Orosz hadifoglyok kivégzése: Ukrajna szemernyivel sem különb Moszkvánál

Az ukrán katonai vezetés ráérezhetett arra, hogy a nyugati közvélemény sokkal elnézőbb velük, mint másokkal. Ezért úgy gondolják, bármit megtehetnek.

Az ukrán hadsereget, annak vezetőit és a Kijevben székelő kormányzatot egyaránt háborús bűnök terhelik. Ez immár bármiféle túlzás nélkül kijelenthető. Pontosabban korábban is megállta volna az igazság próbáját a kijelentés, a napokban azonban „papírjuk” is lett erről az ukránoknak.

Azt persze ki kell hangsúlyozni, hogy az ukránok háborús bűncselekményei nem mentik fel az oroszokat az általuk elkövetett gazemberségek terhe alól, ahogy nem jogosítja fel őket semmi arra, hogy az ukránokat tromfolva vágjanak vissza.

A hadviselésnek megvannak a törvényei, amelyeket azok védelmében alkottak, akik védekezésre képtelenek, vagy nem akarnak részt venni a harcokban. Ezeket a törvényeket azonban mindenki rendre felrúgja. Igen, az ukránok éppúgy, mint az oroszok.

Forrás: AFP

Az ukránok semmiféle erkölcsi fölénnyel nem rendelkeznek az oroszokkal szemben. A háború kitörése előtt ukrán szabadcsapatok orosz civileket gyilkoltak meg vagy űztek el lakóhelyükről.

Az orosz kisebbség rovására gyakorlatilag az összes olyan bűncselekményt elkövették, amely miatt akár az ukrán vezetés egészét a bíróság elé lehetne vinni. A most visszafoglalt területek orosz lakossága nem véletlenül menekül az ukrán hadsereg elől. Attól kell ugyanis tartaniuk, hogy a bevonuló katonák az orosz civileken állnak majd bosszút.

És ne legyenek kétségeink, bármi történne az oroszokkal, az egy cseppet sem hatná meg a nyugati közvéleményt. Ami ugyanis nem jelenik meg a fősodratú nyugati médiában, az meg sem történt. Kivételek persze adódnak. Időnként. De olyanok, melyek kiszivárgását már amúgy sem lehetne megakadályozni.

Ilyen az a felvétel is, amelynek a hitelességét a New York Times és az ENSZ is megerősítette (ezek nagyjából hasonlóan komolyan vehető szervezetek). A bemutatott videón az látható, amint Makijivka nevű falu visszafoglalása után ukrán katonák lelőttek több mint tíz, földön fekvő fegyvertelen orosz katonát. Tárgyalás nélkül.

Forrás: Facebook

Ukrajna EU és NATO érett mivoltáról árulkodik, hogy Dmitro Lubinec, ukrán emberi jogi biztos vasárnap a Telegram-csatornáján közölte, hogy jogosan végezték ki az orosz hadifoglyokat, ugyanis nem ők, hanem az oroszok követtek el háborús bűncselekményt azzal, hogy miközben a katonák megadták magukat, egy társuk tüzet nyitott az ukránokra. Ergo a földön fekvőket is ki kell végezni. Majd ebből megtanulja mindenki.

A kivégzés híre Amerikában is átütötte az ingerküszöböt, a Demokrata Párt kegyeltjei háborús bűncselekményeket követnek el. Azt azonban tudni kell, hogy korántsem ez volt az első eset. Tucatszámra vannak felvételek atrocitásokról, kivégzésekről. Emlékezetes, hogy néhány hónapja körbejárta a világhálót az a felvétel, amely arról tanúskodik, hogy ukrán fegyveresek orosz hadifoglyokat nyomorítanak meg elfogásuk után.

Valaki filmre vette, ahogy a foglyokat kirángatják a szállítóautóból, és lábon lövik őket.

Nem kell ahhoz semmiféle jogi előképzettség, hogy az ember tudja, hogy ez háborús bűncselekmény. A foglyokat semmiféle körülmények között nem kínozhatja meg senki, nem élhetnek vissza a helyzettel semmilyen módon. Katonákat csak fogva tartani lehet, bántani azonban nem. Ez a törvény.

Forrás: AFP

Az ukrán katonai vezetés azonban ráérezhetett arra, hogy a törvény alkalmazása nem annyira szigorú velük szemben, és a nyugati közvélemény is sokkal elnézőbb, mint más esetekben. Ezt szűrhették le az eddigi kínzásos esetekből, ezért mernek újabb és újabb kegyetlenkedéseket elkövetni.

Ez pedig egy véget nem érő folyamatot generál az amúgy is kegyetlen konfliktusban. Garantálni lehet, hogy minden olyan eset, amelyben fegyvertelenek, hadifoglyok válnak áldozatokká, egyre vérgőzösebbé teszi a háborút, és újabb bűncselekmények elkövetésére hergeli a szembenálló feleket. Ezután az oroszok következnek, majd újra az ukránok. A legtöbb esetben pedig olyanok szenvednek, akik vétlenek vagy már ártalmatlanok.

Azt azonban várhatjuk, hogy a kivégzéssel kapcsolatban érdemi módon megnyilatkozzon az EU vagy Washington. Pedig friss háborús bűncselekményekkel a hátuk mögött az ukránok elvileg nemigen ácsingózhatnának NATO- vagy EU-tagságra.