Soros az EU-n keresztül zsarolná Magyarországot

Amikor tőlünk néhány száz kilométerre embereket lőnek halomra a nyílt utcán, amikor az egész világot romba dönti egy elszabadult pandémia, az Európai Unió azt érzi legfontosabb dolgának, hogy a korábban a tagországoknak alanyi jogon járó kifizetéseit jogállamisági feltételekhez kösse.


Jelentsen ez bármit.

De mi is történik éppen? Májusban érkeztek az első hírek arról, hogy az Európai Bizottság első jogállamisági jelentéséhez konzultációt szervezett a tagállamok bevonásával. Magyarország természetesen a kormány vezetésével készséggel állt rendelkezésre, ám javaslataikat félresöpörvén nyolc civil szervezet részvételével indultak meg a tárgyalások. Ismerős a forgatókönyv? Mindannyian jól emlékszünk a Tavares-jelentésre, vagy akár Judith Sargentini nevére.

A jogállamisági jelentés elsősorban négy témát jár körül: igazságszolgáltatás, korrupció, médiaegyensúly és alkotmányosság. Mindezek fényében eléggé visszás, hogy a magyar kormányt végül nem engedték a készülő jelentés közelébe. Így különösen visszatetsző, hogy a részt vevő NGO-k az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Romaversitas Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország volt, amelyek legfőbb finanszírozója hogy, hogy nem a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány.

Persze Soros-terv nincs és nem is volt, igaz? Mi lenne, ha mégiscsak lenne?

Ennek margóján Soros azóta a Reuters által is idézett október eleji közleményében már felszólította az Európai Uniót, hogy a „lex CEU” kapcsán indítson próbapert Magyarország ellen. Felszólítja, értjük? Egy amerikai milliárdos az Európai Uniót! Jogállamisági kérdések hogy merülhetnek fel akkor, amikor nincs konkrét jogi terminus arra, hogy mit is jelent ez a fogalom. Az EU részéről pedig nem is látszik szándék ennek konkretizálására.

De lássuk, milyen fajsúlyos kérdések kerülnek elő a jogállamisági vitákban! Ilyen például a katalánkonfliktus a spanyoloknál? A tüntetők szétverése a franciáknál (vagy Gyurcsánynál)? A Máltán vagy Szlovákiában oknyomozó újságírók ellen elkövetett brutális gyilkosságok? Dehogy! Természetesen ilyenkor inkább Magyarország vagy Lengyelország az elsődleges téma.

Azt viszont mindannyiunknak érdemes elkönyvelni, hogy az igazságszolgáltatás, a korrupció, a médiapluralizmus, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere olyan tág témakörök, amelyekbe gyakorlatilag minden belefér, bármit rájuk lehet húzni. És legyünk abban is biztosak, hogy a Soros által az EU-ba protezsált NGO-k rá is fognak húzni.

Így fordulhat majd elő, hogy a befolyás érvényt szerez magának, amikor a kevésbé tehetős, kisebb tagállamok kifizetéseinek bármilyen politikai zsarolás állja majd útját. Mert most is, mint mindig a nyílt társadalom fals eszméje áll a háttérben. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament még a járvány okozta gazdasági gyengülések idején sem képes felhagyni Magyarország ideológiai zsarolásával!