Puczi Béla, egy erdélyi magyar cigány felfedezése

A Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” jelmondat történetét gyermekkorom óta ismerem. A történet teljesen illeszkedett a gyermekkori világképembe, amely szerint a magyarok és a cigányok egy oldalon állnak és magyarul beszélnek. Abban is biztos voltam, hogy minden kommunista román, akik a cigányokat és a magyarokat egyaránt kínozzák. Nyolc éves koromig ez a kép formálta azt, hogy mit gondolok a cigányokról. Aztán átköltöztünk Magyarországra, és sok minden megváltozott. Azonban, ha Gábor vagy más erdélyi cigányokat láttam, mindig eszembe jutott, hogy a magyar-cigány együttélés lehet olyan, mint amilyen Erdélyben volt a gyermekkoromban, a kölcsönös megvetés nem törvényszerű, nincs belénk kódolva.

Nemrég aztán attól lett hangos a baloldali pártokat támogató sajtó, hogy a főváros közterületet nevez el Puczi Béláról.

Forrás: YouTube

Ő volt az az erdélyi cigány férfi, aki többedmagával a maros megyei cigányság élére állt, és megvédte a marosvásárhelyi magyarok életét, amikor a felbőszült román csőcselék felfegyverkezve rájuk támadt. Ez volt az úgynevezett Fekete március.

Anyám ekkor határozta el, hogy a három gyerekével eljön Kolozsvárról, az akkori események kicsit a személyes történetünkké váltak.

Örvendtem annak, hogy a fővárosi képviselő-testület most úgy döntött, hogy a Nyugati pályaudvar melletti teret az erdélyi cigány férfiról, Puczi Béláról nevezik el. Ideje volt ennek a gesztusnak, ez egy támogatásara és örömre okot adó kezdeményezés, Marosvásárhely cigány hőse az őt megillető helyre kerül a magyar emlékezetben.

Pontosabban fogalmazva a helye mindig biztos volt, soha nem hallottam senkit, aki kétségbe vonta volna, hogy Puczi Béla a cigányok és a magyarok közös hőse. Mármint azok körében számított ez megkérdőjelezhetetlen igazságnak, akiket érdekelt az ilyen jellegű témák, amelyekben határon túli magyarok és Puczi Bélák szerepelnek. Ez pedig a magyar közélet egy jól körülhatárolható részére volt csak jellemző.

Puczi Béla emléktáblájának avatása a Nyugati pályaudvarnál 2017. december 10-én
Puczi Béla emléktáblájának avatása a Nyugati pályaudvarnál 2017. december 10-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Éppen ezért némi idegenkedéssel figyeltem, hogy az utóbbi napokban az ellenzéki politikusok felfedezték a maguk számára Puczi Bélát és az ő hazafias hősiességét. Normális esetben nem lenne semmi különös az ellenzéki politikusok lelkesedésében, egy másik Magyarországon nem okozna gondot a nemzet hősein osztozni az ország baloldali felével. Egy határon túli magyar – aki történetesen cigány is – hős esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.

Nem tartom ugyanis egészségesnek, ha olyanok tűzik zászlajukra Puczi Béla nevét, akik szoros politikai szövetséget alkotnak olyanokkal, akik évtizedek óta üldözik a Puczi Bélához hasonló magyarokat. Nem tartom normális dolognak, hogy akik rendszeresen a határon túli magyar közösség ellen hergelik a magyarországi magyarokat, azok most egy erdélyi magyar cigány mögé bújnak fedezékbe. Ott vannak az önfeledten ünneplők között azok is, akik szerint a marosvásárhelyi pogrom román belügy, amihez Magyarországnak semmi köze. Ott vannak azok is, akik szerint a Puczi-félék paraziták, akik veszélyeztetik a magyar nyugdíjrendszert.

Az emberi arcbőr azonban sokat megbír.

Még azt is, hogy éppen az a Nyáry Krisztián írt Puczi Béla magyarországi hányattatásairól és méltatlan sorsáról Facebook bejegyzést, akinek a politikai közössége, a munkaadói voltak azok, akik megtagadták Puczi Bélától a magyar nemzethez tartozás jogát. Nyáry egyetlen sorban sem említette, hogy ő bizony azokkal állt egy oldalon, akik nem olyan régen, még kitagadták a határon túli magyarokat a nemzetből.

Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián Forrás: MTI/Marjai János

Ahogy arról sem szólt megható bejegyzésében a Facebook-celeb úr, hogy abban az időszakban is vezető beosztást töltött be Demszky Gábor mellett a főváros élén, amikor Puczi Béla hajléktalanként a főváros utcáin tengődött.

Persze megértek mindent, azok még más idők voltak, érzékeny téma volt akkoriban ez a magyar ügy. Nem volt ajánlatos magyarkodni, nem tűnt kifizetődőnek egy székelyföldi cigányt magyarként kezelni. Akkor még az a narratíva volt divatozóban Nyáryék politikai közösségében, miszerint a Puczi-félék mindössze magyarul beszélő románok, éppen olyanok, mint a magyarul beszélő ukránok, szlovákok és szerbek. Ez a fajta „magyar” a jóléti juttatásokra pályázik, semmi másra. Ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra! - szólt a nyugati értelembe vett demokraták intése. A történet azonban nem Nyáryról szól, a mai Facebook személyiséget már nem lehet felelőssé tenni a korábbi főnökei bűnéért. Ő csak nem akart holmi elvi ügyek miatt megválni a fővárosi állásától.

Mára más világot élünk, pontosan olyat, hogy az is előfordulhat, hogy a magyar miniszterelnököt cigányozó, a határon túli magyarokat parazitázó ellenzék most egy székelyföldi cigány hőst ünnepel. Azok az emberek, akik évtizedekig üldözték, románnak hazudták a Puczi Béla-féléket, román cigányozták a székelyeket, azok most hőst avatnak. Megszavazzák, legyen a Nyugati tér Puczi Béláé. Pedig a sárombereki cigány ember emléke sokkal többet érdemel annál, hogy az ellenzék vele mossa tisztára magát.

Puczi Béla már több, mint tíz éve meghalt, nem mesélheti el, hogy hányszor alázták meg származása miatt Magyarországon. Lesznek azonban olyanok, akik emlékeztetnek helyette is, hogy kik felelősek a határon túli magyarok elleni gyűlöletért. Ahogy maradnak a parlamentben Szabó Tímeák és Vadai Ágnesek is, akik alkalomadtán készek lesznek a magyar nemzetre törni, és Puczi Bélának az emlékét is eltörölni.