Riport az újságossal, aki csak a munkáját végezte

Az Index megpróbált politológust faragni a józsefvárosi újságárusból

Beköszöntött a közéleti nyár, a gyűlölet és kirekesztés vízparti üdülőhelyen nyújtoztatják ki fáradt tagjaikat, ilyenkor Bástya elvtársat is talán kicsit kevésbé akarják meggyilkolni. Túl meleg van fajsúlyos eseményekhez.

Nem pihenhet azonban a média, hiszen hülyeségeket a Balaton mellett lebzselve is előszeretettel olvasunk. Ezért ilyenkor a sajtó kénytelen fajsúlyos eseményekről szóló ferdítések tudósítások helyett ráállni az olcsó bulvárszeméten való csámcsogásra, biliben kavart viharok tudományos igényességű elemzésére. Leütött karakterek után jár a pénz, amit utána le lehet fogyasztani valamelyik Madách-téri újságíró-itatóban (tiszta szerencse, hogy a Kontra nem újság, hanem propaganda-blog! A Szerk.)

Nincs ezzel másként, a lassan egy éve teljesen benarancsult, kormánypárti szócsővé torzult ugyanolyan "függetlenobjektív" üzemmódban fröcsögő index.hu sem.

Készítettek például egy teljesen érdektelen, de legalább szar videót a Titokzatos Újságosról, aki asszisztált Orbán Viktor sajtószabadságot kutató videójában annak a nyilvánvaló képtelenségnek a megcáfolásához, hogy Magyarországon aránytalan kormánypárti médiatúlsúly van.

Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr Facebook oldala

A kevesebb, mint 3 perces videó alapján megállapítható, hogy Orbán Viktort kritikusai sokszor hiszik dörzsöltebbnek, mint amilyen. Vagy inkább: mint amire szüksége van. 

A hülyeségek, valótlan állítások leghatékonyabb ellenszere ugyanis a VALÓSÁG.

Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr Facebook oldala

A Riporterek Határok Nélkül nevű, Soros György hálózata által kiemelt anyagi és erkölcsi támogatásnak örvendő, bármiféle választói szuverenitás nélküli szervezet a közelmúltban Magyarországot is a sajtószabadság ellenségeinek listájára tette. Az úgynevezett "jobb körökben" pedig nem szokás megvizsgálni egy-egy ilyen döntés hátterét, ha ez a nívós, "független, szakmai" NGO ezt állítja, akkor az biztosan úgy is van.

A magyar ellenzék egy emberként szégyenkezik a kormánypárti médiatúlsúly miatt, melyet leglelkesebben a szép számban működő, többnyire mégis ugyanazon a tónuson sipákoló balliberális sajtó.

Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr Facebook oldala

Lehetne ezt cáfolni, meg tiltakozni, de a magyar miniszterelnök inkább a szemléltetés eszközéül egy rövid videót készített: elment a kevés, még létező újságos pavilonhoz (a bódé kifejezéssel nem sértenénk meg a derék szakembert) és vásárolt az összes elérhető, jellemzően kormánykritikus print termékből, valamint hiteles forrásból érdeklődött, mennyire van ezekre kereslet. 

Hogy a hvg.hu, index.hu (de, igen, még mindig nem propaganda), 444.hu, 24.hu, telex.hu, hang.hu, valasz.hu, stb... (a lista unalmas és hosszú) ismeretében mennyire van erős ellenzéki média-jelenlét, arról kár lenne vitát nyitni Méltányosságból tegyük hozzá, hogy ezek nagy részén rendszeresek professzionális, igényes és kurrens anyagok, még ha a motiváció nem is az objektivitás.

De az igencsak haldokló print sajtóban is virágzik a kormánykritikus stílus, van is rá igény.

Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr Facebook oldala

Az újságos az összeesküvést sejtő és kereső riporternek is csak azt tudta mondani, mint a miniszterelnöknek. Hol többet, hol kevesebbet visznek, mindenki egyre jobban tolódik az online hírfogyasztás felé és igenis van kínálat és igény ellenzéki sajtóra.

A videóban szereplő, józsefvárosi kereskedő pedig nem betanított színész, vérgőzös fideszes, vagy ostoba báb, csak egy szakember, aki végzi a dolgát. Akkor is, ha nagyon igyekezett az index.hu óriási megfejtést kihozni a témából.

Forrás: MTI/Stephanie Lecocq

Dr. Miniszterelnök Úr pedig ismét sikerrel tematizálta a közbeszédet.