Piszkos Feri

Mert Feri olyan, mint Piszkos Fred: akit ellenfélnek jelöl ki, az győz. És akit támogat, az elbukik. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának véleménycikke.

Megy a sárdobálás, az ellenzék Márki-Zay mellett most épp a vidéket találja meg bűnbaknak.

Ebből is látszik: nem a vidéki szavazókat nem értik, hanem a politikát.

Kivéve egy embert: Ferit.

Feri tudatában van egy triviális igazságnak: csak azt a politikust nem lehet leváltani, aki szavazatokat tud szállítani. És az lesz a legerősebb, aki több szavazatot seper be. Ezért épített évek szorgos munkájával egy olyan struktúrát, aminek az eredményeképpen bármilyen körülmények között a parlamenti küszöb fölött teljesíthet a pártja.

A DK-s keménymag őt bent tartja, a többi már türelem kérdése.

Az már az előválasztási játszmákból kiderült, hogy Feri nem 2022-őt, hanem 2026-ot akarja megnyerni. Ezt nem vette észre a szivárványkoalíció többi tagja.

Valamikor március elején az ellenzéki sajtó megkérdezte, milyen eredményt remélek a választáson, és elnevették magukat, amikor azt válaszoltam, hogy ezt Gyurcsány dönti el. Vagy négyötödünk lesz, vagy ha bent hagyna pár ellenzéki kollégát ágyútölteléknek erre a ciklusra is, akkor csak kényelmes abszolút többség/kétharmad várható.

Feri megcsinálta. Karácsonyt és Márki-Zayt megbuktatta, Jakab Péter Jobbikja, Fegyőr Momentuma a DK-függeléke, szavazóik Feri szavazói.

A szavazó nélküli törpepártok képviselőinek 2026-os szereplése az ő kegyétől függ. A következő négy évben Feri végleg felszámolja az MSZP-t, a maradék kapcsolati tőkéjüket is behúzza magához, a legnagyobb ellenzéki frakció vezéreként ácsolgatja saját ugródeszkáját vissza a hatalomba.

Nem nagyon látok más képességes ellenzékit. Bárki is legyen az új üdvöske, Feritől függ, hogy labdába tud-e rúgni.

Mert Feri olyan, mint Piszkos Fred: akit ellenfélnek jelöl ki, az győz. És akit támogat, az elbukik. Az új törvényhozásban az ellenzék helyében én kezdenék félni Feri ölelő karjaitól.