Ha nem lenne elég belőlük: megérkezett a Robot-Gyurcsány, a Dobrev-droid és a Drón-Karácsony

Ön is hiányolja, hogy kedvenc politikusa házhoz jöjjön egy kis csevegésre? A XXI. századi technológiának köszönhetően ez a lehetőség most karnyújtásnyira került Öntől. Kedvenc ellenzéki pártvezérei szinte mind elérhetők robotizált formában, és mindannyian készségesen zaklatják Önt, ha igényli! Mi kipróbáltuk, hogy az Olvasóknak már ne kelljen.

Mi a rosszabb Gyurcsánynál, Karácsonynál és Dobrevnél?

Két Gyurcsány, Karácsony és Dobrev!

Ha az Olvasó úgy gondolja, hogy viccelünk, bizonyára megúszta az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek digitális klónjainak toborzó, kampányoló, ingyenmunkát követelő üzenetáradatát.

Persze nem meglepő: mint ahogy a „kihagyhatatlan üzleti ajánlattal” Facebook-üzenetben jelentkező, ezer éve nem látott ismerőst, úgy ezeket az ellenzéki robotokat is tiltja minden józan felhasználó.

Eleget halljuk-látjuk őket kéretlenül más fórumokon. Mi mégis szóba elegyedtünk ezekkel a hitvány alapanyagból másolt kampánydroidokkal, mert szerettük volna a Kontra közönségének bemutatni, hogy Karácsony és a többiek előszeretettel használják a közösségi médiát adathalászatra, ingyenmunka hirdetésére és szamárságok terjesztésére.

Rajongói gyűjtés, nehezen tudunk vitatkozni a megállapítással

Nem kellett csalódnunk. A digitális ellenzék éppen annyira szánalmas, mint hús-vér megfelelőik.

A legutóbbi két amerikai elnökválasztás legfontosabb tanulságai közé tartozik, hogy aki a közösségi médiát uralja – tehát aki ott képes tematizálni a közbeszédet, aktivizálni saját támogatóit – könnyűszerrel vetélytársai fölé kerekedhet, függetlenül esetleges botrányos előéletétől.

Az Egyesült Államokban a Twitter a politika legfontosabb felülete. Nálunk egyelőre a Facebookon a legintenzívebb a kampány: a felhasználók egyszerre keresik itt a közéleti híreket, a szórakoztató tartalmakat és a közösségi élményt.

Nemcsak a politikában, de az üzleti életben sem ismeretlen a kommunikációs folyamatok automatizálása, egy-egy vállalkozás Facebook-oldalára tévedve gyakran ugrik fel a Messenger-üzenetablak, kapcsolatfelvételt és információt ígérve. De releváns érdeklődés esetén előbb-utóbb valódi emberrel beszélgetünk majd, olyannal, aki törekszik igényeinkkel, észrevételeinkkel foglalkozni. Velük szemben

Az ellenzéki vezérek sosem fognak személyesen szóba állni választóikkal a FACEBOOKON.

Az adathalász drónok vicceskedve, ígérgetve, bizalmas tónusú sablonokat használva (érdekes módon mindegyik csendőrpertu tegeződéssel szimulálja a közeli jó kapcsolatot) igyekeznek fenntartani a figyelmet, ami után előbb-utóbb a lényegre térnek.

A Momentum erőszakosan követeli a személyes adatokat, hogy beszervezhesse a gyanútlan felhasználót
A Momentum erőszakosan követeli a személyes adatokat, hogy beszervezhesse a gyanútlan felhasználót

Érzékelhető, hogy melyik csapat mennyi erőfeszítést fektetett ennek az eszköznek a használatába. A Momentum ifjúsági szervezete például kizárólag ingyen dolgozó aktivisták toborzásának a céljából kommunikált ezen a felületen. 

Karácsony robotja pont olyan száraz és bágyadt tónusban ismételgeti a paneleket, mint a valóságban. A DK elnökének szövegírói viszont éppen annyira törekszenek megszemélyesíteni a Feri-drónt, mint ahogy a való életben építik a jóságos veterán demokrata imázsát.

A chatrobot műfajának koronázatlan királya VITATHATATLANul Gyurcsány Ferenc.

Feri úgy tesz, mintha programra invitálna, de valójában az adatainkra fáj a foga. A csevegő partnere nem díjazza az alig burkolt adathalászatot
Feri úgy tesz, mintha programra invitálna, de valójában az adatainkra fáj a foga. A csevegő partnere nem díjazza az alig burkolt adathalászatot

Nemcsak változatosan és rendszeresen kommunikál, de ő zaklatja a legrégebb óta a rajongóit a Messengeren keresztül.

Nem véletlen, hogy a közösségi média különböző felületein felnőtt Z generációs fiatalok özönlenek hozzá fotózkodni, jelentős részüknek valószínűleg az első politikai élményei közé tartoznak Feri laza csávós üzenetei és aktivizáló programjai.

Gyurcsány már a 2018-as dicstelen választási vereség után belátta, hogy kénytelen lesz újragondolni saját közéleti karakterét és a megszólítani kívánt szavazóbázist.

Valószínűleg rájött, hogy amíg nem tudja feledtetni a bűnös múltat, addig nem tudja irányítani a hatalom visszaszerzéséről ábrándozó ellenzéket.

Mivel a magyar baloldal se kiköpni, se lenyelni nem tudta Gyurcsány Ferenc exminiszterelnököt, megszületett Feri, aki egyszerre pajtása és atyja ennek a kurva országnak politikai közösségnek.

Betekintést enged családi életébe, focit néz, viccelődik, és legfeljebb aggodalmas fejcsóválással ad hangot a politikai élettel kapcsolatos nemtetszésének. Kérdezz-felelek módszerrel (előre programozott válaszokkal), tipp- és nyereményjátékokkal (Főzz Te is Ferivel vodkás tésztát!) egyaránt dolgozik. Az elmúlt évek kemény munkája beérett, hiszen az ellenzéki húrokat ismét ő rángatja, nem változott semmi. Ehhez pedig jócskán segítségére volt a közösségi média.

 

Mivel a legutóbbi helyhatósági választások előtt még tisztázatlan volt a többi pártnál, ki is lesz a díszpinty, így a többiek csak később eszméltek fel. Karácsony Gergely a főpolgármesteri székért folytatott kampányában már aktívan használta a chatrobotot, ami ha nem is volt olyan személyes és jól felépített, mint Ferié, passzív támogatók ezreit, talán tízezreit is mobilizálhatta.

Karácsony Gergely lelkendezik és szervezkedik
Karácsony Gergely lelkendezik és szervezkedik

Majd a 2022-re készülő szivárványszövetség egyre több jelöltje látta be, hogy szükség van a közvetlen kapcsolat illúziójára, valamint a választók profilozására. Egyenes és kizárólagos összefüggés a politikai siker és a chatrobot használata között nincs, de kétségtelen, hogy a közösségi média mobilizáló hatása még mindig sokak számára alábecsült tényező a választók kegyeiért folytatott küzdelemben.

Ami viszont talán még ennél is fontosabb: a választói gondolkodás és a döntéshozatali mechanizmusok megismerése, elemzése és az erre alapozott stratégiai és reaktív politikai kommunikációs döntések lehetősége.

A Facebook, Twitter, Google (és társai) üzleti modelljének lényege, hogy felhasználóikat megismerve rendkívül jól árnyalt és szegmentálható fogyasztói profilokat kínálnak a hirdetőik számára, akiket sokkal könnyebb és olcsóbb megszólítani, mint a hagyományos médiumokban hirdetni.

Mivel a közösségi média nem – vagy legalábbis hivatalosan nem – ad ki egyik politikai oldalnak sem felhasználói adatokat, a cégek és a politikusok ügyesen, a felhasználási feltételek mentén egyensúlyozva maguk is gyűjthetnek információkat választóikról.

A chates beszélgetésekben a személyes adatok kérésén kívül gombokként megjelenő, előre programozott válaszokkal tudják paraméterezni a velük szóba álló választókat. A válaszadás és annak hiánya, a megszakadó beszélgetés egyformán hasznos információ az elemzők számára.

  • Szereti a focit, vagy sem?
  • Érdekli aktivistatevékenység?
  • Inkább dühös vagy apatikus?
  • A kormányt utálja, vagy az ellenzéki jelöltek valamelyikét szereti?
  • Melyik témára válaszolt gyorsabban?

Ezekből a visszajelzésekből pedig létrejön egy több mint reprezentatív, rendkívül árnyalt, nagyon hasznos alapanyag, amit az ellenzéki stratégák arra használnak, hogy eldöntsék, melyik mézesmadzagot húzzák el a jóhiszemű választók orra előtt.

Gyurcsányné NEKÜNK szeretné elsőnek megmutatni! Megtisztelő, nem?
Gyurcsányné NEKÜNK szeretné elsőnek megmutatni! Megtisztelő, nem?

Mint a mellékelt, olvasók által küldött válaszok is mutatják, az ellenzéki csevegődroidok szórakoztatók is tudnak lenni egy darabig. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a megszerzett információkat gátlástalanul felhasználják a hatalom megszerzése érdekében,

érdemes ugyanúgy tiltani és törölni őket, ahogy a szomszéd néni unokatestvérére is rácsapjuk az ajtót, ha megjelenik a távoli ismeretségre hivatkozva.