Részvételi költségvetés Budapesten - Ezek a leghülyébb ötletek nyertek!

Töltheted majd a telefonodat szarás közben a közvécén, és sok más vidámság

Májusban két cikkben is elnevetgéltünk az új fővárosi önkormányzat bevonó, civil, részvételi költségvetésén (aktivisták által irányított, belterjes online szavazásán), és az első selejtezőből továbbjutott, annál hülyébb ötleteken.

kapcsolódó

Most augusztusra végre úgy tűnik, megvannak a legnépszerűbb budapesti projektek, már tényleg csak a megvalósításra kell várni! Legutóbb hogy is írtuk?

Karrierem elején gyakran kaptam azt a biztató választ mentoraimtól és coachaimtól, hogy nem létezik hülye kérdés, ahogy hülye ötlet sem. Nos, azért néha (talán) mégiscsak de.

Nézzük a győzteseket! Értitek, nem a Városháza akarta így, a Nép akarta. Ti kértétek, mi megadjuk nektek – a Top 15 projekt:

Forrás: otlet.budapest.hu
Forrás: otlet.budapest.hu

Városi erdők, kerékpártámaszok, ivókutak, Szent István park, Felnőtt Autista központ, Állatterápiás programok – igen, a budapesti polgároknak ezek voltak most a legfontosabb ügyek. Főleg a Szent István park meg a Mester utca.

Jobb memóriával megáldott olvasóink meg emlékezhetnek, hogy az egész részvételi költségvetési akció lebonyolításáért Karácsony Gergely egyik (excivil) főtanácsadója, Le Marietta volt felelős:

Őt címszavakban már bemutattuk az olvasóknak: a CEU-n szociológia, Népszabadság, Soros Foundation  Latvia/Kyrgyzstan. Csak nagy vonalakban. Még szerencse, hogy nem politikus.

kapcsolódó

  • Példamutató közvécék: oké, itt érthető és jogos az állampolgári, természetes igény, várjuk a megvalósítást. Különös tekintettel a „példamutató” részre leszünk nagyon kíváncsiak. Egyéb kapcsolt szolgáltatások (pl. ivókút, telefontöltés): a telefontöltést mondjuk nehéz elképzelnem most, mert ahhoz legalább 20-30 perc kell, vagy esetleg összekötjük valami sokkal-sokkal hosszabbal? A Sétáló Budapestet legalább összeköthetjük a nyilvánosan szaró Budapesttel is, tök természetes dolgok.
  • „Budapest Peremén” rehabilitációs otthon + üres lakások felújítása: támogatjuk, és akkor ugye el fognak tűnni végre az antiszociális elemek a köztereinkről? Rosszmájú, kötözködő megjegyzés: vajon akkor is támogatnánk-e az üres lakások rendelkezésre bocsátását, ha esetleg például a mi lépcsőházunkba kellene beköltöztetni a leendő exhajléktalanokat?
  • Városi erdőkjól hangzik, bár az összesen 330 parkfa telepítése nem tűnik akkora sűrű erdőnek. Igaz, csak 50 millió forint az egész buli.
  • Legális graffitifal létrehozása: egyik kedvencem, persze mind a költségkeret (5 millió), mind a társadalmi támogatottság (330 szavazat) szimbolikus. És ez a legnépszerűbb 15 pályázati munka egyike állítólag, milyen lehetett a többi? Ja, tudjuk. Nem volt elég a Filatorigát?
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a város vezetőinek keddi sajtótájékoztatóján közölte, a nyertes 15 projekt megvalósításának előkészítését – az eredeti ötleteket benyújtó ötletgazdákat is bevonva – ősszel kezdi meg a főváros.

Hát ez van, ezt akarta a nép – aki pedig nem szavazott, hát magára vessen.

A telefontöltős vécézéseket pedig nagyon várjuk már!

(Majdnem) lapzárta után kaptuk: információink szerint – bár csak július 31. éjfélig lehetett volna szavazni – még augusztus 1-jén is nyitott maradt a rendszer, sőt: regisztrálni is lehetett még ekkor. A Főpolgármesteri Hivatal a technikai hibát utólagosan elismerte, és szavát adta arra, hogy csak a július 31-éig beérkező szavazatokat fogja figyelembe venni a kiértékeléskor.
Vicces adalék, hogy szintén műszaki gikszer miatt a július 26-ai héten nem mentek ki a regisztrációs emailek – a hiba észlelését és elhárítását nehezítette, hogy a hivatalban azon a héten igazgatási szünet miatt a kollégák nem dolgoztak. Ez utóbbit tökéletesen megértjük: nyáron mi se szeretnénk dolgozni, minek az.