Sokadik bukás után Juhi újra visszatér, de ki kíváncsi még rá?

A Bajnai-párt egykori elnöke reaktiválta unalmas, de hergelő videóblogját. Vajon minek?

Újra szól a hatlövetű!

Reaktiválta magát a Bajnai Gordon-féle Együtt és az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű mozgalom (mely egyébként 184 ezer követőig jutott) korábbi elnöke, a Viccescigi-rend lovagja, Juhász „Juhi” Péter. 

Kis emlékeztető: hősünk nem kifejezetten kurrens kelléke a baloldali nagycirkusz bohócestjeinek.

Politikai szempontból hasonlít azokra az elnyűtt, de fénykorukban is minimum megosztó ruhadarabokra, amik a turkálóban évek óta árválkodnak a fogason. Időnként elcsomagolják és raktárba teszik őket, majd pár hónap múlva ismét előveszik, hogy hátha az újdonság erejének hamis illúziójával most már végre sikerül értékesíteni.
Facebook

A 2018-as, menetrendszerű ellenzéki pofára esést követően a Karácsony-pártnál is kisebbre zsugorodott Együtt adósságspirálba csavarodott vezetője akkor úgy döntött, visszavonul a közélettől, és emlékiratainak, valamint – egy meg nem erősített szóbeszéd szerint – vicces cigarettáinak szenteli teljes figyelmét.

Bő egy évvel ezelőtt azonban a moslékkoalíció bizonyos, meg nem nevezett képviselői vélhetően úgy döntöttek, hogy ismét érdemes bevetni Juhit, aki videóbloggerként tért vissza a köztudatba. A korábban az Orbán-kormány legelszántabb kritikusaként számontartott Juhász Péter meglehetősen alacsony érdeklődésre számot tartó tartalomgyártásba fogott, videóit átlagosan néhány ember nézhette.
 

Both Hunor kollégánk februári cikkében részletesen elemezte, hogy nehezen „jön ki a matek”, ha az ember azt szeretné tudni, miből finanszírozták ezeket a videókat.

Az egykori összellenzéki miniszterelnök-jelölt elszólásából ma már tudjuk, hogy a kampánykeret milliárdos nagyságrendű amerikai forrással is bővült, tehát nem kizárható, hogy Juhinak is jutott belőle.

A választási kudarcot követően kezdett lankadni a lelkesedés, az utolsó anyag nyár közepén látott napvilágot. Akkor eldőlni látszott, hogy Juhásznak vloggerként és influenszerként végleg befellegzett... egészen a közelmúltig!

A pedagógusok hónapok óta tartó tiltakozássorozata sokaknak meghozta a kedvét, hogy a tanárok pártpolitikától független elégedetlenségének tüzénél sütögessék saját pecsenyéjüket. Hadházy Ákos is megragadta az alkalmat, hogy ennek apropóján – de nem erre koncentrálva – ismét a lehető legtöbb figyelem irányuljon rá. Tábort vert az MTVA Kunigunda útján található székháza elé, ahol több ezer ember részvételével fáklyás tüntetést is szerveztek.

Juhi nagy visszatérésének első felvonása egy élő videós közvetítés volt erről a megmozdulásról, amelyben a résztvevők és felszólalók közül megszólaltat ismert és kevésbé ismert arcokat egyaránt. 40:34-től különösen ajánljuk megnézni az opust, megtudhatjuk, hol tart ma Budapest egykori SZDSZ-es főpolgármestere, Demszky Gábor:

Ezt követte a „Propagandisták a kecskelyukból” című, igen nívós, immár ismét stúdiókörülmények között felvett, közel 20 perces videó, amely vélhetően csak az első és nem az utolsó anyag a sokadik újrakezdésben.

Juhi első dolga, hogy tisztázza a néző számára: nem akar arról beszámolni, miért hagyta abba a videózást, csak arra szeretne koncetrálni, hogy mostantól ismét pompás tartalmakat forgathasson. Motivációja – állítása szerint – az, hogy a közelmúlt eseményei „felcseszték az agyát”.

Facebook

Az üres, de dramaturgiai szempontból állítólag később értelmet nyerő IKEA Kallax polc, az olajlámpás, pohár víz és összehajtott ukrán zászló sajátos kellékkompozíciója közepette Juhász ott veszi fel a fonalat, ahol pár hónapja abbahagyta: propagandista stílusban gyalázza a másik oldalon dolgozó újságírókat (akik egyébként a propagandista jelzőt ritkán kérik ki maguknak), valamint mindenféle zavaros összeesküvés-elméleteit eleveníti fel.

Túl sok értelme a videónak nincs, felmerül azonban egy pár érdekes kérdés:

  1. Juhi kinek és miért csinál újra videókat? Azt ő se gondolhatja komolyan, hogy amire a választási kampány legoptimistább időszakában sem voltak 30 ezernél többen kíváncsiak, arra most valódi igény mutatkozik.
  2. Miből finanszírozza az egyszer már megbukott vlog gyártását? Vajon MZP háborús kasszájában maradt még némi pénz (például Action for Democracy feliratú zsákokban)?
  3. A várható ellenzéki belháborúban kinek a szekerét fogja majd tolni? Gyurcsányék vagy Donáth Anna szövetségese lesz-e? Esetleg azok mögé áll majd, akik többet fizetnek szolgálataiért?
  4. Ki és miért gondolja úgy, hogy pont Juhásznak kéne ebben szerepelni? Mitől lesz ő érdekesebb és hitelesebb karakter, mint fél évvel ez előtt?
  5. Idén is ő lesz a Mikulás? Ha igen, hova kell menekíteni a gyerekeket, hogy ne találkozzanak vele?
    YouTube
Érdemes lehet nyomon követni munkásságát, hogy kiderüljön: harmadszor is megbukik-e a közéleti karrierje?