Panaszkodnak a Gulyás Mártonék mellett lakók: zavaró szomszéd a Partizán

A Kontra információi szerint a Munkácsy Mihály utcai társasház tisztviselői hivatalosan is panasszal éltek a Soproni Tamás vezette Terézvárosi Önkormányzat felé, mivel még a burkolat és a padlófűtés is károsodott a szomszédban a partizános csapat átalakításai hatására. Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat mind ez idáig nem tett érdemi lépéseket. Szoros lehet Gulyás és Soproni között a barátság, hiszen Gulyásék a piaci ár feléért bérlik a műemlék épületben kialakított stúdiójukat a VI. Kerületi Önkormányzattól.

  •  Tavaly augusztusban költözött egy VI. kerületi Munkácsy Mihály utcai épületbe Gulyás Márton YouTube-csatornája, a Partizán. A költözést nagy felháborodás követte, hiszen kiderült, hogy Gulyásék a piaci ár feléért bérelhetik a műemlék épületben, kiváló helyszínen lévő lakásukat a Soproni-féle önkormányzattól.
  • A Kontra információi szerint nem mindenki repes a boldogságtól, hogy a Partizán a Munkácsy utcai villába költözött, mivel ott több olyan változást eszközöltek Gulyásék javarészt a társasház engedélye nélkül, amelyek károkat okoztak, vagy okoznak a szomszédban lakók lakásában.
  • A helyzet odáig fajult, hogy hivatalos is panasszal élt a lakóközösség a Partizánnal szemben az önkormányzatnál, amelyre  - információink szerint - azonban érdemi lépésekkel nem reagáltak Soproniék.
  • A birtokunkba jutott levélből kiderül, hogy legsúlyosabb következmény talán, hogy Gulyásék eltávolítottak válaszfőfalakat, amelynek következtében a szomszédos lakásban károsodott a burkolat és a padlófűtés is. 
  • De a panasz szerint „átfúrták a közös tulajdont képező falakat, amelynek a helyreállításai azóta sem valósultak meg”, és olyan hűtő-fűtő berendezéseket szereltek be a társasház engedélye nélkül, amelyek túllépik a megengedett zajszintet.

Rossz szomszédság török átok, tartja a mondás. Valahogy így érezhetnek mostanában annak a VI. kerületi, Munkácsy Mihály utcai társasháznak a lakói is, akik egy fedél alá kényszerültek Gulyás Mártonnal és a Partizán csapatával.

Forrás: YouTube

A Kontra birtokába jutott ugyanis egy levél, amelyben a Partizánnal egy házban élő lakóközösség – beleértve a közös képviselőt és számvizsgálókat is – több okból is panaszt tettek a YouTube-csatorna munkatársainak viselkedésére, illetve az általuk végzett, zavaró átalakításokra. A címzett pedig a tulajdonos, a Soproni Tamás vezette Terézvárosi Önkormányzat volt. Úgy tudjuk, az intézkedés azóta is várat magára.

A levél arról számol be, hogy a bérlő, vagyis a Partizán olyan változásokat vitt véghez,

melyek hátrányosak a ház nyugalmára, és esztétikai, valamint műemléki aggályokat is felvetnek.

A levélben a ház tisztviselői kifejtik továbbá azt is, hogy Gulyásék több engedély nélküli átalakítást is végrehajtottak a közelmúltban:

  • Az egyébként „műemléki épületen” engedély nélkül átalakították a nyílászárókat. Ezt a levél szerint ideiglenesnek igyekeztek beállítani.
  • Nagyobb baj, hogy eltávolítottak válaszfőfalakat is. Erről a Társasház tulajdonosainak nem volt tudomásuk, és ennek a beavatkozásnak a következtében a szomszédos lakásban minden részen károsodott a burkolat és a padlófűtés is.  A levélből az is kiderül, hogy ilyen esetben statikai szakvéleményt kellett volna kérni, építési terveket, építési engedélyeket kellett volna beszerezni, amelyek másolatát oda kellett volna adni a Társasház vezetésének is, amelyre a levél szerint nem került sor.
  • Emellett a panasz szerint „átfúrták a közös tulajdont képező falakat, amelynek a helyreállításai azóta sem valósultak meg”.
  • További problémaként sorolja fel a levél, hogy Gulyás Marciék a hűtő-fűtő berendezésük beszereléséhez sem kérték a Társasház hozzájárulását, mondván, hogy a nyílászárójukba építették be azt, de „annak zajszintje még a szomszédos házat is zavarja”. Megtudjuk a levélből, hogy több ilyen klímaberendezést építettek be mind a belső, mind a hátsó udvarra, és a lichthofban is. A műszaki bejáráson végzett mérés alapján kiderült, hogy a zajszint valóban nem a megengedett mértéken belül van, mert nem háztartási, hanem ipari berendezésről van szó.

 

  • Utóbbi kapcsán hivatkozott a levél egy minisztériumi rendeletre, amely előírja, hogy „Környezeti zajt előidéző tevékenység megkezdése előtt kötelező a környezetvédelmi hatóság engedélyét kérni, és a határérték betartásának feltételeit megteremteni”. A Társasház az utóbbi jegyzőkönyvet kérte teljesen jogosan a tulajdonos önkormányzattól.

 

Érdemi lépés nem történt

Bár a Soproni Tamás vezette önkormányzatnak tett panasz még áprilisban született a társasház közös képviselője, valamint két számvizsgálója tollából, a panasz elbírálására rendelkezésre álló 30 napos határidő ellenére nincs tudomásunk arról, hogy a helyzetet érdemben, megnyugtató módon rendezte volna a kerület polgármestere.

Forrás: Facebook/Soproni Tamás

Egy, az Élhető Terézváros nevű helyi Facebook-csoportban található szeptember végi komment szerint a házban lakók továbbra is dühösek a partizános csapat viselkedése miatt. Így ír erről egy, a társasházban lakó kommentelő:

„A mi házunk elé nagyon kellene – értsd: pad – mert Partizánék folyton a 120 éves kerítésen üldögélve kaszinóznak"

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Soproniék féláron adták oda a Partizánnak a helyiséget

Mint emlékezetes a Partizán 2021 augusztusában új helyszínt kényszerült keresni, mivel a korábbi, Baross utcai bérleti szerződésük lejárt és azt nem hosszabbították meg. A Mandiner akkori beszámolója szerint Gulyásék a Soproni Tamás által vezetett Terézvárosban találtak új ingatlant, egészen pontosan a Munkácsy Mihály utcában, egy olyan épületben, ahol korábban óvoda működött. 

Gulyásék mindössze 689 774 forintot fizetnek az 581 négyzetméteres ingatlanért. Ez 1187 forint négyzetméterenként, ami körülbelül a piaci ár fele. A kerületben, a Munkácsy Mihály utcában átlagosan 2300 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Soproni Tamás polgármester tehát mélyen áron alul biztosított helyszínt, és nyújtott segítő kezet Gulyáséknak.

Hát így mennek a dolgok a baloldalon, kéz kezet mos.

Kérdésekkel fordultunk Gulyás Mártonhoz, a Partizán alapítójához, műsorvezetőjéhez, hogy pontosan milyen átalakításokat végeztek, és miért nem tartották, illetve tartják be a jogszabályi előírásokat?

Amint válasz érkezik, cikkünket azzal kiegészítjük.