Statisztika 1x1 alkalmatlan főpolgármestereknek

Karácsony Gergely (és 41 tanácsadója) szerint a Kormány meghamisítja a koronavírus hazai statisztikáit. Annak járunk utána, hogy ez miért teljes zsákutca.

Karácsony Gergely melója lehet a legjobb meló a világon! Látszólag hajnali 9-10-kor ébred, gyors klotyó közben végigpörgeti a facsét, meg hogy a ki tudja hány tanácsadó (vö. Gyurcsány Ferenc) mit írt elő neki mára. Jöhet egy zuhany, Facebookra posztolás még gatyában, öltözködés és indulhat is a bicajtúra a Városházára. Ott uzsidoboz elő, kis ebédke elfogyasztása, vegán latte, újabb Facebook-poszt, majd becsillogás az ATV-ben, esetleg a Telex-nél egy bennsőséges intim traccsparti a legnagyobb rajongójával, Bíró Marianne-nal.

Ehhez mindösszesen 41 tanácsadót és a nulla hozzáadott értéket képviselő Dorosz Dávid lelépésével immáron 4 alpolgármestert fizet. De fizethetne ezek helyett mind legalább egy statisztikust is, aki segít neki eligazodni a statisztika amúgy igencsak logikus, ám valóban nehéz terepén.

Hétfő reggel, a karácsonyi szabi utáni legelső napon ugyanis a menetrendszerű Faceook-hergelése nem szólt másról, mint arról, hogy hol hal meg több magyar ember a koronavírus szövődményei miatt. Ez egyrészt ízléstelen, másrészt rosszul időzített. Harmadrészt tartalmát tekintve hazugság.

Karácsony szerint ugyanis Budapesten fele akkora a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében, alapozva mindezt a többlethalálozási mutatókra.

Elintézhetnénk most ezt azzal, hogy:

  1. Legyintünk egyet, hogy ez már megint a szokásos ellenzéki halálkufárkodás, meg a vírusnak való szurkolás
  2. Ne hasonlítsuk az almát a körtéhez: a többlethalálozási index nem csak a COVID-19 miatti halálozásokat jelzi, hanem az összeset (mint az köztudott)
  3. Ha a szerdai adatokat nézzük, Budapest lakossága kb 1.752.000 fő, a koronavírus miatt itt elhunytak száma 1782 fő. Ez 1.017% -os arány. A vidéki Magyarország lakossága 8.018.000 fő, a vírus miatt elhunytak száma 7379 fő, ami pontosan 0,923%.

Főpolgármester úr, legyen kedves megkérni valamelyik jóképességű munkatársát, hogy számolja ki önnek, melyik a magasabb szám!

  1. Mit fognak szólni a Szabad Városok nevű ellenzéki gittegylet vidéki polgármesterei, ha így becsmérli munkájukat szellemi vezetőjük? Reméljük, nem lesz túl nagy a sértődés!
  2. E sorok írója például azt sem érti, miért kell összehasonlítani, hogy hol haltak meg többen. Emberéletekről, családokról van szó, nem százalékokról és strigulákról.

Legyünk nagyvonalúak és ugyanakkor tapintatosak is: ne méregessük kamaszosan a micsodáinkat! Ízléstelen ezeket a statisztikákat politikai haszonszerzésre használni! Pláne érdemesebb lenne csendben maradni, ha a budapesti idősotthonokban észlelt mulasztásokat is számba vesszük.

De mégis mi a legvisszataszítóbb Karácsony írásában? Az, hogy az egész arra van felfűzve, hogy a Kormány szánt szándékkal meghamisítja a statisztikákat és hiányos, félrevezető adatokat közöl a KSH-n keresztül. Ez bizony akkor vagy rémhírterjesztés a Btk. 337. §-nak első és második bekezdése szerint a Főpolgármester részéről amennyiben nem állít igazat, vagy pedig a Kormány követ el bűncselekményt a Btk. 220. §-nak szintúgy első és második bekezdése szerint a közérdekű adatok meghamisításával.

Ha pedig Karácsony Gergely bűncselekményt orront, illene feljelentést tennie, különben maga is bűncselekményt követ el. Persze az egész nyilván csak egy blöff, mint az egész politikai karrierje.