Szabó Tímea lubickol "szerepében"

Szeged, Harvard, Afganisztán, Békásmegyer, LMP, PM, MSZP

Mindig kell egy ügyeletes megmondóember, egy megbízott ügyeletes agresszív bohóc. Nem vagyok jobbikos, de a Jakab..! Az jól beolvas néha az Orbánnak, kedvelem. A másik ilyen volt az azóta visszavonult Gőgös Zoltán – érdekességképpen emlékezzünk kicsit egyik legjobb nyilatkozatára:

Majd, ha a jobbikos tetűk nyilatkoznak”, akkor majd ő is nyilatkozik – reagált a Jobbik közeli N1 televíziónak arra a kérdésére Gőgös Zoltán, hogy beszélne-e a parlamenti „lövöldözéséről”. (...) „Figyelem, a jobbikos gyilkosok pedig már a spájzban vannak. Most a nyugdíjkorhatár a mézes madzag. Hitler is így kezdte. Ne higgyünk nekik.” (Pesti Srácok, 2015)

Ej, de rég is volt az a 2015... nem csoda, hogy Gőgös képviselő úr azóta visszavonult – innen is őszintén jó egészséget, jó pihenést kívánunk neki.

A liberális oldalnak mostanában úgy tűnik, hogy Tordai Bence mellett Szabó Tímea jutott (kapott is tőlünk majdnem annyi posztot, mint másik kedvencünk, a szintén vérszomjas, ámde romlatlan fiatal, Fekete-Győr András) – aki ezt a szerepet egész nagy kedvvel és élvezettel öltötte magára. Ne legyünk álszentek, mi is jókat derülünk, amikor Orbán Viktor viccesen lecsicskázza a Jobbikot –  de ahogy a káromkodásnak, úgy talán a trollkodásnak is csak mértékkel, a megfelelő pillanatban van csak helye.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Na persze majd a választók ezt is eldöntik: Szabó Tímea a nagyvonalú, könnyed odamondogatás helyett a konstans rikácsolást és fenyegetőzést választotta – és ez Óbuda-Békásmegyeren 2018-ban működött is, mert a fideszes Menczer Erzsébettel szemben meggyőző fölénnyel ő jutott az egyéni választókerületből a parlamentbe.

Karácsonyhoz hasonlóan ő is szintén minden volt már, csak akasztott ember nem (életrajzát a poszt végén ismétlésképpen összefoglaljuk), és mivel kommunikáció szakon végzett, ezért feltételezzük, hogy nagyon is jól tudja, mit és miért mond és csinál – mindemellett azért továbbra is fenntartjuk, hogy a stílus maga az ember - így Tímea asszony fellépése engem leginkább Torzonborz királyra emlékeztet a Süsüből).

Akkor nézzünk hát pár példát, idézetet, hogy milyen a stílus – és milyen az ember!

 • Onnan lehet tudni, hogy kormányváltás lesz, hogy Nagy Feró hirtelen liberálisnak tartja magát
 • Szabó Tímea hazudozással és ál-ablakmosással vádolja Novák Katalint (a kép kielemzésére írt posztban olyan 2 flekknyit pazarolhatott el, ezalatt pedig hány ablakot megpucolhatott volna a békási panel tizedik emeletén!)
 • Én picit beszéltem már akkor fársziul, és mondtam nekik, hogy pontosan tudom, hogy ők nem akarnak engem bántani, hogy nincs velem bajuk, ahogy nekem sem velük, közös a célunk, az, hogy segítsünk az országuknak (ugyanitt az interjú elején: azt, hogy Orbán, takarodj, azt nem tudja fársziul, mert nem tudja, hogy van a takarodj).
 • Orbán Viktort le kell szedálni. Amit Orbán Viktor most csinál, az egy eszement őrület! Le kell szedálni, különben nyáron jön a következő lezárás, a következő rekordhalálozási hullám!
 • A magyar kormánynak meg kell nyugtatni és tájékoztatni kell az embereket a kínai vakcinával kapcsolatban! A félrenézés, a nincs-itt-semmi-látnivaló taktikája ugyanis csak a bizalmatlanságot növeli, az őszinte tájékoztatás viszont az oltási kedvet erősítheti. 
 • Ilyen nincs. Ezek nem emberek. Járvány alatt kórházat zárnak be, hogy tovább gazdagodhassanak.
 • Orbán Viktor retteg attól, hogy 2022-ben elveszíti a választást, miközben továbbra is embertelen, aljas kormányzást folytat. (...) Egyszerűbben: miközben feltehetően magyar emberek százai halnak meg Orbánék súlyos, történelmi késlekedései, átjachtozott hónapjai miatt, a miniszterelnök és csapata magyar emberek további adómilliárdjait játssza át a kastélyokkal, hajókkal, repülőkkel már amúgy is kitömött oligarcháknak, bebiztosítva őket a 2022-es vereségre. 

Apropó, nagyon utálom a bulvárt, de mégis: a régi-jobbikos Hunyadival ők hogyan szerethettek egymásba annak idején? Ez egy újabb modern kori Rómeó és Júlia, esetleg valami fétis lehetett bármelyikük részéről? Remélem, tényleg semmi titkosszolgálati összefonódás nem volt a háttérben, látva azóta az LMP és a Jobbik evolúcióját.

Eltekintve a magánélettől (nem hibáztatom egyiküket sem, vannak nagyon szép liberális lányok, fiatalon az ember meg hát könnyen megesik), a karrierútja is kifejezetten kalandos - szinte mesébe illő (szerintem csak nem ügynök).

 • Szegedi Tudományegyetem, kommunikáció; Harvard, jog
 • Öt évig tudósít brit és amerikai lapoknak (Budapest Week, Bloomberg); Harvard: kutatóprogram
 • 2001: Pakisztán, Boston, Afganisztán (újabb érdekesség, hogy pont a szeptember 11-ei terrortámadás előtt egy héttel tért vissza Bostonba, majd az amerikai bombázások befejeztével Afganisztánba költözött)
 • 2003: Magyarország, Helsinki Bizottság (Menekült Program)
 • 2008: LMP-alapítás
 • 2013: Kilépés, PM-alapítás, szövetség Bajnaival (Együtt 2014)
 • 2018: MSZP-Párbeszéd

Forrás: MTI/Kovács Attila

Ugyanakkor a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy országgyűlési képviselőként a III. kerületben igenis voltak jó húzásai meg eredményei – nézzünk csak rá a legbiztosabb forrásra, a kerületi honlapra!

 • Némán koszorúzott és emlékezett 1848-ról,
 • Adományokat hozott a Fő téri Esernyősbe,
 • 1956-ra emlékezett,
 • Bálint Gazdára emlékezett,
 • A Hajógyári-szigetet is elkezdte félteni újabban,

kapcsolódó

 • És még azt is bevallotta, hogy szívügye a helyi közösség szolgálata.

Összességében: mi tényleg megértjük, hogy a politika is csak üzlet, amihez kell a profi kommunikáció és a marketing; a pártok működését pedig végtére is a választói igény húzza. Amit Szabó Tímea előad, azt valaki valahol kiszámolta, megtervezte, ő pedig tudatosan alkalmazza a módszert.

Szóval erre van igény: kiabálás, vádaskodás, olcsó közhelyek, színvonaltalan szóhasználat, sértegetés, útszéli stílus.

Bár az igaz, hogy 2022-re – 2002-vel szemben árokbetemetést nem, csak bosszút ígérnek.