akik azt mondták, hogy nem veszek tőletek semmit, ti gecik, azoknak nem szállítanak. Példátlan, az ilyesminek tényleg nincs helye Európában!

– Az orosz hadigépezetet a magyar energiaimportból finanszírozzák!

– Ez tévedés. Amit mi fizetünk, abból Oroszországban kizárólag az árvaellátást és a színházi életet finanszírozzák. Ellenben az általunk fizetett tranzitdíjból állja Kijev a frontkatonák zsoldját. Ha mi nem vennénk semmit a Barátság kőolajvezetéken keresztül, akkor az ukrán hadsereg derékhada már rég dezertált volna. 

– Az oroszok akkor sem megbízható üzleti partnerek!

– Igen, szerintem sem normális, hogy a mai napig kereskednek az ukránokkal.

– Az oroszok teljesen megzakkantak, Moszkvát a harmadik Rómának tartják!

– Moszkvát elég régóta így emlegetik a pravoszláv egyház hívei. Viszont ha elkezdünk óvakodni a küldetéstudatos nemzetektől, akkor mit kezdjünk azzal a hegyre épült várossal, amelyik a második Jeruzsálemnek hiszi magát, szent szövetségben Istennel. A műveletlen Sajó Dávidok kedvéért: ez az Egyesült Államok. 

– Putyin halálos beteg, sőt, lehet, hogy már régóta halott!

– Izgalmas felvetés. Ezek szerint lehet, hogy csak túlbecsülték a jelentőségét. Nem Putyin határozza meg az orosz politikát, így hiába szerelnék ki őt Oroszországból, se a rendszer, se a geostratégia nem változna.

via GIPHY

– Kazettás bombákkal támadnak az oroszok, ezzel háborús bűnt követtek el!

– A kazettás bombák csak Donyeckben nem számítanak háborús bűnnek, amennyiben az ukránok lövik ki a lakótelepekre. A háborúk sajnos ilyenek, hogy történnek durva és csúnya dolgok. Egyébként nem a fegyver típusa, hanem a használata határozza meg, mi a háborús bűn. 

– Az oroszok kórházakat, színházakat, iskolákat, lakóházakat bombáznak.

– Mindent lőnek, ahol élőerőt vagy hadianyagot csoportosítanak az ukránok. És tudom, ez rettenetesen hangzik, de a fronton semmi keresnivalójuk a civileknek.

– Menekülnek nyugatra az orosz milliomosok az országból, ez a biztos összeomlás jele!

– Nem tudom, hallottál-e róla, de nyugaton lefoglalják az orosz vagyont. Az orosz milliomosok vagy milliárdosok, akiknek menekülhetnékjük van, azok Törökországba mennek. De várhatjuk együtt a fact checket.

– Ukrajna kiérdemelte az uniós tagságot, azonnal fel kell vennünk őket!

– Ja, csak morális kritériumok léteznek? Akkor jöhetnek. Ennek az Európai Uniónak már gyakorlatilag mindegy, de ennyi erővel akkor akár Venezuelát is felvehetnénk.

– Oroszországban nem szabad a sajtó!

– Majd ha ott is betiltják az orosz médiumokat, akkor azonnal az lesz.