Petry Zsolt, a liberális véleményterror legújabb áldozata

Petry Zsolt, korábbi válogatott labdarúgóval, a német Bundesligában szereplő berlini Hertha BSC (akkor még) kapusedzőjével interjút közölt a Magyar Nemzet április 5-én, aminek következtében másnap kirúgták állásából. Az interjú során ugyanis a szakmai kérdések mellett szó esett Gulácsi Péter „A család az család” facebookos posztjáról valamint erkölcsről, konzervatívizmusról és migrációról. A német klub az elhangzottak miatt azonban másnap megvált a szakembertől. Az általuk kiadott közlemény szerint Petry néhány megnyilvánulása összeegyeztethetetlen a klub filozófiájával.

Ez felháborító és egyenesen hazug indoklás, hiszen ha az ember elolvassa szavait, akkor nyilvánvalóvá válhat számára, hogy éppen a szabad véleménynyilvánítás mellett tett tanúbizonyságot. Petry egyértelműen amellett érvelt, hogy „elvi alapon nem lehet és nem is szabad” Gulácsit elítélni, amiért kiállt a szivárványcsaládok valamint a szexuális kisebbségek jogainak mellett, hiszen Gulácsi nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Ezzel párhuzamosan azonban rámutatott, hogy aktív sportolóként nem feltétlenül szerencsés olyan kérdésekben állást foglalni, amik ennyire megosztják a társadalmat.

Petry elismerte, hogy a nemzeti konzervatív oldalt támogatja és Európát keresztény földrésznek tartja. Szerinte a kontinens morálisan mélyre süllyed a jelenlegi bevándorlás-politika miatt. Véleménye szerint a

„liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”

A sors fura fintora, hogy elbocsájtásának ténye éppen utóbbi mondatát igazolja. Oldalunkon gyakran foglalkozunk a hazánkban is működő multinacionális cégek liberális véleményterrorjával, így láthatjuk hogy ez a szemlélet már nem kíméli a sportegyesületeket sem, amelyek szintén afféle nemzetközi vállalkozásokká avanzsálódtak az utóbbi időben. Úton-útfélen a szponzoraiknak való csontig benyalás és a szurkolóik felé mutatott hipokrita jóemberkedés jellemzi közéleti tevékenységüket. Milyen irónikus, hogy a sokszínűség jegyében a szivárványos inklúzív patyomkinvilág valójában egy velejéig homofób kört rejt. Ugyanis nyílt titok, ha egy futballistára rávetül a homoszexualitás leghalványabb árnyéka is, a klubok letesznek a szerződtetéséről azon nyomban. Nem véletlen, hogy a focisták nem coming outolnak egyáltalán, mert féltik a karrierjüket.

A Hertha közleménye érdekes módon megemlíti Petryvel kapcsolatban, hogy annak ellenére bontanak szerződést vele, hogy soha nem tett sem homofób, sem idegengyűlölő megjegyzéseket és nagyon segítőkész, toleráns, valamint nyitott embernek ismerték meg. Ám azt már Carsten Schmidt vezérigazgató sem merte kifejteni, hogy ennek ellenére és valószínűsíthetően szponzori nyomásra zavarják el a tehetséges edzőt.

Eszünkbe juthat Petry példája mentén Hrutka János vagy Kele János esete is, akiknek elbocsájtását szinte pukkanásig fújta a ballib média. A 444.hu például ezek kapcsán egy teljes epizódot szentelt a magyarországi cancel culture-nak, ahol elsősorban a NER vélt vagy valós ügyeit elemezgetik a maguk cinikus és hazug módján. Kíváncsi lennék, hogyha valamelyik kollégájuk tenne hitet mondjuk Orbán Viktor mellett, mennyi ideig maradhatna a 444.hu kötelékében. Valószínűleg úgy rúgnák ki, hogy a lába se érné a földet.

Petry Zsolt kapcsán azonban valahogy senki sem állt elő feltartott mutatóujjal a morált emlegetve. Hiszen Petry kirúgása jogilag minden bizonnyal védhető a Hertha szempontjából, mivel munkaszerződésében lehet, sőt biztos van olyan záradék, amely deklarálja, hogy a klub alkalmazottjaként milyen módon nyilvánulhat meg közéleti kérdésekben. Ám a kérdés inkább az, hogy miféle erkölcsi mélységekbe süllyed még az úgynevezett elfogadás és befogadás kultúrája, ha minden vele ellenkező véleményt csírájában próbál meg elfojtani, megfogalmazóját pedig egyenesen eltörölné a Föld felszínéről!