"Szabó Tímea egy háborús politikus, aki mindenhol konfliktusokat generál, agressziót és gyűlöletet kelt"

Bús Balázzsal, a Fidesz óbudai jelöltjével beszélgettünk a Langenkamp-sztoriról, terveiről, városvezetői időszakáról és ellenfele stílusáról. A kerület népszerű, korábbi polgármestere szerint az együttműködésen alapuló óbudai modell megszűnt, a baloldal itt is meghonosította a gyűlölködés kultúráját. Vallja, hogy a mostani helyzetben, amikor józan döntésekre van szükség, még hangsúlyosabb a kérdés: kiabáló vagy cselekvő politikusok legyenek-e az Országgyűlésben? Interjúnk a békepárti jelölttel, aki egy, a CIA-val összefüggésbe hozott ellenfelet győzhet le jövő vasárnap.

Kontra: Egyre sötétebb dolgok látnak napvilágot a jelenlegi óbudai vezetésről. Mit gondol ezekről?

Bús Balázs: A legutóbbi Anonymus-videóban látottak rendkívül elszomorítóak (az interjú március 23-án készült  szerk.). Annyi már most látható, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a kispesti szocialisták – akikről tudni lehetett, hogy milyen botrányok fűződnek hozzájuk, a kábítószerezéstől a korrupcióig –, megjelentek az óbudai baloldali városvezetésnél.

Kiderült az is, hogy az Óbuda Újság átvételét is ez a kör intézte, és már két éve Kispestről szerkesztik az újságot.

Talán mindez magyarázza annak a fajta politikai kultúrának a megjelenését, ami soha korábban nem volt tapasztalható Óbudán, és ez az újság hasábjain keresztül is érzékelhető. Gyűlölet és karaktergyilkosság zajlik minden számban. 

Az óbudai modellként emlegetett együttműködést és konszenzusos döntéshozatalt teljes mértékben felrúgták, de hogy ez a fajta arrogancia, agresszivitás pusztán személyesen Kiss Lászlónak vagy a hat párt egyikének köszönhető, az nem tudható. Sajnálatos, hogy ez a morális mélység odáig fajult, hogy Óbuda Főkertésze Facebook-oldalán nyilvánosan fideszes politikusok akasztásáról beszél, és ettől se Kiss László, se Szabó Tímea nem határolódott el. Eközben a Szabó Tímeával közös listán szereplő jobbikos képviselő náci karlendítős képe sem okoz felháborodást a hatpárti koalícióban.

Kontra: Az elmúlt két évben mi valósult meg a baloldali ígéretekből?

Bús Balázs: Ha végigmegyünk a legfőbb ígéreteiken, azt látjuk, hogy favédelem helyett fákat vágtak ki a Római-parton, a Barátság parkban vagy a Szentendrei úton. A kerületi szocialisták elnöke és talán más baloldali politikus is luxusingatlanokba költözött a Római-partra, olyanokba, amelyek „elfoglalása” ellen a 2019-es kampányban még éppen Szabó Tímea tiltakozott. 

A csónakházak helyén kocsmát hoznak létre, és bulinegyeddé alakítják a partot a változtatási tilalom szabályait is áthágva. A Mocsárosdűlő megvédése helyett lakóparkok építéséről egyeztetett Kiss László és Szabó Tímea. A lakbéremelés, a szociális lakások eladása is mind azt mutatják, hogy ez a koalíció teljesen mást tesz a hatalmon, mint amit előtte ígért. Pontosan így lenne most is, ha az országgyűlési választáson is győzedelmeskednének.

Szabó Tímea korábbi ígéreteit, ha voltak egyáltalán ilyenek, a négy évi parlamenti képviselősége alatt nem tudta beváltani. Nem tud vagy nem is akar semmit tenni az óbudaiakért, ráadásul a kormánnyal semmiféle együttműködésre nem hajlandó. Ennek hiányában a jövőben sem fog tudni a kerületieknek segíteni.

Olyan képviselőt kell tehát megválasztaniuk az itt élőknek, aki érdemben és eredményesen tud dolgozni értük és a kerületért. 

Bús Balázs készen áll a feladatra. Forrás: Kontra
Bús Balázs készen áll a feladatra. Forrás: Kontra

A kispesti szocialisták mellett pedig megjelentek a zuglóiak is, akik a Mocsárosdűlőnél kezdtek bizonytalan ingatlanspekulációba, 2,5 hektárnyi területet már ingyen megkapott a zuglói alapítvány Karácsony Gergelytől.

Kontra: Egy most megjelent videórészletben Szabó Tímea az Ön polgármesteri munkásságáról még pozitívan nyilatkozik. Azóta, mintha máshogy vélekedne Önről és a tevékenységéről.

Bús Balázs: Valóban érdekes, hogy 2016-ban, amikor még nem volt politikai tétje, az ATV-ben úgy nyilatkozott rólam, hogy jól vezetem a kerületet. 2019-től azonban veszélyt lát bennem: a politikust, aki veszélyeztetheti a parlamenti helyét. És innentől kezdve elképesztő hazugságokat kezdett el terjeszteni rólam. Ráadásul minden esetben, amikor a rágalmai miatt feljelentettem, a mentelmi joga mögé bújt, és nem vállalta a bírósági szembesítést.

Amúgy Kiss László is úgy vélekedett róla korábban, hogy egy megélhetési politikus. Ha megnézzük az előmenetelét, azt láthatjuk, hogy mindig talált egy gazdaszervet, pártot vagy koalíciót, aminek a listáján mandátumhoz juthatott, ahogy most is lesz.

Tanulságos az is, hogyan vélekedik a demokráciáról. Ezt jól mutatja az előválasztás, ahol minden más jelöltet kizártak, megvettek, hogy ne legyen véletlenül se ellenfele. Ezt a DK-ból kilépett két óbudai politikus is alátámasztotta, akik megerősítették, hogy Gyurcsány Ferenc a szemlőhegyi villájában megmondta, Szabó Tímea lesz az egyedüli jelölt Óbudán. Az a Gyurcsány, aki már elég sokat ártott nekünk, elég csak a Margit Kórház bezáratására gondolni.

Érdemes azt is tudni, hogy Szabó Tímea a megszállt Afganisztánban, a háborúban szocializálódott, és egy bábkormány felállításában segédkezett az afgán emberek ellenében. Vérbeli háborús politikus, aki mindenhol konfliktusokat generál, agressziót és gyűlöletet kelt.

Afganisztánban és Amerikában azzal a rejtélyes tisztviselővel, Daniel Langenkamppal dolgozott és élt együtt, aki az ukrajnai háború kitöréséig az amerikai kijevi nagykövetségen tevékenykedett, és valószínűleg itt is ugyanaz volt a feladata, mint Kabulban.

kapcsolódó

Az elmúlt négy évben a III. kerületért az ég világon semmit nem tett, nem képviselte az óbudaiakat. Ettől függetlenül, bárhogy alakul is a választás eredménye, Szabó Tímea bent lesz a parlamentben, hisz Karácsony Gergely le fog mondani a mandátumáról (a főpolgármesteri pozíció miatt le kell mondania), és így az ő helyére be fog kerülni. Sajnálatos módon az általa képviselt szégyenletes stílus így továbbra is jelen lesz az Országházban, de az mégis fontos, hogy ezt ne az óbudaiak képviseletében és nevében tehesse meg, mert ez mindannyiunkra nézve méltatlan.

Agresszív stílus Óbudán. Bár eddig közel sem ez volt a jellemző, vasárnap délelőtt durva jelenetek játszódtak le a kerületben. Rózsa László Péter, a Valódi Demokrata Párt országgyűlési képviselőjelöltje arról számolt be a közösségi oldalán, hogy pártaktivisták Szabó Tímea plakátjaival ragasztották le az övét. Ez onnan derült ki, hogy a politikus felesége és kislánya éppen arra sétált, amikor az akcióra sor került. Felesége felhívta a rongálók figyelmét, hogy ezt mégsem kellene, hiszen Szabó Tímeának így is elég sok plakátja van kerületszerte. Erre egyikük rájuk támadt, és a tettlegességet csak az akadályozta meg, hogy a kislány a támadó és az anyukája közé állt. „Ez Szabó Tímea kampánya, ilyenek Szabó Tímea emberei agresszívak, kíméletlenek és erőszakosak. Pont mint Szabó Tímea” – értékelte a történteket Rózsa. 

Kontra: Hallott róla, hogy egy közvélemény-kutatás keretében Önről kérdezgetik telefonon az óbudaiakat?

Bús Balázs: Pontosabban Szabó Tímea megbízásából egy nem létező cég nevében álközvélemény-kutatással hívogatják a kerületeiket, amelynek kérdéseiben engem rágalmaznak. Itt is elmondom, hogy az önkormányzati képviselői munkámat elláttam, a Kormányhivatal határozata is megerősíti, hogy jogosan kaptam az ezért járó tiszteletdíjat. Ezt az összeget azonban minden hónapban olyan segítő civilszervezeteknek adományoztam, amelyektől Kiss Lászlóék megvonták a támogatást, jóllehet hiánypótló tevékenységet végeznek.

Sem a jegyző, sem pedig a minisztériumi jogászok, ahol előkészítették a szerződéseket, nem figyelmeztettek az összeférhetetlenségre. Amint ez a tudomásomra jutott, lemondtam a tisztségemről. Az önkormányzati képviselőség nem főállású munkaviszony, a legtöbb képviselőnek van mellette munkahelye. Nekem is. Természetes, hogy az összeférhetetlenségemnél nem a munkámról mondtam le. Az tehát, amit Szabó Tímeáék művelnek, hogy rágalmazó kérdésekkel zaklatják az óbudaiakat, az bűncselekmény, amiért feljelentést tettem.

Kontra: A 13 évnyi polgármesterségének mi a legnagyobb tanulsága?

Bús Balázs: A polgármesteri ciklusomat érdemes annak tükrében nézni, hogy 2006 és 2010 között ellenzéki kormánnyal kellett együttműködnöm. Volt szocialista alpolgármesterem is. A 13 év alatt kétszer vészeltünk át rendkívüli árvizet, és annak ellenére, hogy még a gazdasági válság is sújtott bennünket, átalakítottuk a költségvetésünket úgy, hogy így is tudjunk fejleszteni.

Nem sopánkodtam, hanem megoldásokat kerestem. Például a Margit Kórház bezárása kapcsán keletkezett ellátási űrt az egynapos sebészet beindításával igyekeztünk pótolni, és átszervezéssel próbáltuk biztosítani a kerületiek zavartalan egészségügyi ellátását.

Továbbá számtalan projektet előkészítettünk, amelyeket később 2010-től az Orbán-kormány támogatásával meg is tudtunk valósítani.

Forrás: Facebook

Minden nagyobb projektünk és elképzelésünk mellé odaállt Varga Mihály miniszter is, így végül összesen 23 milliárd forint értékben fejlesztettük a kerületet. Elindítottuk a közösségi tervezést, sportfejlesztéseket végeztünk, számtalan játszóteret, intézményt újítottunk meg, több olyan ingatlanvagyont szereztünk meg, amit a mostani vezetés elkótyavetyél. A legnagyobb tanulság, hogy a pártok, a kormány és a főváros közötti együttműködés a garanciája a fejlődésnek. Ebben tud egy parlamenti képviselő is hatékonyan dolgozni. Ez az a modell, amihez a fejlődés érdekében vissza kell térni.

Kontra: Milyen fejlesztéseket tart szükségszerűnek Óbudán?

Bús Balázs:  Elsősorban az együttműködést emelném ki, mert enélkül nem lehet eredményeket elérni, ennek a közhangulat szempontjából is nagy jelentősége van, ez szolgálja az óbudaiak érdekét.

Ami a fejlesztéseket illeti, a már 2019-ben is a hangsúlyozott közlekedési gondok megszüntetése volt az egyik legégetőbb feladat. Az M0 befejezése a 10-es és a 11-es út között, a HÉV akadálymentesítése, a szintbeli kereszteződések megszüntetése,  a Békásmegyer és Rómaifürdő közötti HÉV-szakasz lesüllyesztésének tervezése, valamint  az 1-es villamos meghosszabbítása az esztergomi vasútig.

Nagyon fontos lenne az elkezdett panelrehabilitációs programot is folytatni, ami 2019-ig önkormányzati támogatással ment. Ezt ki kell bővíteni egy jelentős zöldfejlesztéssel, ugyanígy folytatni kell az egészségügyi fejlesztéseket, állami forrásból a Margit Kórház, önkormányzati és szintén állami támogatással a szakrendelők és a háziorvosi rendelők felújítása elengedhetetlen. De fontosnak tartom az iskolaépületek korszerűsítését csakúgy, mint a pedagógusbérek rendezését. Bizonyos részét ugyanis lehet önkormányzati szinten is orvosolni, ahogy mi annak idején meg is tettük. Sőt az idei költségvetés összeállításakor javaslatot is tettünk a jelenlegi vezetésnek a bérek miatti feszültségek enyhítésére, de lesöpörték, mint az összes javaslatunkat. Nem támogatták a pedagógusok, az egészségügyi és a szociális ágazat dolgozóinak bérkiegészítését sem.

Mindezen felül a kulturális fejlesztéseket is folytatni kellene, amit a Krúdy-negyeddel el is indítottunk. A Zichy-kastélyba és a Hajógyári-szigeten tervezett kormányzati elképzelésekkel ez meg is fog valósulni. Ezek azok az elképzelések, amiket parlamenti képviselőként segíteni szeretnék.

Kontra: Ön szerint milyen hatása lesz az ukrajnai háborúnak Magyarországra nézve?

Bús Balázs: A háború mindent újraír, megváltoztat. Miközben az emberek biztonságra, békére, nyugalomra vágynak, nem szerencsés, ha olyan képviselők ülnek a Parlamentben, akik háborús logikát, agressziót képviselnek.

Másrészről felemelő látni, mennyi óbudai mozdult meg, hogy segítséget nyújtson a menekült magyaroknak és ukránoknak. Ez talán annak is köszönhető, hogy Óbudán 13 évig a közösségépítést tartottuk az egyik legfontosabb célkitűzésnek.

Forrás: Facebook

A jól működő közösségek nemcsak békeidőben, hanem ahogy már a Covid-járvány is rávilágított, rendkívüli időkben is számíthatnak egymásra, illetve közösen másoknak is védelmet, biztonságot tudnak nyújtani.

Az elmúlt két év komoly kihívások elé állított valamennyiünket, és látható, hogy ilyen vészterhes időszakban egy cselekvőképes, gyorsan reagáló kormányra és államigazgatásra van szükség. Ezt nem tudná kezelni egy hatpárti koalíció. Nem játék tehát, hogy kit küldünk a parlamentbe, az óbudaiaknak is meg kell fontolniuk, hogy kiabálós vagy felelős, cselekvő politikusok képviseljék-e őket.

Most, amikor a biztonságunk, az életünk forog kockán, járt utat a járatlanra cserélni életveszélyes. Bízom benne, hogy az itt élők a józan ész és Roger Scruton, angol konzervatív filozófus gondolatát követik majd, ami így hangzik: „Érezz lokálisan, gondolkodj nemzeti szinten!”