Sose érjük utol Ausztriát!

Ha az MSZP kormányoz, akkor tényleg nem.

Ausztria, az ígéret földje... sokaknak. 

Őszintén szólva abba a szerencsés generációba tartozom, akinek bár megvannak szokásos emlékei a 80-as/ 90-es évek Mariahilferstraßéjáról, már jó korán volt alkalma a nyugatibb Európa többi országában is rövidebb-hosszabb ideig tartózkodni (és mégse momentumos, hogy lehet ez?). És bizony vannak sokkal jobb helyek, pl. rögtön Németország vagy Svájc.

kapcsolódó

Magánvéleményem szerint Ausztrián nem sok irigyelni való van, ráadásul örök sértődöttek módjára németül se akarnak rendesen tudni - ugyanakkor pont a világ 15. leggazdagabb országa jutott nekünk örök bezzegszomszédként (Világbank, 2019, nominális GDP /fő), szóval az anyagilag sikeres példa valóban látható és itt lebeg szemünk előtt.

Ha bárki európai, nyugati életszínvonalra vágyik, akkor rögtön az NSZK-ra, Hollandiára vagy Ausztriára gondol - és soha nem Portugáliára mondjuk.

Jövőnk Európa - jövünk, Európa, és azon kesereg a mai boomer-generáció, hogy elbukott a rendszerváltás, az ellenzék szerint történelmi lehetőséget halasztott el a Fidesz, és...

Sose érjük utol Ausztriát!

Valóban? Bár nem tudom, hogy a történelem melyik pontján voltunk utoljára gazdagabbak, de értem a csalódást. Akkor most vegyük elő az ellenzék egyik kedvenc hobbiját, és nyúljunk a Szent Tényekhez, konkrétan a Világbank adataihoz. Abba csak nem piszkált bele az Orbán.

Mit látunk az ábrán?

Ausztria és Magyarország GDP-jét mérjük össze egy főre vetítve, vásárlóerő-paritáson (azaz hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egyik országban a másikhoz mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat) 1991 óta.

Míg a 90-es években az osztrák átlagos életszínvonal (nevezzük így leegyszerűsítve) a magyar kb. két és félszerese volt, ez a 2000-es évekre a kétszeresére csökkent, míg napjainkban már csak az 1,7-szerese.

Orbán elszegényítette az osztrákokat is?

Finom utalásként az adott időszakokat mindig a hivatalban lévő magyar kormány színeivel festettük ki:

  • A szocialista-liberális kormányok alatt a különbség többnyire nőtt,
  • A Fidesz-vezette kormányok alatt a különbség csökkent (méghozzá nem kicsit).

Persze tudjuk, hogy mennyivel kifejezőbb lenne a nemzetiboldogság-indexszel meg a GNI-jal szemléltetni a különbséget, és hogy ettől még Bécs a világ legélhetőbb városa (a leggyakoribban adott keresztnevek - Muhammed - alapján attól függ, kinek), és hogy az átlag félrevisz, mert a Mészáros Lőrinc mindent ellopott, EU-s pénzek, és hogy miért gazdagabbak még mindig nálunk, de ebbe az utcába MOST nem megyünk bele. Illetve de: az MSZP miatt gazdagabbak még mindig nálunk.

A lényeg tehát egyszerű:

  • MSZP-SZDSZ és klónjaik: szegénység, leszakadás, dilettantizmus,
  • Fidesz-KDNP: gyarapodás, felzárkózás, profizmus.

És igen: elég csak körbenézni.

A helyzet rengeteget javult, de még sok dolgunk van. Az évezredes hátrány pedig igenis behozható - már ha tényleg egyedül ez a cél és a mérce.