Szakács Árpád, Antall Péter, a milliók és a sértettség - megtaláltuk a csalódott fideszeseket!

Bebizonyítjuk Márki-Zay Péternek, hogy valóban léteznek kiábrándult fideszesek: rögtön itt vannak ketten is. Az egyikük akkor csalódik, amikor már nem keres havi 6,9 millát; a másikuk pedig inkább visszavonul, átáll a románokhoz és a Mi Hazánkhoz, és felveszi az alufólia-sipkát.

Halló, MZP! Megtaláltuk a csalódott fideszeseket, rögtön kettőt is.

Mert van, akinek az elvei, a lojalitása és az elköteleződése addig tart, ameddig utalják a fizetést. Aztán pedig jön a csalódottság és az árulás.

Értjük ám: kezdetben mi is a rajongásig szeretett cégekből, iparágakból ábrándultunk ki többször – távoztunk, majd gondoltunk csúnyákat. De visszafelé köpködni, pláne ilyen átlátszó módon egyszerűen méltatlan. Közfeladatot ellátni, politikai vonatkozású szerepet vállalni küldetés, nem pedig egy versenyszférás tucatállás, ahol többnyire arcvesztés nélkül lehet ugrálni cégről cégre. 

Ha másért nem, legalább a látszatra lehetett volna adni: „Remek alkalmat szalasztottak el a hallgatásra”, ahogy még Jacques Chirac fogalmazott 2003-ban a vele szemben állást foglaló új tagállamokra utalva.

De nem.

Antall Péter, a rendszerváltás utáni első, egyben demokratikusan választott miniszterelnök, Antall József fia. Az Antall József Tudásközpont vezetője 2015-ben még havi bruttó 2,3 millió forintos tiszteletdíjat vihetett haza, és az általa irányított szervezet 600 millió forintnyi állami  támogatást kapott. Aztán az öröm minden bizonnyal fokozódott: 2019-ben a havi átlagfizetése már bruttó 4,6 millió, 2020-ra pedig 6,9 millió forintra emelkedett.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A költekezés nem állt meg itt: a Tudásközpontnál lefolytatott belső vizsgálat számtalan visszaélést feltárt, aminek következtében a kormány tavaly végül megvonta a támogatást az AJTK-tól.

Biztos ettől függetlenül, de Antall Péter januárban már hirtelen egy olyan paródiába illőt kommentelt a Facebookon, amilyet eddig csak az ellenzékiektől várhattunk:

A 22-es választást félnek megnyerni! Aki nyer, az veszít! Akkora a csőd, amit a Fidesz csinált, 4000 mrd állami túlköltekezés, infláció az egekben, EU forrást visszatartják! Generációs feszültség is van a Fideszben, a fiatalok nyugdíjba akarják küldeni a miénket! Csak ott nincs »kibeszélő show«, mint a másik oldalon! OV arra számít, h borul a bili, rádől a mai ellenzékre és visszajön 2/3 eredménnyel legkésőbb 26-ban! Vagy hamarabb! Orbán bukik! Ekkor minden eszközzel meg fogják akadályozni, h ismét kormányfő lehessen! Merkel egyszer azt mondta: »Gyurcsány a pestis, Orbán a kolera« ha jól idéztem!

A stílus maga az ember. De biztosan így gondolta 2015 és 2020 között is, csak nem hallgatta meg senki.

Remélem, tényleg előáll majd azzal a sztorival, hogy valakik feltörték a gépét, mert ez így vállalhatatlan. Bár számomra a leginkább elfogadható magyarázat az lenne, hogy kicsit berúgott.

Ugye hányan gondoltunk már arra, hogy milyen jó, hogy 20-30 éve még nem volt Facebook, és szakítás utáni, hormon- és alkoholtúltengéses ömlengéseinket nem látta mindenki?

Úgy látszik, Antall Péter mégis újra akarja élni ugyanezt a kínt a nyilvánosság előtt, ha már annak idején lemaradt róla.

Nézzük a másik csalódott fideszest, Szakács Árpádot!

Szakács Árpád elsősorban a Magyar Időkben megjelent húszrészes, Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozata miatt lehet emlékezetes olvasóinknak. De 2019-ben még a MédiaWorks vidéki napilapjainak főszerkesztőjeként vehette át az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat az Országház Felsőházi termében; és ugyanabban az évben Lovas István-sajtódíjjal is kitüntették. Személyes megjegyzés, hogy aki a „migránssimogató” kifejezést komolyan leírja, annál eleve komoly stílusbeli gondok vannak, de mindegy.

 

Szakács már évekkel ezelőtt, 2018-ban és 2019-ben is jobbról kritizálta a kormányt, meglehetősen zavarosan megfogalmazott gondolatokkal és erős szavakkal:

... az elmúlt nyolc évben a jobboldali kultúrpolitika tevékenysége abban merült ki, hogy finanszírozta és elősegítette a balliberálisok kultúrpolitikáját.
... a saját, tízmilliárdokkal megtámogatott köreink a legjobb esetben is minden hatás nélküli, kínosan amatőr látszatcselekvéssel próbálják elfedni a semmittevést. Ezeknek az elmaradt csatáknak az eredménye, hogy a magyar jobboldal kulturális izomsorvadásban szenved.

Látjuk, kemény kritikákat fogalmazott meg, de a „saját, tízmilliárdokkal megtámogatott köreink” kitétel egyértelműen jelezte, hogy hova sorolja magát.

Aztán hirtelen történt valami: idén januárban került nyilvánosságra, hogy Szakács alkotói szabadságra ment, a Mediaworks központi szerkesztősége pedig új főszerkesztőt kap.

Mint azóta láthattuk, az alkotói szabadság leginkább abban manifesztálódott, hogy Szakács Árpád nyíltan átsorolt a Mi Hazánkhoz. Az ultrajobboldali, néhol már-már szaniszlós gondolatok mellé pedig erős oltásellenességet és románbarátságot is sikerült társítania.

„... ha egy magyar ember az életével kapcsolatos fontos dologban vár támogatást, akkor európai szinten a román képviselőkben bízhat. [...] „átmenetileg mindenkinek félre kell tennie a politikai eszmei szembenállást. A kötelező oltás elutasítása fontosabb ma bármilyen eszmei konfliktusnál.
„Egy magyarországi pedagógus szinte kétszer annyit dolgozik, mint egy romániai, sokkal kevesebb fizetésért. De ha egyelő az óraszámuk, akkor egy romániai tanár szinte kétszer annyit kereshet, mint egy magyarországi.” [...] „Magyarország előre megy, nem hátra! – nézzük, olvassuk, hallgatjuk »a piros lett a paradicsom, nem sárga« bulibárói szintre emelkedett miniszterelnöki propagandát. Tényleg erre van az előre?”

Ásítunk. Jakab után a Mi Hazánk új aktivistája szerint is irigylésre méltó hellyé vált Románia. Mi azért még maradunk, kivárunk.

Ezt az egyik Mi Hazánk-os tüntetésen elhangzott felszólalásrészletet pedig végképp nem tudjuk összehozni a korábbiakkal:

„Tétlenül nézzük, ahogy megalázzák, megkülönböztetik embertársainkat. Még támogatjuk is, ha valakitől elveszik az alapvető szabadságjogát. Nincs gondolkodás, kritika, csak propaganda. Ég a fejünk felett a ház, de mi jó kedélyűen teázunk a teraszon, legjobb esetben attól rettegünk, nem mászik-e át a kerítésen egy képzeletbeli migráns, vagy azon izgulunk, ki ne kerüljön a hatalomba.”

Hát, mit mondjunk erre... alusisakban nem lehet háborút nyerni, Árpád!