Öt megsemmisítő kritika az ellenzékről, amely éppen az ellenzéki vezérkarból érkezett

Ungár Péter beszámolója remekül illusztrálja a baloldal múltját, jelenét és jövőjét. És úgy tűnik, (tudatosan vagy akaratlanul? ) nem kívánja sem kímélni, sem menteni az összefogás roncsait.

Meglepően komoly sajtóvisszhangja volt a 24.hu Ungár Péterrel, az LMP társelnökével és parlamenti frakcióvezetőjével készült hosszú interjújának.

Lapzártánkig 15 hírportál készített összefoglalót a beszélgetésről. Ez igen jelentős érdeklődés ahhoz képest, hogy az egykor szebb napokat is látott zöldpárt sokak szerint a 2022-es választás baloldali összefogásának potyautas-kedvezményezettje volt. Azok, akik minden valószínűség szerint önállóan indulva, szivárványkoalíciós megállapodás nélkül nemhogy frakciót, de még egyéni képviselői helyet is nehezen szereztek volna.

Nemcsak a pártnak, hanem a vezetőjének sincs igazán jelentős súlya sem az országos politikai, sem a baloldalon belüli erőviszonyok alakításában. Az összefogás – elvileg – egyik teljes jogú, legfelsőbb szintű vezető politikusaként azonban sok olyan dologra rálátott az előző kampányban és a választási vereséget követő időszakban, amelyről keveseknek van megbízható információjuk, és még ritkábban teregetik ki azt a közvélemény számára.

Facebook

Ungár Péter beszámolója remekül illusztrálja a baloldal múltját, jelenét és jövőjét. És úgy tűnik, (tudatosan vagy akaratlanul?) nem kívánja sem kímélni, sem menteni az összefogás roncsait.

Összeszedtük az interjú legérdekesebb részeit, illetve idézettekkel illusztrálva az öt legfontosabb tudnivalót, amit az ellenzék egyik vezető politikusának nézőpontjából jellemzi a kormánnyal szembenálló politikai kínálatot:

 • „…ezentúl én nem tudok a teljes ellenzékről beszélni…”
 • „…Még egyszer: én nem felelek az ellenzékért. Lehet kérdezni az ellenzék globális problémájáról, de mivel nem vagyok éceszgéber, én ezt nem tudom megoldani.”
 • „…Nem beszélünk mindenről. A többiek mindenről is beszélnek, ráadásul fókusztalanul. A kormány kritikája helyettesíti a világról való gondolkozást.”

Az ellenzéki összefogásnak nincs létjogosultsága sem most, sem a belátható jövőben.

Nem bonyolult belátni, hogy sem a résztvevők, sem a választók nem hisznek már a szélsőjobbtól posztkomcsikig terjedő szentségtelen szövetség létjogosultságában, de Ungár Péter nemcsak a kezét veszi le a többi pártról, de funkcionális létjogosultságukat, szakértelmüket általánosságban és konkrét szereplőkkel szemben megfogalmazott, markáns kritikával is megkérdőjelezi. 

Azért is fontos, hogy ennek az attitűdnek hangot adott, mert ez jól meghatározza majd az egyes ügyek és átmeneti választási érdekek mentén felmerülő ismételt kényszerszövetségek hitelességét.

A baloldal nehezen fogja újra eladni a magyaroknak, hogy van értelme ismét összebújni a közös jó érdekében.
Forrás: MTI/Illyés Tibor

 • „Nem volt meg az összefogás. Rossz volt a kampány.”
 • „Az összefogás önmagában nem jelent semmit. Megválasztottunk egy jelöltet, akinek az volt az ígérete, hogy leváltja azt az ellenzéket, amelynek a logóival elindult a választáson.”

Már akkor sem hittek a moslékkoalíció értelmében, mikor mindenki másnak ezt hazudták.

Ungár Gyurcsány Ferencet és Jakab Pétert megszégyenítő kemény kritikával illeti a színfalak mögött bizonyára már akkor is borzasztó hangulatú munkaközösséget, amelyről hónapokon keresztül azt hirdették – többek között ő is –, hogy Magyarország számára megfelelő alternatívát fog jelenteni Orbán Viktor kormányzására. Ők is látták az ellentmondást, hogy a leváltott baloldal adja a baloldalt leváltó miniszterelnök-jelölt mögötti erőt, mégis beálltak Márki-Zay mögé.

Kellett a frakció, mint egy falat kenyér, ugye, Társelnök úr?
Facebook
 • „A mi jelöltjeink, akiknek a kampányát csináltuk Gödöllőn vagy Nagykátán, nem látták. Kaptunk egyszer tollakat, utólag is köszönjük szépen. Hol van ez a pénz? Nem tudjuk. Semmi foganatja nem volt.”
 • „Dermesztő ez a pénz. És dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának. Ez egy súlyosan problémás dolog.”
 • „Nem tudom, mit kellett volna csinálni. De hogy azoknak nem mondja el, akiknek a logója ott van a neve mögött, majd utána bemondja egy podcastban, tulajdonképpen véletlenül – ez ugye nem a politikai alkalmasságot sugallja.

„Korrupció az, amiből

 kihagynak” (Hofi Géza)

dollárbaloldal rejtélyes, külföldről érkező, felderíthetetlen hátterű és célú milliárdos kampányfinanszírozásával persze az Ungár Péterhez hasonló, dúsgazdag hobbipolitikusoknak is van bajuk... csak éppen nem elsősorban morális szempontból. Az LMP frakcióvezetője szerint dermesztő az egész ügy, de elsősorban az, hogy ők nem kaptak a milliókból (milliárdokból); másodsorban pedig az, hogy utólag, véletlenül derült ki a kétes finanszírozás ügye. Ha meg már valaki más járt jól belőle, könnyű moralizálni az átláthatatlanságról...

 • „Nem értem, ami a Momentum körül van, teljes tévedés veszi őket körbe. Nem tudom, miket beszélnek.”
 • „Miben keresztény, miben konzervatív a Jobbik? Ezek üres szavak, nincs ideológiájuk.”
 • „Karácsony Gergely politikai képessége, hogy rendes gyereknek tudja magát előadni, közben bármilyen politikai előnyért bármit megcsinál.”
  Facebook
 • „A politikának az a lényege, hogy mindenki a legnagyobb közhatalmat akarja gyakorolni, ezért alapítunk pártokat. Azt, hogy ez a Demokratikus Koalícióra is igaz, nem tartom meglepő dolognak. Akinek gondja van Gyurcsány Ferenccel, az csinálja jobban, mint ő.”

Mindenki hülye, csak gyurcsány helikopter?

Az LMP és a DK egymáshoz való közeledése nehezen értelmezhető, és bár Ungár az interjúban ügyel rá, hogy kiemelje: neki sok témában van vitája Gyurcsányékkal, azt azért megfigyelhetjük, hogy a Demokratikus Koalíción kívül mindenki másról igen lesújtóan nyilatkozik. Az interjú előtt is érzékelni lehetett, hogy a Donáth Anna vs. Feri és Ferencné párbajban az egykor szebb napokat is látott zöldpárt nem számít a Momentum természetes szövetségesének. Az erről szóló részt nyugodtan tekinthetjük Don Gyurleone családjának tett óvatos hűségeskünek.

 • „Nekünk azt kell elhitetnünk, hogyha Orbán Viktor nem lesz miniszterelnök, akkor ugyanúgy fog járni a 4-6-os villamos, ugyanúgy lesz liszt a pékségben, mert létezik Magyarország Orbán Viktor nélkül is. Ezt kell tudni elhitetni, mert így is van. Orbán Viktor előtt is volt Magyarország, és járt a 4-6-os.”

Az ellenzék sem látja az orbán viktor nélküli magyarországot.

Nehéz úgy küzdeni egy célért, ha annak létjogosultságában mi magunk is kételkedünk. Ungár Péter némileg önkritikusan, de nagyon találóan megfogalmazza, hogy a baloldalnak az elmúlt 12 évben senkit nem sikerült meggyőznie arról, hogy van reális alternatíva Orbán Viktor kormányzására. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vélhetően ennek a társaságnak a következő 12 évben sem fog ez sikerülni.

(az idézeteket a 24.hu Ungár Péterrel készült interjújából kölcsönöztük)