Rejtély, hogy miből fizeti Juhász Péter a méregdrága videóit

Az Együtt egykori elnöke egy nagy leleplezést ígérő vlogsorozattal tért vissza. A papíron az átlátható pénzügyekért harcoló Juhász csak arról nem akar beszélni, hogy miből is fizeti az évente több mint 20 millió forintba kerülő műsorát. Persze Gulyás Márton-hoz hasonlóan ő is beveti a közösségi finanszírozás trükkjét.

  • Juhász Péter YouTube csatornát indított, és a NER 100 főbűne néven vlogsorozatba kezdett az elmúlt időszakban.
  • A műsor mögött a KözösÜgyünk Nonprofit Kft. áll, amelyben egyedül az aktivista, expolitikus Juhász tulajdonos és vezető tisztségviselő.
  • Számításaink szerint a műsor elkészítése minimum évi 20 millió forintjába kerülhet Juhásznak, azonban az átláthatóság élbajnoka a műsor finanszírozásának eredetéről nem árul el semmit.
  • Egy biztos, hogy legutolsó vagyonnyilatkozatában nem volt olyan vagyonelem, amelyből ki tudná fizetni a vlogsorozat készítését, és azt a 10 alkalmazottat, akit a cégben feltüntetett.

Juhász Péter, az Együtt nevű egykori, Soros-közeli párt korábbi elnöke visszatért, és újra igyekszik borsot törni a jobboldali kormányzat orra alá. A több álcivil szervezetet megjáró, korábban a könnyűdrogok liberalizációjáért küzdő Juhász nemrégiben YouTube-csatornát indított, amit azzal is hirdet, hogy lerántja a leplet a NER 100 főbűnéről.

Kis kutatással rájövünk, hogy Juhász YouTube-csatornáján futó vlogsorozat mögött a 2021. május 10-én bejegyzett KözösÜgyünk Nonprofit Kft. áll. Mivel a cég még egy éve sem működik, nem adott le beszámolót, és a választásokig már nem is láthatunk rá, hogy az egykori politikus pontosan hogyan és miből is gazdálkodik.

A KözösÜgyünk egyedüli vezető tisztségviselője és tulajdonosa Juhász Péter. A Kft. jegyzett tőkéje 3 millió forint. 2021-ben még csak 5 alkalmazottja volt, ám 2022-ben ez már 10-re nőtt.

 

A cég székhelye pedig nagyon jó helyen, a VI. kerületben található.

Mellékes, de érdekes tény, hogy az ellenzéket kivéreztető, „orbáni” diktatúrában Juhász bérbeadója – felerészben – az a Vásárhelyi Tibor Pál, aki 2021 óta a NHSZ-cégcsoport, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) vezetője. Tehát, ahogy az ellenzéki oldalon mondják, NER-közeli személy.

Számításaink szerint akár 20 millió forintba is kerülhet évente

A folyton az átláthatóságról és a tisztességes pénzügyekről beszélő Juhász videóiról szakértelem nélkül is jól látszik, hogy nem két forintból készültek. Kétség sem fér hozzá, hogy a sokszor helyszíni riportokat, drónfelvételeket is magában foglaló, effektekkel tűzdelt, jó minőségű videók elkészítéséhez Juhásznak egy állandó, profi stábra van szüksége, mely magában foglal minimum egy állandó alkalmazásban lévő vágót, operatőrt és grafikust.

Ez számításaink szerint havonta 810.000,-Ft és 1.430.000,-Ft közötti fizetést jelent a 3 alkalmazottnak. Ez azt jelenti, hogy csak a bérek évi 9.720.000,-Ft és 17.160.000,-Ft közötti összegbe kerülhetnek Juhásznak.

De azt is tudjuk a cégadatokból, hogy a KözösÜgyünk Nonprofit Kft.-nek 10 alkalmazottja van, tehát Juhásznak jó eséllyel ennél jóval több bérköltsége keletkezik egy év alatt.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

És akkor még nem beszéltünk az eszközökről. Az ilyen minőségű videók elkészítéséhez szükséges alapfelszerelés költsége 800.000,-Ft  és 2.450.000,-Ft közötti összeg lehet, ha csak két kamerával, három mikrofonnal és egy lámpaszettel számolunk. A valós ráfordítás persze ennél több is lehet.  

Így összesen akár 20 millió forintba vagy annál is többe kerülhet évente Juhász műsora.

A kérdés már csak az, hogy vajon miből futja erre?

Hiszen a pénzügyi visszaélések feltárását ígérő aktivista, arról valahogy nem akar mesélni a csatornáján, hogy miből is dobta össze ezt a "jó kis" műsort, ki finanszírozza azt.

Ez főleg annak fényében is elgondolkodtató, hogy Juhász legutolsó elérhető vagyonnyilatkozata szerint semmilyen megtakarítással nem rendelkezett, a „vagyona” mindössze egy öreg Renault Laguna, valamint néhány kisebb legelő volt. Ráadásul adóssága is van/volt, és azt is tudjuk, hogy több megszűnt céget hagyott maga után.

Viszont Juhász is beveti a már Gulyás Mártonnál is alkalmazott "kolduló trükköt", hiszen maga is kéri a nézők támogatását a Patreonon keresztül vagy akár egyszeri utalással.

Mintha valóban sokat számítana a műsor elkészültében a nézők támogatása.

 

A Patreonon, 3, 9 vagy 15 eurót lehet havonta adományozni, amiből azért jó lassan jönne ki az a 20 millió forintos összeg, ami számításaink szerint fedezi a videók előállításának költségeit csak az első évben. De ennél akár jóval nagyobb összegről is lehet szó.

Mintha valahol láttuk volna ugyanezt

A Kontra számolt be arról elsőként, hogy Juhász – szintén Soros Györgyhöz közel álló – elvtársa, Gulyás Márton gazdasági csodát hajtott végre a Partizán alapítása körül.

kapcsolódó

Gulyás YouTube-csatornája mögött 2020-ban és 2021 elején egy alapítvány, a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány állt. Ez eddig még rendben is lenne, de már a csatorna finanszírozójának létrejötte is számos kérdést felvetett.

Hiszen bár már 2020 tavaszán elindult a YouTube-csatorna, a működését elvileg finanszírozó alapítványt csak 2020 novemberének elején hozták létre. Hogy az év novemberig mi történt, ki fizette a Partizánt, azt senki sem tudja. Mindenesetre az biztos, hogy a YouTube-csatorna elődjének tekinthető Slejm vlogot a Közös Ország Mozgalmon és annak alapítványán keresztül fizették – nem kevés külföldi és Soroshoz köthető forrásból.

Gulyás Márton lehetetlen gumiemberként, vagány zoknival fogadja a főpolgármestert.
Gulyás Márton lehetetlen gumiemberként, vagány zoknival fogadja a főpolgármestert. /Forrás: Partizán YouTube/

Az igazi meglepetést azonban a Partizán Alapítvány beszámolója okozta, hiszen Marciék azt a mesét próbálták meg elhitetni velünk, hogy az – akkori – Baross utcai stúdió bérlését, a közel 20 fős stáb tiszteletdíját, a csúcsminőségű eszközöket, a szuperszonikus grafikai megoldásokat mind kihozták a beszámolóban szereplő, mindössze 5 millió forintos keretből. Pontosabban 3 millióból, hiszen ennyi szerepelt kiadásként a dokumentumban.

A magyarázat persze ott is a közösségi finanszírozás volt. Régi trükk, Juhász is alkalmazza.

De a legszebb talán az egészben, hogy egyetlen forint személyi jellegű ráfordítást sem tüntettek fel Gulyás a dokumentumban, sőt alkalmazottja sem volt az alapítványnak. Azaz – ezek szerint – a közel 20 munkatárs mindegyike puszta kedvtelésből dolgozott 2020-ban.

A távolról is bűzlő alapítványi történet legalizálási kísérlete lehetett Marci részéről, hogy 2021. július elején MFG Film- és Videógyártó, Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven ő is egy céget alapított.  A cégben ő maga az egyedüli tulajdonos és a vezető tisztségviselő is.

Juhásznak több esze volt, hiszen ő már egyből egy céget alapított a vloggeri tevékenységére, így jóval kevesebb információt kell közzétennie, mint egy civil szervezet esetében.

Hasonlóság, hogy mindketten bevetik a koldulást, ami szinte biztosan nem fedezi a kiadásaikat, csak esetleg a közvélemény naivabb részének beetetésére szolgálhat. Jó trükk.