Soproni Tamáshoz köthető korrupciógyanús ügyekről írt búcsúzóul a távozó MSZP-s

A Kontra birtokába került Bálint György terézvárosi képviselő kilépési nyilatkozata, amelyben többek között a momentumos polgármester állítólagos piszkos ügyleteiről tájékoztatta a szocialista vezérkart. Állítása szerint a saját hatalmuk bebetonozásával foglalkozó Kunhalmi Ágnesék nem akartak tudomást venni a helyi ellenzéki összefogást érintő kellemetlen ügyekről, és a konfrontáció elkerülése érdekében inkább elengedték a kezét. Úgy tudjuk, egy túlárazott kerületi projekt volt az utolsó csepp a pohárban, emiatt döntött a távozás mellett.

  • Tavaly év végén Bálint György, terézvárosi önkormányzati képviselő viharos körülmények között lépett ki az MSZP-ből.
  • Távozására azután került sor, hogy konfrontálódott Soproni Tamás momentumos polgármesterrel, akit egyébként jó ideje korruptnak tart.
  • Most a Kontra birtokába került az MSZP társelnökeinek címzett kilépési nyilatkozata.
  • Levelében amellett, hogy támadta a szocialista vezetést, finoman arra célozgatott, hogy a terézvárosi baloldal közel sem makulátlan.
  • Két konkrét korrupciógyanús ügyet is szóba hozott, amiről állítása szerint tájékoztatta a helyi képviselőket, és korábbi pártja vezetőit, mégsem volt semmilyen visszhangja.   
  • Úgy tudjuk, egy túlárazott kerületi projekt volt az utolsó csepp a pohárban, emiatt döntött a távozás mellett. 

„Ezen levelemmel tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Szocialista Pártból azonnali hatállyal kilépek” – így jelezte karácsony előtt egy nappal, tavaly december 23-án Bálint György, hogy otthagyja a szocialistákat. Levelét megküldte a párt két társelnökének, Kunhalmi Ágnesnek és Tóth Bertalannak.

Konfliktuspontok

Döntése nem volt teljesen váratlan, hiszen az elmúlt időszakban látványosan elszigetelődött a helyi ellenzéki összefogáson belül. Ebben erősen közrejátszott, hogy megromlott a kapcsolata Soproni Tamással, aki polgármesterként a terézvárosi baloldal domináns szereplője.

A két politikus viszonya már jó ideje nem felhőtlen, amit jól mutat, hogy a baloldali többségű képviselő-testület Soproni javaslatára, a fideszes képviselők szavazatával tavaly májusban visszahívta Bálint Györgyöt a kerület tulajdonosi bizottságból és a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságából.

Innentől vette kezdetét a nyílt színi adok-kapok, a felek azóta rendszeresen támadják egymást a nyilvánosság előtt. A volt szocialista képviselő több alkalommal is arra célzott, hogy bár mást mutat,

Soproni Tamás korrupt és csak saját hatalmának a megőrzése érdekli.

Árny vetült Soproni Tamás gondosan építgetett imidzsére. Forrás: Facebook
Árny vetült Soproni Tamás gondosan építgetett imidzsére. Forrás: Facebook Forrás: Facebook/Soproni Tamás

Ennek tudható be, hogy tavaly nem szavazta meg a momentumos kerületvezető költségvetésre vonatkozó előterjesztését, és pazarlással vádolta meg az önkormányzatot.

Többek között azért nem tudta támogatni az indítványt, mert Soproni kiemelten nagy összegeket épített be saját médiájának, imázsának az építésére a büdzsébe: csak a helyi propagandára több mint 100 millió forintot különített el. Szerinte ezt az összeget a kerületi intézmények, például az iskolák fejlesztésére, megsegítésére kellett volna fordítani, nem PR-célokra, és a helyi sajtó hízlalására.

Harcuk komoly hullámokat vert: Soproni ugyanis kitiltotta a volt MSZP-s politikust a kerületi médiából, úgy, hogy megválasztása óta folyamatosan a sajtó, -és szólásszabadság fontosságát hangsúlyozza.

kapcsolódó

Az is közrejátszott a két politikus konfliktusának kialakulásában, hogy Bálint György jó kapcsolatot ápol a jogerősen elítélt helyi MSZP-elnökkel, Hatvani Csabával, amit Soproni a kezdetektől fogva megpróbált ellene fordítani.

A két MSZP-közeli politikus közel áll egymáshoz, ami már csak onnan is kiderül, hogy Bálint búcsúlevelében Hatvani pártbeli felfüggesztését jelölte meg „válóokként”.

A pártvezetésnek megküldött írásában kifogásolta, hogy egykori párttársa több, mint húsz éven keresztül lelkiismeretesen dolgozott a szocialistákért, olyannyira, hogy az „visszafordíthatatlan veszteségeket okozott” a magánéletében és a karrierjében is, a pártvezetők mégis elengedték a kezét.

Árulás, Önös érdekek

Bálint levelében azt is felrótta az MSZP vezérkarának, hogy nem állt ki mellette a távozását megelőző kényes ügyben, inkább megpróbálta lebeszélni a pereskedésről.

„A becsületem miatt harcoltam, mert megvádoltak, hogy a szerződés fiktív, holott a bíróság is kinyilvánította, hogy a szerződés igazi, és hogy nekem igazam van. Ennek ellenére, még mindig hatalmas támadásnak vagyok kitéve, azért, mert Önöktől nem kaptam sem támogatást, sem védelmet” – fogalmazott keserűen a politikus, aki írásában végig keményen bírálta a szocialisták jelenlegi vezetését. Többek között azzal támadta őket, hogy

listás helyeikkel vannak elfoglalva, és az alsóbb szinteken lévő tagokat magukra hagyták a problémáikkal.

Árulással és a tagok cserbenhagyásával vádolták meg az MSZP vezetését. Forrás: Facebook
Árulással és a tagok cserbenhagyásával vádolták meg az MSZP vezetését. Forrás: Facebook

Meglátása szerint a pártelitnek „a listás képviselők helyeinek a bebiztosítása a legfontosabb”, és Tóth Bertalanék mostanra eljutottak oda, hogy nem tesznek különbséget a lelkiismeretes képviselők és a helyezkedő képviselők között. „Önöknek csak engedelmes emberekre van szükségük, akik szolgálják a pártelit akaratát” – sorolta az újabb kifogását. Ehhez hozzáfűzte, hogy nem azért lett képviselő, hogy gombot nyomogasson, hanem mert segíteni akart az embereken.

Szigorúan bizalmas ügyek

Azt még ellenfelei is elismerik, hogy Bálint György „a választókerületében hiperaktív figura”, legalábbis ezt nyilatkozta a 444-nek egy névtelenséget kérő, vélhetően Soproni Tamás környezetéből kikerülő informátor. A politikus hosszasan sorolta búcsúlevelében, mi mindent tett Terézvárosért, annak ellenére, hogy ebben sem verbálisan, sem anyagilag nem támogatta őt a pártja. Majd teljesen váratlanul, szinte a semmiből

felhozott két durva, a terézvárosi felsővezetést érintő korrupciógyanús ügyet.

Erről elmondása szerint több alkalommal is tájékoztatta a pártvezetést, mégsem történt semmi. Úgy tudjuk,

távozásában döntő szerepet játszott, hogy az egyik kerületi építési beruházást erősen túlárazta a kerület vezetése, a kétes ügylethez pedig koalíciós szinten asszisztáltak az összefogás pártjai.

Viharos körülmények között távozott. Forrás: Facebook
Viharos körülmények között távozott. Forrás: Facebook Forrás: Facebook/Bálint György

Megszállt terület

A momentumos polgármester több, a főpolgármesterhez köthető embert alkalmaz kimagasló fizetésért, vezető pozícióban Terézvárosban.

Tóth Miklós úgy került a pesti kerületbe, hogy előtte kabinetfőnök-helyettesként dolgozott Zuglóban. Ezt megelőzően a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalában dolgozott szakállamtitkárként. Neve onnan lehet sokak számára ismerős, hogy

a 2006. augusztus 20-i tűzijáték utáni baleset és haláleset kapcsán felmerült a felelőssége.

Temesvári Szilvia, alpolgármester korábban Karácsonyék családi cégében, a Social Report Bt-ben beltag volt, és erősen köthető a Párbeszéd pártalapítványához. Most a zöld ügyekért és közösségekért felelős alpolgármestereként kapott lehetőséget a VI. kerületben.

Hikáde Beáta mielőtt a VI. kerületben kötött volna ki, Zuglóban volt sajtófőnök.

Tavaly júniusi adatigénylésünkből kiderült, hogy Tóth Miklós 950 ezer forintot, Hikáde Beáta pedig 900 ezer forintot vihet haza havonta.

kapcsolódó